понеделник, 24 август 2020 г.

КАК ДА РАЗГОВАРЯМЕ, ЗА ДА РАЗВИЕМ РЕЧТА НА ДЕТЕТО?

сн. bulvest.com

⤵️⚠️⤵️⚠️⤵️⚠️⤵️

            Детето активно учи всеки ден и постепенно обогатява езика си. Какво можем да направим, за да подпомогнем този процес и то само чрез ежедневните занимания и разговори с него?
Говорете непрекъснато
Не е необходимо да имате час за развитие на речта. Достатъчно е докато играете, да обяснявате на детето какво се случва. Използвайте кратки изречения с по-прости думи и дори думи, с които лесно се възпроизвежда звук като например: троп-троп, би-бип, ту-ту и т.н.
Влакчето прави „Тутууууу“. Спира на спирката, кой ще се качи. Мечо. И хайде пак на път. „Тутууууууу“.
Кончето тича по полянката. Троп-троп. Троп-троп.
По този начин лесно фиксирате вниманието на детето и върху предметите и техните наименования, така и върху лесни за подражание звукосъчетания. Играта е най-лесният начин да въвеждате всички видове думи, защото детето реално ги преживява в ситуациите, в които участва и чрез предметите, с които борави. С игрите може да въведете огромно количество думи. Играете с камион. Чудесно – на него може да натоварите плодове и зеленчуци, тухли с различни цветове, за да построите къща или пък да повозите куклите. Играете с дрънкалка. Това е прекрасен начин да учите предлози и части и на тялото. Назовавайте имената на предметите (съществителни), обяснявайте техни качества като зелено, голямо, малко, дълго, кръгло и т.н. (прилагателни), посочете къде стоят в пространството: вътре, вън, отпред, зад, над (предлози), изразете действията: лети, тича, играем, четем (глаголи) и ги определете: бързо, бавно, високо, ниско (наречия).
Гълъбчето лети високо, високо в небето.
Топката е зелена. А кубчето е червено.
Тази топка е малка, а тази голяма. Ти коя топка държиш?
Слагаме синьото кубче, после жълтото. Сега добавяме прозорче. Имаме четири стени. Добавяме покрив. И ето, че се получи къща. Ех, че хубава и голяма къща. Кой живее в нея?
Докато играете задавайте въпроси

Докато играете, естествено и ненатрапчиво, задавайте въпроси свързани с играта, като давате време на детето да отговори. Ако се затруднява, отговорете Вие- по този начин му задавате речеви еталон, от който то учи. След време задайте въпросът отново.

Всекидневните дейности
Всекидневните дейности по миене на зъби, преобличане, къпане също са чудесен начин да развивате езика. Пейте песнички, гушкайте се, закачайте се и назовавайте това, което правите.
Важно!!! Избягвайте да карате детето да повтаря след Вас: „Повтори след мен Ба- гер.“, нито да го карате да казва отново и отново дадена дума, с идеята да я каже правилно: „Не, тока, а топка. Кажи топка“. По този начин може да предизвикате само негативен ефект и детето да започне да се притеснява да говори. По-добрият начин е като чуете думата, дори детето да я произнесе по бебешки или грешно, да я повторите по неговия начин и след това да го кажете правилно.
С какво играеш? С гоямото пуф-паф. С голямото влакче.
Свържете, звуците, които детето вече произнася
с истински думи
Детето вече произнася пи-пи, ту-ту, па-па и т.н. Това са неговите първи думички и те със сигурност Ви насочват към нещо. С тях то може да иска играчка или да казва, че иска да пие вода. Записвайте всички звуци и звукосъчетания и срички, които детето произнася и се опитайте да ги свържете с истински думи.
Пи- пи- пи. ПИ-ленцето ПИ-е водица. Пи- пи-пи. Ела, ПИ-ленце, ПИй вода.
След това може да поканите и детето да извика пиленцето да пие вода.
Ту-ту. Топката ТУпка ТУк. ТУп-ТУп. Как прави топката?
Дори в началото да Ви е малко странно, скоро ще станете много добри в измислянето на всякакви думи, фрази и изречения, в които да включвате звуците, които произнася Вашето дете и така постепенно да разширявате и обогатявате говорните му възможности.
Важно!!! След като Вие измислите словосъчетание и го произнесете ясно и отчетливо на детето, поканете го и то да каже нещо, както в показаните по-горе примери. Дайте му време да се изрази, а ако се затруднява, направете го вместо него. Избягвайте да сте настоятелни в опитите си да го „разговорите“. Нека всичко се случва в спокойна и естествена обстановка, с много подкрепа от Ваша страна.
Инструкции за учене на думи
Често децата не разбират това, което им казваме. Например, казвате им „Прибери си играчките!„, но какво означава това? Какво означава да ги прибера? Къде да ги прибера? Или „Багерчето е вдясно от теб.“ Нещата, които са даденост за възрастните, не непременно са лесни и разбираеми за децата, особено в етапа на активно усвояване на езика. Затова помогнете на детето да Ви разбира.
За да приберем играчките, нека първо паркираме всички камиони в гаража. След това да поставим топките в коша. И да върнем куклите в шкафа. Нека съберем книжките и ги сложим на етажерката. А къде да сложим моливите?
Тръгни към Мечо. Сега спри и се обърни към прозореца. Ето там е играчката, която търсиш.

Включете децата в игра
като ги превърнете в свои учители
Включете децата в игра като им казвате как може да Ви помогнат. Така детето също учи много думи и изрази, а освен това ще е гордо, че е полезно.
Моля, да сложиш вилиците на масата. Благодаря за помощта.
Ще ми помогнеш ли като сложиш червените дрехи в пералнята? Благодаря.
Би ли ми донесъл кутията от масата. Благодаря. Много ми помогна.
Ще ми помогнеш ли да почистим? Сега ще намокрим кърпата и може да забършеш тук. Благодаря.
Къде е киселото мляко? В хладилника. Ще отвориш ли хладилника? Благодаря. Ето го и него. Сега ще сипем кисело мляко в супата.
Жестове или думи
Сигурно се чудите какво да правите, ако детето Ви се изразява прекрасно с жестове, но пък за сметка на това не иска да произнася думи. Опитайте се да потиснете импулса си веднага да осигурите това, което сте разгадали, че иска. Ако то се оправя само с жестове, мотивацията му да се опитва да говори, ще е доста ниска. Преди да удовлетворите желанието на детето, назовете с думи, това което то изразява с жестове.
Какво искаш? (пауза) Вода ли? (пауза) Да? (пауза) Добре ще ти донеса вода.
Такъв подход дава увереност на детето, че го разбирате и постепенно тази увереност ще прерасне в желание да се изразява словесно.

Няма коментари:

Публикуване на коментар

ЗА ДОСТЪПНОСТТА У НАС И НАВЪН

  Като говорим за свобода на придвижване и достъпна среда, тук в Кавала, на по-малко от 400 км от София нещата са правени с много повече мис...