неделя, 27 септември 2020 г.

Иновативен метод на терапия, ще помага да децата с аутизъм се научат да разпознават по-добре емоциите на заобикалящите, твърдят учени



"Учените са разработили нов метод за терапия, който помага да децата с аутизъм се научат да разпознават по-добре емоциите на заобикалящите, съобщава в журнала Digital Medecine. За това се използват очила за" допълваща реалност" Google Glass, които разполагат с приложение, чрез което определят, какви чувства изразяват околните и информират своя собственик.

Децата, страдащи от разстройството в аутистичния спектър, изпитват съществени затруднения при установяване на зрителен контакт, в разпознаването на лицевите изражения и мимиките на хората, а също така и в социалните взаимодействия. Наблюденията показват, че пациентите трудно отличават очудването от страха, както и по-фините емоционални нюанси. Днес за лечението на някои симптоми на това състияние се използва изследване и анализ на поведението. И ако той започне да се използва в достатъчно ранна детска възраст, може да се постигне значително подобряване на състоянието на детето. Въпреки това днес, все още много хорс не могат, да си позволят заплатената работа с терапевт, а специалистите не достигат.
Авторите на новата разработка под ръководството Джен Даниелс, от Стенфордския Университет смятат, че са намерили метод на терапии, които може да се провежда самостоятелно. Те използват система за машинно обучение, чрез която се натренирва разположението на осем водещи емоции: щастие, тъга, гняв, отвращение, очудване, страх, презрение и неутрална емоция. Програмата се настройва за смартфон на база Android, който с свързва с очите, създавайки "допълваща реалност" Google Glass и съобщава в режим на реалното време, какви емоции изпитват обкръжаващите хора. За да проверят ефективността от приложеното на метода, учените са провели пилотно изследване с 14 деца с разстройство в аутентичния спектър. В течение на 72 дни (средно) те са използвали очилата вкъщи. Средната възраст на учасрниците в експееимента е била 7 години и 6 месеца. Двенадесет от всички 14 семейства, съобщават за увеличаване честотата на зрителният контакта с околните. Средното подобрение по скалата за социална отзивчивост (SRS-2), която оценява способността за общуване, е 7 пункта. При четири участника за времето на изследванията аутизмът преминал от тежка форми в средната. Въпреки това е важно да се отбележи, че в изследванията не е имало контролирана група, с която може да се сравняват резултатите, като се има предвид това, не може със абсолютна сигурност да се каже еднозначно, че насъпилото подобрение е в следствие на, използването на Google Glass.
Аутизмът е крайно популярна тема в невробиологичните изследвания, но точнен отговор на въпроса "на какво се дължи" , днес все още няма. Учените предполагат, че повишен риск за детето възниква при диабет у майката, или определени генни мутации на митохондриалната ДНК, а също така мутации на гена CHD8, регулиране на експресиране на други гени."
Автор: Кристина Уласович
Източник: nplus1.ru

Няма коментари:

Публикуване на коментар

ЗА ДОСТЪПНОСТТА У НАС И НАВЪН

  Като говорим за свобода на придвижване и достъпна среда, тук в Кавала, на по-малко от 400 км от София нещата са правени с много повече мис...