вторник, 13 октомври 2020 г.

Учени: Диетата с високо съдържание на фруктоза може да предизвика психични разстройства



сн. medicalnewstoday.com

     Диетата с прекалено високо съдържание на фруктоза може да задейства първичният инстинкт за консумиране и натрупваме на храна в резерв, което може да доведе до развитие на редица психични разстройства, смятат учени.

Например, човек в този случай може да развие разстройство с дефицит на вниманието, маниакална депресия или хиперактивност, заключват американски изследователи. 

     В наши дни, човек консумира почти 40 пъти повече фруктоза, отколкото преди три века, което се превръща в причина за повишената честота на затлъстяване и диабет.  

    Експерти от университета в Колорадо отбелязват, че ниските нива на фруктоза могат да задействат механизми в организма, които започват да натрупват резервна енергия под формата на мазнини.  В прекомерни количества обаче, това вещество може да провокира психични разстройства под формата на мания, агресия, импулсивност и други проблеми.  

    Фруктозата се съдържа в голям брой растения и мед, но тя се е натрупва в най-големи количества в човешката организъм, благодарение на консумацията на царевичния сироп и рафинираната захар.  

    Сред продуктите, които се отличават с най-високо съдържание на фруктоза, специалистите нареждат ​​грозде, грах, плодови сокове, кисело мляко с плодове, ябълки, сладка сода и др. 

    Американските учени са провели анализ на предишни проучвания за въздействието на фруктозата върху човешкото тяло и са стигнали до заключението, че това вещество, като намалява енергията в клетките, предизвиква нова реакция, подобна на тази, която се появява по време на гладуване.  „Тази реакция ни кара да търсим храна и стимулира редица нови процеси в ума, като търсене на алтернативи, бързо вземане на решения, импулсивност и агресивност.  Всичко това ни подтиква, да си осигурим храна и да увеличим шансовете си за оцеляване.  

     За съжаление обаче твърде активният ход на този процес поради прекомерна консумация на захар може да доведе до негативни последици под формата на сериозни психични разстройства “, подчертават авторите на изследването.  

Автор: Михаил Сосновски

Източник : actualnews.org

Няма коментари:

Публикуване на коментар

ЗА ДОСТЪПНОСТТА У НАС И НАВЪН

  Като говорим за свобода на придвижване и достъпна среда, тук в Кавала, на по-малко от 400 км от София нещата са правени с много повече мис...