понеделник, 23 ноември 2020 г.

12 анимации, за "специални" герои, които си заслужава, да изгледате заедно с децата си

Анимацията е изкуство, забавно и достъпно за всички възрасти. Но във възпитанието на децата, тя може да ни бъде и безценен помощник. 

С Деян се опитахме, да подберем за вас няколко образователни анимации, свързани с живота и преживяванията на "специални"  герои, някои от които са станали емблематични през последните години. 

Анимации, които (без значение, дали сме родители или специалисти) могат да ни бъдат безкрайно полезни, за онагледяването по интригуващ за децата и на "разбираем език", особеностите свързани с различни състояния, с които те рано или късно, ще се "сблъскат". Така че при тези срещи "сблъсъкът", да не е сътресение за нито една от страните. 
Защото само когато "Различното" НЕ е непознато, когато децата знаят какво могат да очакват и какво е правилното поведение от тяхна страна, това "Различно" няма да е Плашещо и само тогава, те ще се отнасят към него с необходимото РАЗБИРАНЕ, ТОЛЕРАНТНОСТ, УВАЖЕНИЕ и СЪПРИЧАСТНОСТ към другите. 

Пожелаваме на всички, приятни и полезни споделени мигове пред екрана и след това! 💞 

1. "Иън" - САЩ


Ian" е кратък, анимационен филм, но за кратката си продължителност, той разполага с изключителен емоционален заряд, към който никой не би могъл да остане безучастен. Макар, че вече съм ви го представял, не мога, да го пропусна. 

Това е един филм, за жаждата за приемане и приобщаване. За непреодолимият стремеж, за валидизирането и оценяването на човека такъв, какъвто Е, в цялата му пълнота. А не просто, като представител на своето различие или с инвалидната количка, към която си прикован. 

Това е филм, за копнежа за принадлежност и равнопоставеност, като пълноправна част от Общността, чието отхвърляне, буквално те разпада "отвътре"

Видео>>>




2. "Скарлет" - 2016г. 


Скарлет е анимационен късометражен филм, представящ историята на малко момиченце, което мечтае, да стане балерина... 
 Анимацията показва вътрешната борба на момиченцето, което губи едното си краче след заболяване от Юинг Саркома, (рак на костите) , който се среща предимно при деца.  


Стресът от ампутацията нанася толкова емоционални щети, колкото и физически - особено за дете. 
 "Ние вярваме в силата на развлекателните медии, които дават възможност на децата чрез разказване на истории и модели за подражание.  Видимостта в медиите предлага на тези деца надежда и чувство за принадлежност в критичен момент, когато те могат да се чувстват изолирани от медицинското си състояние.", пишат създателите на филма. 

Видео>>>




3. "Невероятни неща се случват"



Защо децата трябва да знаят за поведението на връстниците си, които страдат от аутизъм, отговор на този въпрос търсим сега от автора на анимационен филм за аутизма.

Той е колумбиец, който от години живее в Лондон. Филмчето вече може да бъде видяно безплатно в мрежата и да бъде гледано и с български субтитри. Има идея да бъде озвучено на български език. Сценаристът и режисьор Алекс Амелинес няма нищо против.

Сега ще чуете части от филмчето, както и разговора ми с Алекс за причините да го направи. 

Дарик радио

Разговор с автора

Видео>>>

Виж повече, за "Случват се удивителни неща” - историята на една анимация за аутизма, която обиколи света

4. "Въже" ("Cuerdas")( 2014)


"Cuerdas" е вторият късометражен филм на Педро Солис Гарсия. Анимацията е победител в Goya® 2014 в категорията „Най-добър испански анимационен късометражен филм“.

Филмът разказва историята на приятелството между едно момиченце и момченце със Церебрална парализа, което е ново в класа. 

Анимацията е една позитивна история за обичта, приятелството и безусловното приемане на другия, които винаги намират начин, да се себеизразят. Въпреки препятствията и неразбирането на останалите. 

Видео>>>



5. "Малкият таралеж" (2018) 




Анимацията е част от Коледната рекламна кампания на OnncaHne Erste Christmas за 2018г: "Какво би било Коледа без любов?" 

Това е една история за силата на любовта, за вярата в себе си и в доброто на другите. 

История за толерантността, приемането и подкрепата, колкото и невъзможен да изглежда пътят към другия... И за това, че колкото и непреодолимо да изглежда препятствието: любовта ще намери своя път.  

Видео>>>



6. " Еми" - OnncaHne Son: José Vicente (2006) 

Анимацията е, произведена като част от обучението за 3D анимация на училището ESMA и е един от проектите за завършващи студенти.  


Филмчето е една малко футуристична история, за преживяванията на едно момиченце изпаднало в кома, след катастрофа. 

"Най-ценният подарък, това си ТИ! " 

Видео>>>



7. "Победата над рака е по-лесна, когато сте заобиколени от любов" - Бразилия


Анимацията разказва историята на едно обикноеено малко момиченце - Нина, която е като всички деца - обича да мечтае и да играе със своя четириног приятел - малко купенце. ТЯ може да е всяко от нашите деца. Неочаквано, Нина се сблъсква със страшната болест - рак, но се бори смело, с подкрепата на своето семейство, приятели и целия екип на клиниката за онкоболни деца. 

Интересното е, че тази образователна анимация, е направена по поръчка на една от най-добрите клиники за лечение на онкоболни деца в Бразилия, с над 50 годишен опит, в борбата с коварното заболяване Hospital de Câncer de Barretos сега и Hospital de Amor!  

"В крайна сметка победата и борбата с рака са много по-лесни, когато сме заобиколени от много любов и грижи.  

В повече от 50 години история нашата институция винаги се ангажира да предлага висококвалифицирани, хуманизирани и любящи грижи.", пишат от клиниката. 

Видео>>>



8. " Подаръкът" 


Анимацията разказва историята на един тийнейджър изгубил кракът си, който за да се спаси от стреса след злополуката," "бяга" и намира утеха във виртуалният свят на електронните игри. 

За да го извади от това състояние и да му помогне, да приеме реалността и себе си, майка му му подарява кученце🐶, което също е без едно краче, но е пълно с енергия и жажда за игри... 

Когато сме готови, да приемем другия такъв,какъвто е, не само по-добре разбираме мирагледа и действията му, но можем много по-добре, да разберем и приемем и самите себе си, в своята цялост!

Автор на анимацията е същото студио, което рисува и другата емблематична анимация, Иън и е по сюжета на книжката "Подаръкът", написана от майката на истинският първообраз на героя от филма. 

Разберете защо, тази късометражна анимация, е печелила 59 награди в над 180 феснивала!

Ще Ви струва само четири минути от Вашето внимание и ... усмивка!♡

Видео>>>



9. "Мери и Макс" (Мери и Макс, 2009, Австралия)

  

  Карикатурата от пластилин, създадена в ограничена гама от цветове, се хареса на киноманите, за което влезе в различни рейтинги и получи награди.  Въз основа на реални събития, анимационният филм няма да ви остави безразлични: той е по детски наивен и философски като възрастен.

 Трейлър >>



  Мери, осемгодишно момиче, което расте в затруднено семейство, не може да намери приятели, защото връстниците й се подиграват с нея, така че се чувства самотна.  Живее в малко тихо градче в Австралия.  Един ден Мери изпраща писмо на произволен адрес.  Получателят е 44-годишният дебел мъж Макс, който има синдром на Аспергер.  Той живее на другия край на света - в оживения Ню Йорк в САЩ.  Така се установява силно приятелство между двама души.

  Сладки писма с искрени, наивни въпроси (като например дали децата се раждат от бутилките на Coca-Cola в Америка) и същите отговори.  Много чувствена карикатура, която няма да остави безразлични дори и най-трудните.


10. "Пънки"("Punky") - Великобритания 

"Punky" е анимационен сериал, за малко момиченце на име Punky, което има синдром на Даун. Сериалът е излъчван по детският ТВ канал Wizz Cartoons For Kids


Пънки обича да помага на родителите си, по-големия брат Кон и на баба си Кранки, която се нуждае от малко помощ, за да я направи по-малко капризна! 

Гледайте я да изследва ежедневието с майка си, баба си, брат си и куче, Руфъс. 

Видео>>> 

Wizz излъчва най-добрите телевизионни предавания за предучилищна възраст от Великобритания и от цял ​​свят.  


11. "ФЛОАТ" (FLOAT) 

Да израстнеш с аутист член на семейството е предизвикателство , но И пътуване , изпълнено с приключения и УЧЕНЕ . 

Float е фантастична , но и автобиографична история , в която режисьорът Боби Рубио разказва собственото си пътуване заедно със сина си аутист . ▼ 

Анимето разказва историята на баща, който открива , че синът му може да лети , странна способност , която го прави различен от другите деца . Той, както много родители на специални" деца, които все още НЕ са приели "различността" на детето си, се старае малкото му момче да остане незабелязано, за да не бъде осъдено . 

Но когато силата на момченцето става публична , той трябва да избира между това да го принуди да се промени или да го приеме такова, , каквото е. 



12. "Излез"("Getout") 



Анимацията разкрива истинския и въображаемият свят, на един душевно болен мъж. 


Видео>>>



БОНУС !!!

 Две кратки, но полезни руски образователни анимации :

 "Глеб" - Русия



Една тематична кратка анимация, която разказва за живота на дете със Синдром на Уйлямс и специфични потребности, за неговите трудности и успехи.

Още една от анимациите, които можем да покажем на съученици в ресурсен клас и да обсъдим заедно с децата, за по-добра осведоменост, толерантност и разбиране към специфичните особености, на "различните" деца. 

"Чрез историята на Глеб искаме да кажем, че всеки е специален.

Всеки е специален!", споделят създателите на анимацията. 

Автор на проекта е Благотворителна фондация "Абсолютна помощ" ( Благотворителен фонд за подкрепа на хора със синдром на Уйлямс) 

Към видеото


 "Достъпна среда" - Русия

Забавна късометражна анимация, която показва проблемите с достъпността на градската среда, за хората с различни видове увреждания и как те могат да се решат с "вълшебната пръчка" на загрижеността и подкрепата ни. 

Към видеото>>>


БОНУС 2 !!!

Три страхотни образователни видеа на уча.се

Какво представлява Синдромът на Даун? 


Един прекрасен начин, за образоване и формиране на позитивни социални нагласи към "различните" деца! 💖


Адмирации, за уча.се и фондация "Живот със синдром на Даун"! 💖

1. "Аз приемам хората със синдром на Даун" е урок, който създадохме в партньорство с Уча.се.

👁‍🗨ВИЖТЕ и 📢ЧУЙТЕ, какво има да ви разкаже 🧍‍♀️Микаела за синдрома на Даун, за себе си и за това, как се справя в ежедневието.

❓ЗНАЕТЕ ЛИ, за какво МЕЧТАЯТ хората със синдром на Даун?  

💻 ГЛЕДАЙТЕ до края и ще разберете!

⚠️Октомври е месеца на информираността за синдрома на Даун. Ще сме благодарни да СПОДЕЛИТЕ и да РАЗКАЖЕТЕ на хората около вас, защото ПРОМЯНАТА зависи от всеки един!

🤝БЛАГОДАРИМ на вас! 

🤝БЛАГОДАРИМ на Уча.се за желанието, социалната им отговорност и безвъзмездната подкрепа, защото за нас и за хората със синдром на Даун е много, много важно да достига тази информация до все повече ученици и потребители на сайта им.


#Животсъссиндромнадаун #синдромнадаун #фондацияЖивотсъссиндромнадаун #Микаела #МесецНаОсведоменосттаЗаСиндромаНаДаун #downsyndrome #lifewithdownsyndrome #Промяната #Учасе 


Живот със Синдром на Даун / Life with Down Syndrome

🟣INSTAGRAM: https://www.instagram.com/lifewithdownsyndrome/

🔴YOUTUBE: https://www.youtube.com/channel/UCJr9ZMAgyKYZHgAg1YsDOzQ

🟢www.lifewithdownsyndrome.com  


Уча.се

🔵https://www.facebook.com/Ucha.se/

🟣https://www.instagram.com/_ucha.se_/

🟢https://ucha.se/

Към видео урока >>>


Какво представлява дислексията? 

Дислексията (на гръцки: dys – трудна и lexis – дума) е разстройство на способността или дори неспособност за четене и разбиране на прочетеното. Объркват се някои букви с други например „б“ с „д“ или „н“ с „п“. Понякога се разместват местата на буквите в думите или хората пишат, както говорят. Дислексията не е вид умствено изоставане и дори понякога при наличието ѝ се наблюдават способности в други направления. Много популярни личности, особено в творчеката свера като Орландо Блум, Кира Найтели и Киану Ривас, имат подобен проблем.

Един от всеки 10 души по света има дислексия. 📖 Какво всъщност представлява тя и какви трудности срещат хората с този проблем? 🙂 Гледай видеото и разбери! 🎬👇

"Ние от Уча.се се стремим да помагаме на всички учащи, затова от юни 2018 година използваме шрифта Adys font във видео уроците. Този шрифт улеснява читателите с лека и средна форма на дислексия и всеки, който има нужда, може да си го изтегли тук: www.adysfont.com " / уча.се

Към видеото >>>


3. Някои важни неща, които трябва да знаем, за превенция на придобитите заболявания на опорни-двигателната система, разказани по един интересен и забавен начин от уча.се и Юлиан Вергов

Към видео урока >>>

Няма коментари:

Публикуване на коментар

ТИ ПОВИКАЙ МЕ ТИХО ПО ИМЕ

( На тази, която винаги разпалва огъня в мен!)  Ти повикай ме тихо по име и не спирай с копнеж, да ме чакаш! Ще се върна, дори след години, ...