четвъртък, 26 ноември 2020 г.

Хората с дислексия вероятно притежават “уменията на бъдещето.” - Ричард Брансън и още 19 световни знаменитости с дислексия, които без съмнение познавате, но вероятно не предполагате, че страдат от тази дисфункция


Когато започнах този материал, знаех може би половин дузина известни личности, които са добър пример за успех, въпреки дислексията.
Когато обаче се "поразрових" и започнах да търся по-сериозно, бях удивен от количеството примери, на които попаднах!
Те буквално изскачаха отвсякъде! 
Бизнесмени, откриватели, политици... и много, много хора на изкуството и шоу бизнеса. 
Едно е главното нещо обаче, което ги обединява - способността, да мислят и виждат нещата ИЗВЪН РАМКИТЕ на конвенционалното. 
За това, (за да не съм прекалено многословен и досаден), ще разделя материала, на няколко части, като ТУК ще отделя внимание на иноваторите-изобретатели, хората на политиката и бизнеса, тоест онези, които управляват света. 


Милиардерът Ричард Брансън твърди, че дислексията има най-малкото частичен принос за неговите успехи и че хората с дислексия вероятно притежават “уменията на бъдещето.”

В своя блогпост Брансън казва, че една от силните страни, които хората с дислексия често притежават, е въображението, като отбелязва, че Томас Едисън, Хенри Форд и Стив Джобс са имали дислексия.

Моята дислексия оформя Virgin още от 5 начало, а въображението е било ключъкъм много от нашите успехи,”казва той.

"Тя ми помогна да мисля мащабно, но същевременно да запазвам нашите послания простички. Светът на бизнеса често се вманиачава по факти и цифри и въпреки че подробностите и данните са важни, способността да мечтаеш, да концептуализираш и да създаваш иновативни неща е това, което разделя успелите и неуспелите.”

Основателят на Virgin Group добавя, че уменията, които се свързват с дислексията, ще се необходими спешно в новия работен свят, посочвайки доклад от 2018 г. на счетоводния гигант Ernst & Young, в който се твърди, че хората с дислексия притежават “точно уменията, необходими за работното място на бъдещето.”

“Разрешаването на проблеми, креативността и въображението ще се търсят много с възхода на изкуствения интелект и автоматизацията,” казва Брансън.

“Трябва да спрем да се опитваме да накараме всички деца да мислят еднакво,” добавя той.

“Трябва да подкрепяме и приветстваме всички видове невроразнообразие и да насърчаваме въображението на децата, креативността и способността за разрешаването на проблеми, които са уменията на бъдещето.”

Идеята, че креативните умения ще стават все по-важни е общопризната.

През август Джон Ейбъл - вицепрезидент на Oracle, заяви пред CNBC, че сужителите трябва да имат креативни умения, за да се предпазят от това да бъдат заменени от роботи.

Също през август главният изпълнителен директор на Pearson Джон Фалън заяви пред CNBC, че способностите, които са най-изолирани от автоматизацията, са “уникалните човешки умения”, като креативност, убеждаване и съпричастност.


Сър Ричард Брансън е предприемач, филантроп и основател на конгломерата Virgin Group. Автобиографията му „Как изгубих наивността си“ (и новата автобиография „Как открих наивността си“), бизнес книгите му „Майната му! Да го направим!“, „Бизнес отвъд ограниченията“, „Бизнесът на бъдещето“, „Like A Virgin“ и „Методът Virgin“ са международни бестселъри. Много журналисти, писатели и икономически анализатори определят Ричард Брансън като „икона на съвременния бизнес“, постигнал уникално действаща система от над 400 компании и лично състояние, равняващо се на повече от 5 млрд. щатски долара. Въпреки, че е имал ниско IQ в училище и се е провалял на изпити заради дислексията. Все пак обаче той успява да стартира Virgin през 1970 г. и да я направи глобален конгломерат с годишни продажби на стойност 24 млрд. долара. 


 Всъщност някои от най-големите имена в технологичния бизнес на света са обединени от нещо общо, което често не се споменава в историите, разказвани за успеха им - дислексията. Този проблем, което прави човека неспособен да разбира напълно текста при четене, е пречка, която със сигурност е направила начинанията им още по-трудно постижими, отбелязва Business Inisder. Хората, които имат дислексия, понякога разместват местата на букви в думите, докато пишат или говорят. Например на "б" и "д", "н" и "п". 

Дислексията е смятана за вид нарушение, оказващо влияние върху развитието на способности като четене, писане и смятане, компенсирано обаче от силно развити творчески умения и креативност. 

Въпреки нея, или може би в известна степен заради нея, някои от най-известните личности, които я имат или са я имали, са и създатели на едни от най-могъщите и успешни компании.

Освен визионерът на Apple Стив Джобс и британският предприемач с авантюристичен дух и различно мислене сър Ричард Брансън, между тях са още редица имена, които са оставили брендове, познати на всеки, разказва американският бизнес сайт.

В Щатите, откъдето идват голям брой иновации, около 10-15% от населението има дислексия, но много малък брой хора от този процент знаят за нея и получават лечение. 



2. Стив Джобс израства с дислексията, тя със сигурност е затруднявала живота му. 

Въпреки, че официална диагноза на бъдещия основател на Apple не е поставяна и самият той, за разлика от Брансън, никога не е говорил публично, се смята, че Джобс все пак е имал дислексия и е страдал от синдром на дефицит на вниманието и хиперактивност. За това косвено свидетелства, че се е учил зле и както сам признава и бил „екстремно проблемен ученик“ , който не се е вписвал в никакви стандарти и норми на традиционното образование и бил гонен многократно за лошо поведение.

Въпреки това в множеството си изяви на презентации с публично говорене, той не показва никакви говорни дефекти. 


3. Бил Гейтс - Основателят на Microsoft в ученическите години е бил определен като „неспособен за обучение“, но се увлича от програмиране. Това предопределя бъдещата му карира. И във връзка с това е известното му изказване: „Аз се провалих на изпитите, а моят приятел ги взе всичките. Сега той е инженер в Microsoft, а аз притежавам Microsoft.”. 

Няма неопровержими доказателства, но някои специалисти смятат, че както и при други велики личности, като Айнщайн и Моцарт, при Бил Гейтс има данни, за някои акцентуации и поведения, характерни за аутизма. Дислексията изобщо не пречи на Бил Гейтс, да е най-богатият човек на света, със своите почти 111 милиарда долара. 


4. Джон Чембърс, изпълнителният директор на Cisco. Самият той признава, че дислексията е понижила значително самооценката му. До ден днешен ръцете му се потят, когато заговори за нея. В същото време смята, че тя му е помогнала да мисли с по-бърза скорост спрямо други. 



5. Бил Хюлет - създателят на "Хюлет-Пакард" (HP) от САЩ също е ; дислексия. Тя е била причината за посредствените му оценки в училище, когато бил малък. Това обаче му е помогнало да развие забележителни лични умения за запаметяване. Създава компанията с приятеля си Дейвид Пакард след като завършва университета "Станфорд". 



6. Кевин О'Лиъри, създател на O’Leary Financial Group и образователния софтуер SoftKey. Той разказва, че когато бил малък можел да чете книга огледално, но не и ако е била поставена както трябва пред него. Болестта не успява да му попречи да изгради своята империя за образователен софтуер, която продава по-късно за 3,7 млрд. долара. 



7. Крейг Маккау, създателят на McCaw Cellular and Clearwire Corporation в Америка, също има дислексия. Той е един от пионерите в американската индустрия на клетъчните телефони. Отдава част от успеха си на дислексията с думите, че хората реагират към нея по два начина - те или биват победени от нея, или стават по-упорити. 



8. Медийният магнат Тед Търнър, създател на Turner Broadcasting System, в която се включват телевизионните канали CNN и TNT, също е в списъка. 

Той казва, че заради дислексията в живота впоследствие се е стараел винаги да е заобиколен от хора, които са тесни специалисти в конкретни области - за да може винаги да разбира проблемите в дълбочина.

9. Нелсън Рокфелер

Членът на легендарната фамилия Рокфелер също страдал от този проблем.



  10.  Алберт Айнайн

Айнщайн проговяря доста късно. Според някои специалисти, около четири годишна възраст.  Лекари дори измислили спорен термин - "синдром на Айнщайн", за да опишат състоянието на изключително умни хора, чиято реч се забавя.  Поради този факт, както и поради някои обучителни затруднения се смята, че известният физик е страдал от дислексия, както и Синдрома на Аспергер, който е разновидност на аутизма. Тъй като ученият както хората с "Аспергер" е натрапчиво овладянн от мисълта да решава различни сложни проблеми . Знае се, че в детството си Айнщайн често е обичал, да се самоизолира, а в брака си е имал някои доста странни навици и изисквания към съпругата си. И въпреки, че е имал два брака и три деца, за които е бил загрижен, не понасял децата му да го докосват. 

Въпреки това, Айнщайн не е бил лош ученик. Той е бил приет в колеж по физика преди да навърши 11 години, бил е „брилянтен" цигулар и е получавал високи оценки по латински и гръцки и остава в историята като един от най-гениалните учени на всички времена. 


11. Александър Бел

Дори изобретателят на телефона имал дислексия. Именно състоянието му го вдъхновило да създаде други форми на комуникация.


Извън технологичната индустрия е известно, че дислексия имат също:



12. Ингвар Кампрад

създател на шведската мебелна верига IKEA. 



13. Томи Хилфигър - моден дизайнер  и създател на популярният едноименен бренд. 



14. Чарлз Шуоб - основателят на брокерска компания с неговото име, към която има и фондация за борба с дислексията, чиято цел е да помага на деца, страдащи от нея. 



15. Джордж Вашингтон - американски генерал и политик, известен като първия президент на САЩ и "Бащата. А нацияра". Вашингтон е главнокомандващ на  Континенталната армия по време на Американската война за независимост, както и председател на Конституционния конвент от 1787 г.

Вашингтон често има проблеми в училище и е самоук. Заради дислексията той е имал проблеми с правописа.



 16.  Джон Ф. Кенеди

 Американски президент - JFK или Джак Кенеди, е 35-ият президент на САЩ. Заема тази длъжност от 1961 г. до убийството му през 1963 г. Член на известния род Кенеди, той е считан за икона на американския либерализъм.



17.  Сър Уинстън Леонард Спенсър Чърчил (1874 - 1965)  - британски политик, известен главно с ръководството си на Обединеното кралство по време на Втората световна война и два пъти министър-председател на Обединеното кралство от 1940 до 1945 г. и отново от 1951 до 1955 г. Известен държавник и оратор, Чърчил е бил и офицер в британската армия, исторически писател и художник. Той е запомнен и с дислексията си .

(Макар, че според "Чърчил център"  Уинстън Чърчил не е бил дислексик и не е имал никакви затруднения в ученето: „В своята автобиография той  пише за ниските си оценки в Хароу, несъмнено, за да убеди читателите и евентуално себе си колко е преодолял; но в това той преувеличаваше. Всъщност той беше доста добър в предметите, които харесваше и всъщност спечели няколко училищни награди. Най-добрият източник за действителното му училищно представяне е „ Не Уилям - Джим Голънд - Просто Уинстън“ (Хароу: 1988), все още на разположение от книжарницата „Хароу“. “

Чърчил започва своята литературна кариера на 24-годишна възраст с доклади за кампанията: „Историята на полевите сили в Малаканд“ (1898) и „ The River Wa r“ (1899), разказ за кампанията в Судан и битката при Омдурман. През 1900 г. той публикува единствения си роман „ Саврола “ и, шест години по-късно, първото си голямо произведение - биографията на баща си, лорд Рандолф Чърчил . Другата му известна биография, животът на великия му прародител, херцогът на Марлборо, е публикувана в четири тома между 1933 и 1938 г. Историята на Чърчил от Първата световна война се появява в четири тома под заглавието „Световната криза“ (1923-29); мемоарите му от Втората световна война достигат до шест тома (1948-1953 / 54). След оттеглянето си от длъжност Чърчил пише „История на англоговорящите народи“ (4 т., 1956-58). Неговата великолепна оратория оцелява в десетина тома речи, сред които „Неумолимата борба“ (1942), „Зората на освобождението“ (1945) и „ Победа“ (1946). Чърчил, талантлив художник-аматьор, също пише „ Живопис като време“ (1948). През 1930 г. се появява автобиографичен разказ за младостта му „ Моят ранен живот“.

За да бъдем точни, Чърчил е написал общо 43 произведения с дължина на книгата и е получил Нобелова награда за литература през 1953 г.



 18.  Wubbo Ockels - Астронавтът на ESA Вубо Окелс направи първия си полет на совалката STS-61A / Spacelab-D1 през 1985 



19.  Ерин Брокович - еко активистката, изиграна от Джулия Робъртс, станала популярна със съдебната битка срещу Pacific Gas and Electric Company - енергийната компания от западното крайбрежие на САЩ, за замърсяване на крайбрежието.


„Знаех, че не съм глупава, но имах големи трудности в училище“, казва Ерин Брокович.

От дислексия обаче страдат и голяма част от най-популярните хора на изкуствата, културата и шоу бизнеса. 

Виж още "Още 31 велики личности от света на изкуствата, културата и шоу бкзнеса, за които не предполагате, че имат дислексия"


Всички тези примери доказват за пореден път, че диагнозата не е присъда. 

Така че, ако имате "специално" дете, не се отчайвайте, не позволявайте, да го подценяват за това, което е и не се отказвайте! 

А ако детето ви е "нормотипично" (както е модерно, да се казва днес), моля възпитайте го, че ВСЕКИ човек (без значение какви са индивидуалните му особености) заслужава по право, да бъде приет и уважаван такъв, какъвто е и да му се даде шанс, да реализира най-доброто на което е способен! 

ВАЖНО! Линк към единственият за сега български шрифт, за хора с дислексия!


Източник: Wikipedia m.profit.bg,  amgbooks.bg, manager.bg, juffrouwfemke.com,   Edublox, noviteroditeli.bg


Няма коментари:

Публикуване на коментар

ТИ ПОВИКАЙ МЕ ТИХО ПО ИМЕ

( На тази, която винаги разпалва огъня в мен!)  Ти повикай ме тихо по име и не спирай с копнеж, да ме чакаш! Ще се върна, дори след години, ...