вторник, 22 септември 2020 г.

Govori.org - безплатен онлайн комуникатор за хора със затруднения в говорното развитие



   С помощта на онлайн комуникатора Govori.org хората с речеви увреждания могат да общуват.  Услугата е разработена от руския отдел на международната IT компания WaveAccess.  Комуникаторът е представен под формата на библиотека от графични карти с поддръжка на текст и звук.  Можете да формирате изречения от картите и да ги озвучавате.

Програмата работи на таблети (Android и iOS) и компютри, като е необходим достъп до Интернет. Комуникатора е предназначен за деца и възрастни с речеви проблеми, родители и учители от специални училища и специалисти. 

Стъпки за експлоатация на програмата

 1. Отидете на уебсайта на Govori.org

Можете да създадете личен акаунт или да използвате услугата без регистрация. Нерегистрираните потребители обаче не могат да създават свои собствени карти. Щракнете върху бутона "започнете да използвате".



 2. Изучете всички раздели

 Ще видите главната страница на комуникатора. Лявото меню има четири раздела: карти, комплекти, комуникатор и шаблони.

   -  В раздела "карти" можете да използвате карти от библиотеката, както и да създавате свои собствени снимки. Налични са общо 845 категории: време, действие, дом, играчки, инструменти, храна, цветове, цифри и други. За да намерите този, от който се нуждаете, можете да използвате удобната функция за търсене. Можете да промените мащабирането на картите на страницата.

   -  В раздела „Комплекти“ можете да групирате карти. И формираните набори трябва да се комбинират в изречения и да се възпроизведат. По този начин можете да общувате с другите в реално време.

  -  В раздела "шаблони" ще намерите пример за създаване и отпечатване на шаблони сами. Можете да изберете желания формат и да го изтеглите в pdf.



3. Практика

 В раздела „комуникатор“ можете да отворите всеки комплект и да го покажете в режим на цял екран, да го пуснете, за да тренирате.

 Също така, като използвате раздела за обратна връзка, можете да се свържете с услугата за поддръжка. Функционалността на програмата е проста и ясна. 

Всяка снимка има текст и способността да го озвучава. Плюсът е, че можете сами да създавате карти, да създавате комплекти за възпроизвеждане на аудио и шаблони за дизайн за печат. По този начин порталът позволява комуникация чрез таблет или компютър.

Към оригиналният сайт

Връзка към библиотекаа на комуникатира

 Govori.org е разработен за фондация Orange Penguin Foundation, американска благотворителна фондация, която предоставя помощ на хора със специални нужди в Русия за подобряване на техните социални, образователни, комуникационни и физически възможности.

Като цяло, комуникаторът е лек и удобен за употреба, ако можете да ползвате мишка, джойстик или тъч скрийн. 

Неудобството за българският потребител е, че озвучаването е на руски език. 

Може да го използвате, още СЕГА! :) 🍀 


Няма коментари:

Публикуване на коментар

ДЕТЕТО Е НЕВИННО МАЛКО ПТИЧЕ...

Детето е невинно малко птиче, ала не се страхува от високото. Знам колко много, много го обичаш! Попътен вятър ти в крилете му бъди! Задай п...