четвъртък, 19 ноември 2020 г.

10 филма за хора с аутизъм, които показват светът и живота на хората с тази дисфункция


  Има доста филми, в които дабулата се развива около живота на хора в аутистичния спектър или такива персонажи се появяват се появяват епизодично (намира се информация поне за седемдесет-осемдесет).  Сценаристите и режисьорите често се обръщат към тази тема, защото тя е от значение ( според някои изследвания над 1% от децата в света имат PCA - разстройства от аутистичния спектър).


  Някои от филмите получиха високи награди и възторжени отзиви от филмовите критици.  Някои ленти са биографични: те описват живота на реални хора с тази характеристика, в някои - човек с аутизъм е второстепенен персонаж или просто се появява на фона на цялостния сюжет.  Избрах десет филма, които според мен ще могат да ни разкрият малко необичайния свят на тези необичайни хора от различни ъгли.


  1. Rain Man (1988, САЩ)


  


  Мъж на дъжда

„Рейнман“ е американски драматичен филм от 1988 г. В него участват Дъстин Хофман, Том Круз и Валерия Голино. Филмът е режисиран от Бари Левинсън. Сценарият за филма е написан от Роналд Бас и Бари Мороу. Времетраенето на „Рейнман“ е 133 минути. Уикипедия
Дата на премиерата: 12 декември 1988 г. (САЩ)
Режисьор: Бари Левинсън

  Това е един от първите филми за аутизма и може би най-известният.  От него средният жител на планетата за първи път научава за аутизма, така че е трудно да се надцени ролята на филма за разпространение на информация за аутизма.  От друга страна, сред хората след Дъждовния човек има мит, че всички хора с аутизъм са гении, въпреки че в действителност това е рядкост.  Филмът също така предполага, че човек с аутизъм би бил по-добре на закрито, отколкото в семейна обстановка.  Това е още един „минус“ на филма, според мен, но в крайна сметка отразява реалната картина на онези времена.  И до днес хората с аутизъм често се наричат ​​„хора с дъжд“.

  Накратко за същността на филма.  Един от главните герои, Реймънд, има аутизъм.  Той е затворен в себе си и целият му ден е нарисуван за минути.  Реймънд живее в специализирана институция.  Всякакви промени в строгата рутина на живота му предизвикват истерия и самоагресия.  Чарли, който очакваше да наследи значителна сума пари от баща си, научава, че вместо него ще получи брат му Реймънд, за чието съществуване той все още нямаше представа.  Той извежда брат си от болницата с цел да си върне половината от наследството.  След като пътува с брат си, циничният и егоистичен Чарли се променя.  А между братята има искрено приятелство и привързаност.

  Главните герои на филма са изиграни от ненадминатия Том Круз и Дъстин Хофман.  Интересното е, че образът на Реймънд е колекция от няколко реални хора с аутизъм, които са имали необикновени способности.  Известно е също така, че Том Круз, за ​​да разбере по-добре хората с аутизъм, в навечерието на стрелбата получи медицинска сестра в болница с хора с PCA.  Филмът заслужено получи много награди и възторжени отзиви от филмовите критици.


2. Темпъл Грандин (Темпъл Грандин, 2010, САЩ, биография)



  Храмът на Грандин


  Биографичен филм за живота на жена с високо функциониращ аутизъм.


  Темпъл Грандин не е като всички останали, но не по-лоша от другите. 

Тя мисли в образи, свързвайки ги заедно.  До четиригодишна възраст момичето изобщо не говореше и лекарите съветваха да я изпратят в затворено лечебно заведение.  (През 1951 г. аутизмът се счита за форма на шизофрения, причинена от липсата на внимание на майката към детето).  Майката обаче отказа и се опита да направи всичко, за да помогне на дъщеря си да се адаптира към „нормалния“ живот.

  Д-р Карлок, учител по природни науки в интернат за деца със специални нужди, забелязва невероятната форма на мислене на Темпъл и помага за нейното развитие.  Той е този, който обяснява на жената, че всяко ново изпитание в живота й е просто поредната врата, която отваря входа към нов свят, и вие само трябва да се осмелите да влезете в него.

  Аутизмът помага на Темпъл Грандин да разбере по-добре животните и тя се превръща във водещ учен в селскостопанската индустрия.  Тя е проектирала повече от половината кланици в САЩ и основната й цел е била най-хуманното отношение към животните. Освен това и до днес, Тепъл Грандин е блестящ мотивационен оратор по въпросите свързани с Аутизма и защита на правата на хората в Спектъра. Изключително интересна е книгата й "През моите очи". 

  Филмът показва много добре как Темпъл реагира на звукови и светлинни стимули, на човешко докосване и как нещата, които са общи за другите хора, карат жените да изпадат в паника и страх.  Героинята често се сблъсква с недоразумения, подигравки и тормоз.  Въпреки това, с цената на невероятна работа върху себе си, една жена се социализира и намира своето място в живота.  И със собствен пример той доказва, че аутизмът не е изречение, а характеристика.



  Филмът заслужено получи много награди.

Линк към филма >>>

  

3. Казвам се Хан (2010, Индия)



  Името ми е Хан


  Филмът разказва историята на мюсюлманин от Индия на име Ризуан Хан, който е със синдром на Аспергер ( форма на високо функционален аутизъм, за която е характерно високо ниво на интелигентност и относителна способност за комуникация и социално функциониране).  Хан не обича жълтият цвят и силните звуци, и приема всичко казано буквално.  Ризуан пристига в Сан Франциско, влюбва се и се жени там за момиче на име Мандир, въпреки забраната на семейството му.

  След трагедията от 11 септември 2001 г. отношението към мюсюлманите в САЩ рязко се влошава - почти всеки от тях започва да бъде подозиран за тероризъм.  

   В семейството на Хан се случва трагично събитие, след което Мандира го изгонва.  И така, той започва пътуването си из страната, за да се срещне с президента на САЩ и да изчисти доброто си име.

  Този филм е направен по всички закони на Холивуд (с красиви пейзажи, цветове, добри ъгли), макар и да не е лишен от индийски вкус и традиционна музика (въпреки че тук има малко).  Става въпрос за правенето на добро толкова лесно - трябва просто да се осмелите, за болката от загубата на близки и за любовта, която побеждава омразата.  Че не трябва да слагате печати на хората, защото всички сме различни.

Казвам се Кхан - 1част на филма с бг суб

2 част

3 част

4 част

5 част


  4. Изключително силен и невероятно близо (2011, САЩ)


  



  Изключително силно и много близо


  Този драматичен филм, екранизация на едноименния роман на Джонатан Сафран Фоер, също засяга събитията от 11 септември.  В деня на терористичната атака, заедно със стотици други хора, бащата на Оскар, 9-годишно момче със синдром на Аспергер, загива в кулите близнаци в Ню Йорк.  Бащата разбира сина си по-добре от всеки и определено го обичаш.  Той е изобретил различни игри, пъзели и гатанки за сина си.  Така че Оскар трудно губи.


  Един ден момчето намира ключа в стаята на родителите си и тръгва да търси замък, до който ще се приближи.  Преди всичко той се стреми да намери улика за последната задача, оставена му от баща му.  За целта той трябва да излезе от зоната на комфорт, да търси информация из града, да търси самостоятелно и да общува с много различни хора, които също имат свой собствен опит.  По време на търсенето си момчето преосмисля много.

Трейлър



  В главните роли са Томас Хорн, Макс фон Судов, Сандра Бълок и Том Ханкс


  5. Аз съм Сам (2001, САЩ)


  



  Аз съм Сам


  Сам Доусън е възрастен мъж с детско ниво на интелигентност, има аутизъм.  Работи в кафене.  В резултат на случайна връзка с жена той има здрава дъщеря Луси.  Той полага всички усилия да я възпитава в доброта и любов, докато социалните служби не отнемат Луси.  Една от най-добрите адвокати Рита Уилямс се съгласява да защитава интересите си в съда.  Изглежда, че Сам променя този свят към по-добро: хората около него стават по-добри, започват да мислят за нещо по-важно ...


  Филмът привлича успешен актьорски състав: Шон Пен, Мишел Пфайфър и сладко русо момиче Дакота Фанинг.  Интересен е и фактът, че приятелите на Сам са играни от трима истински мъже с увреждания.


  Бих посъветвал всички хора, които имат деца, да гледат този филм.  След гледането му е просто невъзможно да не усетите тежестта на родителската любов към детето.  Никоя бавачка, която е най-квалифицираната, най-скъпата и най-добре препоръчваната детегледачка, която чете сто и още книги на дете за любов, доброта, милост, искреност, няма да научи детето на тези изключително важни ценности, както родителите ще направят със своя пример.  собствено присъствие в ежедневните детски дела.

Трейлър >>>



  6. Адам (Адам, 2009, САЩ)


  



  Адам


  Филмът разказва историята на момче със синдрома на Аспергер, което се опитва да се впие в този свят след смъртта на баща си.


  29-годишният Адам (Хю Данси) има проблеми със социалната адаптация, общо разбиране за хумор и реакция на човешките емоции.  Ето защо и най-малката лъжа го боли повече от уволнението или други неприятности.  Адам посвещава цялото си време на това, което най-много обича - космоса, който буквално го очарова със своята красота и дистанция.


  Адам изпитва остра нужда от човек, който може да го слуша и разбира.  И един ден той среща нова съседка Бет (Роуз Бърн) - учителка в детска градина, която пише детски книги.  Между тях се създава приятелство и тогава възниква любов.  Единственият проблем е, че те показват това чувство по различни начини ...


  Адаптирането към живота е основната задача на всеки човек.  И е добре, когато има някой, който винаги е готов да помогне.  Трогателен филм за искреност, откритост, разбиране, гняв, несигурност ... След като го гледате, има лек привкус на тъга.


  7. Ocean Paradise (2010, Китай)


  



  Раят на океана


  Един от най-трудните в морално отношение филми в този списък.  И може би не всеки може да се справи.  Но в същото време един от най-правдивите ... Той казва, че с изключение на родителите, дете с аутизъм може вече да не е необходимо на този свят.  Филмът е насочен към въпроса, който всички родители на деца със специални нужди се страхуват да си зададат, въпреки че някои не си го признават: „Какво ще стане с детето ми, когато ме няма? ..“


  Сам Уонг е баща на възрастно момче с аутизъм на Дафо.  Научава, че е неизлечимо болен и скоро ще умре.  Съпругата му почина отдавна, така че никой няма да се грижи за сина му.  Човекът е напълно неприспособен за независим живот.  Той предпочита да прекарва по-голямата част от времето си в плуване сред обитателите на аквариума, където работи баща му.

Трейлър >>>



  Сам започва да търси, но чува само откази на места, където търси помощ ... Междувременно той учи сина си на най-важните умения за самообслужване, пътуване с обществен транспорт, най-простите правила на работа, които би могъл да свърши.  „Този ​​филм е посветен на обикновени герои, които се срещат сред нашите родители“, се казва във филма.

Към филма

  Интересното е, че Джет Лий (във филма - бащата на Дафо) - легендарен актьор, майстор на ушу, играе в нетрадиционен жанр и по време на филма никога не показва бойните си умения.


 

  8. Антон е тук (Антон е тук, 2012, Русия)


  



  Антон е тук


  Подобна тема е разкрита в руския филм "Антон е близо".  Само този филм е документален, тоест за истински човек с аутизъм Антон (не актьор) и показва тъжните реалности от живота на специални хора в постсъветските страни.


  Любов Аркус, филмов критик, редактор на списанието (Уикипедия предполага, че е родена в Лвов (СССР (O_o)) и е гражданка на Украйна, но живее и работи в Русия) се интересува от работата на Антон Харитонов, а след това и от неговата съдба.


  „Хората са мили, весели, тъжни, мили, добри, благодарни, големи хора, малки ... Все още има хора без мустаци ... Хората ще страдат.  Хората рисуват, пишат ... Хората летят. ”


  Рината, майката на Антон, която го е отгледала след развода, умира от рак.  А Антон, който не е адаптиран към самостоятелен живот, попада в институции, където не получава подходяща подкрепа.  Аркус се опитва да намери място за човека, където да живее сред приятелски настроени хора и да чувства любов и подкрепа.  В крайна сметка тя успява да намери такова място.

Към филма

  Но все пак, след като го гледа, той не оставя тъжно чувство: ако филмовият критик не се интересуваше от Антон, какво щеше да се случи с него днес ... И колко от тях не се интересуваха от никого?



   9. Думата за буквата „A“ (The A Word, 2016 г., Великобритания, поредица)



  Дума за буквата "А"


  Петгодишното момче Джо върви насред магистралата и пее песни, които слуша в слушалки от плейъра.  Дете.  Себе си.  Спокойно насред пътя.  Така започва всяка сутрин и всяка поредица от тази необичайна поредица.  Момчето е диагностицирано с аутизъм, но семейството му не може да повярва.


  Пол и Алисън, родителите на момчето, се карат, водят любов, търсят компромиси, защитават правата на сина си, отчайват се, но намират сили, имат свои амбиции и планове, за които са готови да се борят.  Ребека, сестра Джо, тийнейджър;  тя расте бързо с всички съпътстващи емоционални сривове и разочарования и се чувства невидима в собственото си семейство.

Трейлър >>>



  Красотата на тази поредица е, че въпреки че целият семеен живот се върти около Джо, всеки член на семейството все още има своята работа, планове, идеи и, разбира се, скелети в килера.  Съдържа любов и омраза, разочарование, предателство, тъга и радост, безнадеждност и оптимизъм.


  Досега са пуснати 6 серии, обещават продължение, което ще очаквам с нетърпение.  Много модерен, никак скучен, със специфичен хумор.  С ярки емоции и преживявания, но без вкус на безнадеждност и безнадеждност.


10. Добрият доктор(The Good Doctor) 2017  


Американският медицински драматичен сериал, е базиран на едноименния южнокорейския сериал. Създаден е от Дейвид Шор, в главната роля участва Фреди Хаймор в ролята на д-р Шон Мърфи. В него се разказва историята на млад талантлив лекар със синдром на Савант и аутизъм, който не може да изпитва нищо към другите хора, но професията му изисква да спасява животи.  

Ако смятате, че след "Спешно отделение", „Анатомията на Грей” и "Доктор Хаус" сте видрли вече всичко, отделете ереме за нещо ново и наистина различно! Изглежда, че „Добрият доктор” е "следващото ниво".

Трейлър >>>




Всеки епизод се развива по познатата вече схема – медицински казус за разрешаване, минало за разкриване, отношения за развиване.

Шон има ментор в лицето на д-р Арон Глас (Ричард Скиф), който е в живота му от дете и е свидетел на тежкото му и тъжно детство. Колегите му са раздвоени, но започват да го приемат, особено колежката му Клеър (Антония Томас), която започва да разчита и странностите му. Сериалът, чието излъчване започна неотдавна и по btv е наистина доста активен.

Към сериала онлайн

  ***

Видно е, че тематиката свързана с аутизма е важна и че филми с аутизъм се снимат в различни страни по света (Индия, Китай, Австралия, Великобритания, Русия ...), не само в Холивуд.  И много от тях са с участието на най-известните актьори в света.  И така, те се опитват да озвучат темата, да я разберат, да я обяснят на обикновени хора и държавни служители и да привлекат вниманието.  Защото всички живеем на обща планета, където всеки човек е част от човешката раса.  Всеки трябва да намери своето място в този свят и може да се надява да разбере околният свят 🌏. 


5 коментара:

  1. Потърсете "After Thomas". Най-истинският филм за Аутизма...

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Този коментар бе премахнат от автора.

      Изтриване
    2. Това е просто подборка, от подходящи за широката аудитория филми, полезна за популяризиране на проблема и промяна на съществуващите все още негативни социални нагласи. Защото хората изобщо не осъзнават размерите и сериозността му!

      Изтриване
  2. Препоръчвам и сериала "Touch".

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря! Ще го издиря!
      Това е просто подборка, от подходящи за широката аудитория филми, полезна за популяризиране на проблема и промяна на съществуващите все още негативни социални нагласи. Защото хората изобщо не осъзнават размерите и сериозността му!

      Изтриване

ОТ БУРИТЕ НЕ СЕ СТРАХУВАЙ, СИНЕ

От бурите, не се страхувай сине! Пази се, от подводните течения,  от кал, подвижни пясъци и тиня... Пази се от прибързани решения! От бурите...