вторник, 13 октомври 2020 г.

Прешлени на гръбначният стълб и възможни сомптоми при увреда




 Прешлени на гръбначният стълб и възможни сомптоми при увреда


Шийни прешлени


 Прешлен С1.

 Първо, компресията на първия шиен прешлен и тилната кост включва блуждаещия нерв.  Това може да причини симптоми като тахикардия, бавно храносмилане, бронхоспазъм, регургитация при кърмачета, т.е.  всички симптоми на увреждане на симпатиковата нервна система.

 На второ място, виждаме симптоми, свързани с първия радикуларен нерв: главоболие, отит на средното ухо, възпаление на сливиците, тонзилит и т.н.

 На трето място, С1 е свързан със симптоми, причинени от дисбаланс на черепа, стоящ в Атланта: нарушения на стойката, проблеми с концентрацията, зрителни увреждания и др.


 Прешлен С2.

 Невралгия Amolda (болка, излъчваща задната част на главата и очите).  С2 осигурява васкуларизация на мозъка, ушите, очите, ларинкса.  В случай на нарушения на това ниво, пациентът ще развие отит на средното ухо, възпаление на сливиците, дисфония, ларингит и др.

 С2 е свързан и с баланса на черепа.


 С3.

 Този прешлен е свързан с васкуларизация на мозъка, ушите, очите, ларинкса, устата, сърцето и диафрагмата.

 Неговата лезия причинява симптоми, свързани с този орган.


 С4.

 Свързан с диафрагмата, сърцето, областта на щитовидната жлеза.

 Симптоми: афония, дихателни нарушения, тонзилит.


 С5.

 Същото като C4.


 С6.

 Свързан е със сърцето, щитовидната жлеза, мозъка, горните крайници, фаринкса.

 Симптоми: тонзилит, нарушения на преглъщането, сърдечни аритмии, болка в горните крайници, гуша.  Също така, поведенческите разстройства са свързани с този прешлен: дразнене, прилив на емоции, депресия, намалено либидо.


 С7.

 Свързан е с сливиците, щитовидната жлеза, ларинкса, горните крайници, сърдечно-съдовата и дихателната системи.

 С7 също е механично свързан с гръдния канал, така че е важен за лимфния дренаж.

 Симптоми: проблеми с гърлото, болка и слабост на горните крайници, болка, излъчваща се в гърдите, свръхчувствителност към светлина (трудно е да се кара кола през нощта), заболявания на устата (гингивит и др.).  С7 също влияе на поведението;  тя е свързана с раздразнителност, емоционалност, депресия, астения, намалено либидо.


 Гръдни прешлени


 Т1.

 Това е важен прешлен за остеопатите.  Той се намира в зоната, където дъгата се променя, т.е.  в адаптивната зона, която е силно податлива на остеопатични увреждания.  Този прешлен е свързан с кръвообращението в мозъка, с всичко свързано с лицето и шията, сливиците, щитовидната жлеза, ларинкса, горните крайници, сърдечно-съдовата система, дихателната система.

 Симптоми, свързани с този прешлен: проблеми с лицето и гърлото, болка в очите, свръхчувствителност към светлина (трудно е да се шофира през нощта), болка и слабост на горните крайници, болка, излъчваща се в гърдите, заболявания на устата (гингивит и др.)  Също така се свързва с раздразнителност, емоционалност, депресия, астения, намалено либидо.  Освен това нарушенията на паметта са свързани с него.

 При уморени хора този прешлен често е засегнат.


 Т2.

 Този прешлен е свързан с тимуса, сърдечно-съдовата и дихателната системи, с мозъка, очите, горните крайници.

 Симптоми: функционални нарушения на сърдечно-съдовата и дихателната системи, свръхчувствителност към светлина, нарушения на поведението.


 Т3.

 Този прешлен е свързан с тимуса, сърдечно-съдовата и дихателната системи, горните крайници.

 Симптоми: функционални нарушения на сърдечно-съдовата и дихателната системи, свръхчувствителност към светлина, нарушения на поведението.


 Т4.

 Този прешлен е свързан със сърдечно-съдовата и дихателната системи, горните крайници, хранопровода.

 Симптоми: функционални нарушения на сърдечно-съдовата и дихателната система, нарушения на горните крайници, гастроезофагеален рефлукс.


 Т5.

 От този прешлен започва зоната, свързана с храносмилателната система.  Той е свързан със сърцето, белите дробове, стомаха, пилора и дванадесетопръстника.

 Симптоми: функционални нарушения на сърдечно-съдовата и дихателната система, симптоми, свързани със стомаха (гастрит, язва, рефлукс, аерофагия, езофагит, дисфагия).

 Нарушения на поведението: раздразнителност, емоционалност, тревожност.


 Т6.

 Това е „прешленът на стомаха“.

 Симптомите са свързани със стомаха (гастрит, язва, рефлукс, аерофагия, езофагит, дисфагия).


 Т7.

 Свързан с жлъчния мехур, жлъчните пътища, черния дроб, панкреаса, далака.

 Симптоми: функционални нарушения на жлъчния мехур, черния дроб, панкреаса, далака.  Както и дисфагия, бавно храносмилане, запек и спазмофилия.

 Нарушения на поведението: раздразнителност, емоционалност, безпокойство, сутрешна умора.


 Т8.

 Започвайки от този прешлен, навлизаме в чревната област.

 Симптоми: функционални нарушения на тънките и дебелите черва.  Това са: забавено храносмилане, запек, диария, дисфагия, астения.


 Т9.

 Това е важен прешлен, защото  той се намира в зоната на изменения в свода на гръбначния стълб.  Свързан е с храносмилателната система, както и с надбъбречните жлези.

 Симптоми: функционални нарушения, свързани с тънките и дебелите черва (забавено храносмилане, запек, диария, дисфагия, астения).  В допълнение, поведенчески смущения, които показват увреждане на надбъбречните жлези: страх и скованост преди каквото и да е действие.


 Т10.

 Този прешлен е свързан със системата на бъбреците и пикочния мехур, но запазва връзките с надбъбречните жлези и храносмилателната система.

 Симптоми: функционални нарушения, свързани с тънките и дебелите черва (забавено храносмилане, запек, диария, дисфагия, астения), поведенчески нарушения, показващи увреждане на надбъбречната жлеза, както и нарушения на уринирането, задържане на течности в тялото, кардиопатия от бъбречен произход.


 Т11.

 Този прешлен също е свързан със системата на бъбреците и пикочния мехур, но запазва връзките с надбъбречните жлези и храносмилателната система.

 Симптоми: функционални нарушения на тези системи.


 Т12.

 Този прешлен също е свързан със системата на бъбреците и пикочния мехур, но запазва връзките с надбъбречните жлези и храносмилателната система.

 Симптоми: функционални нарушения на тези системи:

 - забавено храносмилане, запек, диария, дисфагия, астения,

 - Поведенчески разстройства, показващи увреждане на надбъбречната жлеза,

 - нарушения на уринирането, задържане на течности в тялото, бъбречна кардиопатия,

 - стомашни болки,

 - проблеми с яйчниците (безплодие, болезнени менструации),

 - патология на долните крайници.


 Гръбначният мозък завършва в зона 12 на гръдния прешлен.  След това конската опашка продължава.


 Лумбални прешлени


 L1.

 Свързан е с бъбреците, началните отдели на дебелото черво, гениталиите и долните крайници.

 Симптомите са функционални нарушения на тези органи: запек, диария, аероколи, всякакви колопатии, болезнена менструация, патология на долните крайници.


 L2.

 Свързан с първата част на дебелото черво, яйчниците, тестисите, гениталиите, долните крайници.

 Симптомите са функционални нарушения на тези органи: запек, диария, аероколи, всякакви колопатии, болезнена менструация, патология на долните крайници.


 L3.

 Гравитационна линия минава леко пред тялото на този прешлен.  Прешленът е свързан с гениталиите, лявото дебело черво, долните крайници.

 Симптомите са функционални нарушения на тези органи: запек, диария, аероколи, всякакви колопатии, болезнена менструация, патология на долните крайници.


 L4.

 Прешленът е свързан с гениталиите, дисталното дебело черво, ректума и долните крайници.

 Симптомите са функционални нарушения на тези органи: запек, диария, аероколи, всякакви колопатии, болезнена менструация, патология на долните крайници.

 L5.

 Цялото телесно тегло лежи върху този прешлен, така че той е много чувствителен към гравитацията.

 Именно в тази зона най-често се откриват вродени патологии на гръбначния стълб.

 Прешленът е свързан с гениталиите, ректума и долните крайници.

 Симптомите са функционални нарушения на тези органи: запек, диария, колопатия, тенезми, болезнена менструация, патология на долните крайници.


 Sacrum.

 Този анатомичен елемент се състои от пет прешлена S1, S2, S3, S4, S5, здраво заварени заедно.

 Кръстната кост е свързана с гинекологичната система, ректума, аналния сфинктер, перинеума и долните крайници.


 Опашната кост.

 Това е последната връзка в гръбначния стълб.  Това е сливането на повърхностна фасция (мускулна фасция, апоневрози) и дълбока фасция (твърда мозъчна обвивка).


 Автор: Жан-Пиер Амигес "Остеопатия. Теоретични основи, техники и тяхното приложение"

Няма коментари:

Публикуване на коментар

ЗА ДОСТЪПНОСТТА У НАС И НАВЪН

  Като говорим за свобода на придвижване и достъпна среда, тук в Кавала, на по-малко от 400 км от София нещата са правени с много повече мис...