понеделник, 23 ноември 2020 г.

Случват се удивителни неща” - историята на една анимация за аутизма, която обиколи света



Какво трябва да знаят децата (а и възрастните!) за поведението на връстниците си с аутизъм?

Макар аутизмът трудно може да бъде обяснен в рамките на петминутна анимация и тепърва имаме да учим още за това състояние, видеото, което ще видите по-долу, е страхотно начало да започнете разговор с децата си по тази тема.


Колумбиецът Алекс Амелинес е създател на “Случват се удивителни неща” – едно филмче със също толкова удивителна история в адаптацията му на български език.

“Хората с аутизъм не са болни, нито увредени. Те просто гледат по уникален начин на света. И с малко помощ от техните приятели ще успеят да споделят този уникален поглед и с нас. Аутизмът може да създаде прекрасни неща”, казва Надежда Данабашева пред Дневник.

Надежда е човекът, завъртял колелото на процеса по създаването на това видео – буквално за броени дни!

Преди две седмици Надежда вижда в интернет филмчето “Случват се удивителни неща” (оригиналното заглавие е Amazing things happen). Като майка на дете с аутизъм, тя е активно ангажирана да обяснява на другите това състояние. Затова се свързва с Амелинес – за да му благодари за това, което е направил.

Неочаквано за нея, той ѝ отговаря и така следва спонтанното ѝ предложение да създадат български субтитри за видеото, а след това то да бъде озвучено.

“Той каза, че е отворен, че анимацията вече е преведена на повече от 10 езика. Даде ми материали, прати ми видеото без глас, каквото се искаше от него – изключителен човек. Толкова бърз и отдаден на това, което прави”, разказва Надежда.

Следва съобщението ѝ във “Фейсбук” с молба да се намерят точните хора за дублажа. А те се намират за минути, след няколко десетки споделяния на публикацията ѝ. Хора предлагат да помогнат безвъзмездно, някои искат да дадат пари, ако има нужда, а Надежда трябва да отказва – желаещите са толкова много.

“Един мой пост във “Фейсбук имаше огромен отглас. Аз не очаквах, честно казано. Бях сигурна, че ще се справим, но просто не очаквах, че толкова много желаещи, хора – професионалисти, непрофесионалисти, се заеха”, споделя тя.

С нея първо се свързва журналистът от Дарик радио Теодора Симова и ѝ казва, че радиото ще осигури студиото и необходимия технически екип за дублажа.

Гери Турийска (създател на Пощенска кутия за приказки) – някой някъде в споделянията на съобщението я добави и каза: Гери, защо не вземеш да помогнеш?”.

Не я познавам, но тя ми писа и каза: “Ако имаш нужда от мен, аз съм насреща”. Даже се оказа, че тя има интервю в радиото в същата седмица, в която ние говорихме за записа, съвпаднаха си нещата – то и затова стана толкова бързо.

Тя в петък посети радиото, аз ѝ изпратих текста, необходимите материали, записаха го, на следващата седмица ми го изпратиха. И в рамките на не повече от една седмица ние реализирахме този проект”, разказва още Надежда.

Следващата ѝ цел е да се направи жестомимичен превод, който ще е дело на Силвана Павлова. Идеята тук е преводачът да не е в кутийка в долния ъгъл на екрана, а да бъде “вграден” във видеото, сред анимационните герои. Освен на български, ще бъде направен и жестомимичен превод на английски.

Досега реализирането на проекта не е струвало нищо, освен малко отделено време.

“Наистина беше лесно, защото хората се включиха с огромно желание. Идеята беше да създадем нещо хубаво, за да може евентуално да облекчим хората. Нещо, което да помогне най-вече за образованието на децата и към това да има някакво разбиране у бъдещите поколения”, казва Надежда.

А на въпроса кой има по-голяма нужда да бъде образован за аутизма в България – децата или възрастните, тя не се замисля:

“И двете страни. Децата сами по себе си няма да разберат какво се случва и това е нормално. За мен разбирането на това състояние и въобще – разбирането за това, че хората са различни и това не е лошо, трябва да дойде от възпитанието от родителите. Няма друг начин. Лошото е, че към момента родителите нямат инструментите, с които да обяснят на децата си какво се случва”, казва Надежда.

По думите ѝ, в България материалите по темата са предназначени най-вече за специалистите, които работят с аутисти. И точно това прави българската версия на анимацията толкова ценна.

“Случват се удивителни неща” е филм, който се стреми да повиши информираността за аутизма сред аудитория, която не спада към аутистичния спектър, да стимулира разбирането и приемането на това състояние от бъдещите поколения.

Филмът е създаден, за да бъде гледан, обсъждан и споделян (безплатно) от всички – така че, споделяйте и разпространявайте, мили майки, показвайте на децата, и на мъжете, и на съседите, и на класната, и на всички!


Източник: maikomila.bg

Няма коментари:

Публикуване на коментар

ЗА ДОСТЪПНОСТТА У НАС И НАВЪН

  Като говорим за свобода на придвижване и достъпна среда, тук в Кавала, на по-малко от 400 км от София нещата са правени с много повече мис...