вторник, 12 септември 2017 г.

Появата на аутизъм може да се предвиди ..

снимка: radiology.ucsf.edu



Според най-новите проучвания на учени от Университета в Северна Каролина, извършени върху 106 деца с риск от развитие на разстройства от аутистичния спектър, по-бързият растеж на мозъчната кора се появява между шестия и дванадесетия месец, Това е сериозна предпоставка, впоследствие такива деца да развият някакъв вид разстройство.
Учените са стигнали до извода, че с помощта на скенер може да се установи дали темповете на нарастване на детския мозък са в норма или избързват – И досега се смяъаше, че ускореното нарастване на мозъка е признак за развитие на разстройство от аутистичния спектър. но лекарите не бяха наясно на каква възраст се появява промяната.
Аутизмът от своя страна може да бъде диагностициран не по-рано втората година от рязвитието на детето, тъй като тогава започнат да се проявяват комуникационните и поведенчески проблеми .
„Нашето проучване показва, че биомаркерите на ранното мозъчно развитие могат да бъдат много полезни при разпознаването на бебета с висок риск от аутизъм, преди поведенческите симптоми да се появят“, посочва един от авторите на проучването Джоузеф Пивън .
На базата на своето откритие учените са създали компютърен алгоритъм, който може да предвиди появата на подобни състояния с точност до 80%.


Разстройствата от аутистичния спектър включват широка група състояния, които се проявяват в детска възраст и характеризирани от деседетата ревизия на Международната класификация на болестите (МКБ-10) като генерализирани разстройства на развитието. Към тази категория спадат детски аутизъм, атипичния аутизъм, синдрома на Рет, синдром на Аспергер и хиперактивно разстройство и др, които се характеризират с трудности сериозни нарушения на комуникацията и човешките взаимоотношения, социализацията, със повтарящи се стереотипни действия и др.

Няма коментари:

Публикуване на коментар

В НАВЕЧЕРИЕТО НА ВЪЗКРЕСЕНИЕ

сн. Internet С премъдрост Бог създаде ни от кал, за да сме тясно свързани с Земята.  Даде ни избор, свобода, но не морал...  Пожертва син, д...