неделя, 27 септември 2020 г.

Завръщането в училище и децата със специфични потребности, в наложените "нови" условия



             Завръщането обратно в училище, може да бъде обезсърчително, особено за родител, чието дете има специални медицински нужди. Халза е тук, за да се увери, че вие, вашето дете и училището разбирате как ще бъдат удовлетворени тези нужди.

Колкото е възможно по-скоро: Посетете педиатър и попълнете необходимите формуляри

Ако детето ви все още не е посетено от педиатър за контролни и здравни форми в училище , сега е моментът да отидете. Педиатрите са много заети в „времето за криза“ преди началото на училището, така че не чакайте до последната минута .

Информирайте и бъдете информирани

Някои страни имат стандартен формуляр или формуляри, които описват лечението и всички необходими условия за настаняване.

За съжаление, много условия са по-сложни за управление, отколкото е описано във формуляра. Ако случаят е такъв, проведете разговор с училищния администратор, учителя и училищната медицинска сестра преди началото на училището .

Най-вероятно медицинската сестра ще е запозната със здравословното състояние на детето ви, но администрацията и учителите може да не са. Формата е само еднопосочна комуникация. Трябва да знаете как училището ще реагира на информацията във формуляра

Може да е полезно да предоставите просто обяснение на състоянието на една страница - особено що се отнася до времето на вашето дете в училище или домашна работа. Ако детето ви има разпознаваеми признаци на дистрес, специфични за вашето дете, кажете на учителя.

Например, едно дете с диабет може да се изкиска, когато кръвната захар спадне, докато друго може да се разклати. Не разчитайте на формата, за да разкажете цялата история.

На първия учебен ден, потвърдете с учителя и медицинската сестра, че са обсъдени предварително всички мерки за вашето дете.

  • Променя ли се процедурата, ако в класната стая има заместващ учител?
  • Има ли резервен учител в близката класна стая и знае ли детето ви кои са те?

лекарства хапчета лекарства обратно към училищния сезон съвети родителски ръководство специални медицински нужди медицински халза

Пригответе лекарства и / или оборудване

Ако ще съхранявате лекарства и / или медицински консумативи, батерии и др. В училище, уверете се, че имате достатъчно както за дома, така и за училище.

Лекарствата, дадени на училището, трябва да бъдат в оригиналните бутилки с рецепта, етикетирани от аптеката . Ако можете да получите само ограничена доставка в даден момент, помолете фармацевта да етикетира втора бутилка и да раздели доставката на двете етикетирани бутилки.

Уверете се, че медицинската сестра знае дали лекарството трябва да се съхранява в хладилник.

За редовно планирани лекарства , попитайте:

  • Ако в училището няма медицинска сестра, къде ще се съхранява лекарството и кой ще го прилага?
  • Ще ви посъветва ли училището, когато доставките са на изчерпване и трябва да се попълнят? (Дори ако отговорът е положителен, това лесно може да се пренебрегне, така че е умно да се регистрирате от време на време в училището}.
  • Ако лекарството трябва да се приема с храна, ще има ли храна или родителят я предоставя?
  • Дали учителят ще напомни на детето ви за приема на лекарствата или ще се очаква детето ви да запомни?
  • Ще придружи ли някой детето ви до кабинета на медицинската сестра, поне в началото?
  • Има ли конкретно време, което работи най-добре за вашето дете, за да отиде при медицинската сестра с минимални смущения?

Някои лекарства се приемат само когато детето се чувства симптоматично . Тези лекарства трябва да се приемат незабавно, за да се предотврати развитието на извънредна ситуация. Примерите включват глюкозни таблетки и астматични инхалатори.

спешни лекарства обратно към училищния сезон съвети родителски ръководство специални медицински нужди халза медицински досиета

За лекарства, взети при необходимост или при спешни случаи , попитайте:

  • Ако детето ви се нуждае от лекарства в непредсказуеми моменти, как ще предаде това на учителя - и ще му бъде ли удобно да казва на учителя по време на урок?
  • Може ли лекарството на детето да се съхранява в класната стая и дали учителят има право да го предаде на детето или да го прилага? При какви обстоятелства?

училищна медицинска сестра лекарства обратно към училищния сезон съвети родителски ръководство специални медицински нужди халза медицински записи

  • Ако само медицинската сестра може да го администрира, как детето ще стигне до медицинската сестра? Колко време ще отнеме на медицинска сестра да дойде в класната стая при спешни случаи? Напуска ли медицинската сестра сградата за обяд?

Дете, което се нуждае от лекарства за предотвратяване на извънредна ситуация, никога не трябва да напуска класната стая без отговорен ескорт.

проверете лекаря обратно към училище съвети за сезона родителски ръководство специални медицински нужди халза медицински досиета

В класната стая

Някои деца имат условия, които могат да повлияят на тяхното функциониране в класната стая. Няколко примера са:

  • Кохлеарни импланти или слухови апарати . Кажете на учителя дали слухът на вашето дете все още е нарушен и дали детето разчита до известна степен на четене на устни и ясен изказ. Какво трябва да направи учителят, ако оборудването се намокри, откачи или батерията се изтощи?

очила очила късоглед обратно към училище сезон съвети родителски ръководство специални медицински нужди халза медицински досиета

  • Очила - как ще бъдат защитени по време на занимание с фитнес? Коригирано ли е изцяло зрението на детето?
  • Брекети - в зависимост от вида на скобата, децата могат да ходят по-бавно от съучениците си, да имат затруднения с писането, да извършват фини двигателни движения или да имат ограничения в класа на фитнеса или да седят на пода. Учителят трябва да вземе предвид всички ограничения, когато планира дейности за класа, за да не причинява смущение на детето.

Уверете се, че детето ви разбира и ще се съобразява с всички мерки, направени за неговото / нейното състояние. Кажете на учителя, ако детето ви се чувства неудобно, като се обръща внимание на състоянието му.

Може да е полезно да обясните състоянието на детето си на останалите деца в класа. Обсъдете това с детето си и учителя на детето си и решете кой ще го обясни на класа. Учителите са експерти в това да знаят какво могат да разберат децата на различна възраст, но вие сте експертът по състоянието на детето си .

Уверете се, че всички деца разбират, че състоянието на детето ви не е заразно. Децата имат ярки въображения и ограничени знания и те могат да избягват детето ви, за да избегнат заразяването му.

Последно, но не и по важност

Изпращането на дете със специални нужди в училище може да бъде обезсърчително, но ако сте добре подготвени и сте установили уважителни отношения с училищния персонал, ще го намерите много по-лесно. Не забравяйте да информирате училището за всякакви промени в лекарствата, лечението или рутината. И накрая, знайте, че детето ви може да усети вашите притеснения. Говорете с учителя за притесненията си, а не с детето си.

И накрая, очаквайте вълнуващо ново време в живота на вашето дете!

Източник: halza.com

Няма коментари:

Публикуване на коментар

ЗА ДОСТЪПНОСТТА У НАС И НАВЪН

  Като говорим за свобода на придвижване и достъпна среда, тук в Кавала, на по-малко от 400 км от София нещата са правени с много повече мис...