вторник, 11 август 2020 г.

Доколко и в кои случаи стволовите клетки могат, да повлияят положително при някои мозъчни увреди, които причиняват церебрална парализа

 

сн. Oxford Martin School

Много деца, живеещи с церебрална парализа, развиват състоянието, защото получават нараняване при раждане. Някои злополуки, предотвратими или не, водят до липса на кислород към развиващия се мозък на плода или мозъка на новороденото, което е причинява различни щети. Резултатите варират, но включват от леки симптоми и проблеми с мобилността, до тежка инвалидност и зависимост от другите за цял живот.

Необходимо е по-ранно откриване, по-добро "лечение" и подходящи интервенции за управление на церебрална парализа и облекчаване на симптомите. Сега изследователите смятат, че имат начин да определят кои новородени могат да се възползват от терапията със стволови клетки за лечение и регенерация на увредената мозъчна тъкан.

Хипоксично-исхемична мозъчна травма

Група изследователи от Университета Лома Линда и Института за медицински открития в Санфорд Бърнам Пребис изучават потенциала за терапия със стволови клетки при кърмачета, претърпели хипоксично-исхемична мозъчна травма или ХИИ.

ХИИ може да възникне по време на бременност или по време на раждане и веднага след раждането. Редица неща могат да причинят тази липса на кислород, от заболяване на майката до удушаване от пъпната връв или грешка на лекаря при използването на средства за израждането, например, използвайки твърде голяма сила.

В зависимост от тежестта на нараняването, детето може да развие церебрална парализа. Симптомите могат да бъдат леки, умерени или тежки, отново в зависимост от увреждането на ХИИ. Колкото по-дълго бебето е лишено от кислород, толкова по-сериозно е увреждането.

Могат ли и доколко, стволовите клетки да лекуват мозъчната травма - и определяне кой може да се възползва

Стволовите клетки са клетки, които могат да се развият във всеки тип клетки в тялото. Тази способност да се променя означава, че стволовите клетки потенциално могат да лекуват редица състояния, включително увреждане на мозъка. Идеята е клетките да могат да се използват за регенериране на увредени клетки и защита на все още здрави клетки.

Настоящото изследване на терапията със стволови клетки за ХИИ при кърмачета е насочено към нов метод за определяне кои индивиди могат да се възползват най-много. Изследователите използват лабораторни животински модели и ЯМР (магнитен резонанс), за да оценят мозъчната тъкан и да открият къде терапията може да бъде най-ефективна.

Ако този модел работи, изследователите биха могли да помогнат за подобряване на успеха на клиничните изпитвания, лекуващи бебетата с мозъчно увреждане. Той може също да предотврати ненужно лечение при пациенти, за които няма вероятност да бъде ефективно.

Резултатите от проучването са обещаващи. Те открили, че ЯМР изображенията при лабораторните плъхове показват области на мозъчно увреждане с напълно мъртви клетки и пръстен от увредени клетки. При тези с по-голям пръстен от увредени клетки и по-малко ядро ​​от мъртви клетки се възползват много повече от лечението със стволови клетки.

Изследователите откриват, че тази информация от сканирането с ЯМР помага да се определи кои бебета трябва да бъдат включени в терапията със стволови клетки, за да се защити деликатната мозъчна тъкан и да се забави или спре прогресията на мозъчното увреждане. Потенциално това би могло да предотврати състояния като церебрална парализа или поне да ограничи тежестта на симптомите и усложненията.

Да живееш с церебрална парализа означава да имаш симптоми и увреждания през целия живот. Стволовите клетки все още не представляват лек за състоянието, но текущите изследвания като това проучване трябва да помогнат за подобряване на ефективното лечение.

Източник:.cerebralpalsyguidance.com/

Няма коментари:

Публикуване на коментар

ДЕТЕТО Е НЕВИННО МАЛКО ПТИЧЕ...

Детето е невинно малко птиче, ала не се страхува от високото. Знам колко много, много го обичаш! Попътен вятър ти в крилете му бъди! Задай п...