събота, 2 януари 2021 г.

Уолт Дисни и "Дара на Дислексията"



 

Уолт Дисни


 Уолт Дисни (Disney Walt) (пълно име - Уолтър Елиас) (1901-1966) - американски филмов режисьор, продуцент, известен аниматор, талантлив бизнесмен.  Неговите творби се отличават с остроумни характеристики на героите, изразително включване на музикални лайтмотиви във филми и цветна цветова схема.  Няколко поколения, милиони хора, са посещавали и продължават да посещават приказни увеселителни паркове - "Диснилендс" в щата Калифорния в Орландо, Токио и Париж.


 Уолт Дисни е четвъртото дете на беден ирландски имигрант и е роден на 5 декември 1901 г. в Чикаго.  Майка му е учителка, а баща му фермер, дърводелец и строител.  От Чикаго семейството се премества в малкия град Марселин, Мисури .. Тук, в училище, Уолт Дисни се интересува от рисуване.  Когато баща му премества семейството в Канзас Сити, Дисни започва да ходи на уроци по карикатура в градския институт по изкуствата, където през 1919 г. започва кариера като художник, като се занимава с реклама и през 1920 г. създава първата малка филмова компания.


 През 1923г.  С четиридесет долара в джоба си Уолт заминава за Холивуд, където заедно с брат си Рой отварят филмово студио в преустроен гараж.  Скоро те успяват да получат голяма поръчка от Ню Йорк и да се преместят в друго помещение.  През 1925 г. Дисни се жени за една от служителките си и има две дъщери.  Кариерата му върви добре, той вече беше създал няколко анимационни героя, включително заека Осуалд, но в резултат на измама той губи авторските права върху този герой.  За да продължи да съществува студиото, е необходимо да се измисли нов герой, който публиката би харесала.  Така се ражда известната мишка Мики. Първоначалното име на героя е Мортимер и не получава веднага сегашния си вид.



 По това време Уолт Дисни спира да работи по филмите си като художник.  Той признава, че от 1926 г. не е направил нито една рисунка за филмите си и се е оттеглил от режисурата.  Талантът на Дисни се проявява не толкова в творчеството, колкото в ръководството и управлението на империята на карикатурите, в способността да се възползва от всичко.  Още през 1930 г. той започва успешно да търгува с герои и сюжети от своите филми в различни форми: книги, играчки, сувенири.  Музика за филми е записана на плочи, той не пропуска нито една възможност да печели пари.  До днес колекционерите буквално "ловуват" дамски корсети Мики Маус.


 Още през 30-те години Дисни успява да предвиди огромната роля, която телевизията ще играе в бъдеще и още първите програми използват неговите късометражни филми от поредицата Мики Маус.  Дисни никога не е забравял, да запази телевизионните си права.  През 1954 г. започва да работи постоянно в телевизията.


 Едно от последните големи начинания в Дисни беше създаването на увеселителен парк.  Калифорнийският Дисниленд е открит през 1955 г., а вторият парк във Флорида, е открит след смъртта на Дисни, през 1971 г.


 Дисни умира в Лос Анджелис на 15 декември 1966 г.  Последният филм „Книгата за джунглата“ (1967) е завършен без него.  Но дори и след смъртта на Дисни, заглавията продължават да се добавят към неговата филмография: "The Aristocats", "Robin Hood".


 Как се случи така, че един беден карикатурист в крайна сметка е основател на многомилиардна империя, водеща в развлекателната индустрия?  Защо Уолт Дисни постоянно се нарежда сред най-влиятелните и успешни бизнесмени в света, които са оказали най-голямо влияние върху живота на хората през 20 век?


 Много критици са съгласни, че Дисни е успял да създаде един вид "магичен" паралелен свят.  Свят, в който можете да се скриете от проблемите на реалността и да скриете децата и семейството си.  Както се оказа, хората са готови да платят много пари за това.  Много родители, идващи в нашия Център за корекция на дислексия, говорят за паралелния свят на децата си с дислексия, които предпочитат да живеят в него, по-адаптирани за тяхното възприятие.  За никого не е тайна, че възприемането на деца с дислексия е триизмерно и те виждат своя свят точно както го е виждал Уолт Дисни, който също е дислексик ...

 Времето доказа, че във фантазиите си Дисни ясно си представя своята таргет група: това е семейство. Именно на семейството, той предлага семейно забавление, в което няма нищо мрачно, в което децата се чувстват удобно и забавно, но е интересно и за възрастните.


 Уолт Дисни е най-големият новатор на своето време.  Точно на него дължим това, че анимационното кино се превърна във форма на изкуство, разбираема и обичана от всички.  Той е този, който първо пренесе приказките на екрана, след което изведе героите от своите карикатури на улицата и в увеселителния парк на Дисниленд ... Но това е само началото.  Дисни дава стимул и име на компанията, която сега успешно се развива без него, завладявайки все повече и повече нови области на бизнеса: телевизия, туризъм, производство на играчки и облекло.  Годишният оборот от продажби е 22 милиарда долара днес.  За това, на нас - възрастните е отговорността, внимателно да обмислим уменията и наклонностите на нашите деца с дислексия. Кой знае колко надарени хора ще дадем на света, като същевременно развиваме в тях природните таланти, които вървят рамо до рамо с „Дара на дислексията“.


 Творчеството и продуктите на Дисни са явно ориентирани към семейството, за да го запазят и укрепят, което е особинно нужно е периоди на криза.  Развлекателните паркове "Дисниленд" и "Дисни Свят" също са предназначени за семейството.  Те са идеални и бляскави. Не можете да кажете, че някоя сграда, някои конструкции са стари, няма да видите ръжда или олющена боя.  Всичко винаги е ново, всичко е направено здраво и така от месец на месец, от година на година, от десетилетие на десетилетие.  Филмите на Дисни също са правени старателно в продължение на десетилетия.  В тях няма шокиращи, скрити обиди към никоя категория хора и, както се казва сега, няма негативна енергия.

Виж видеото! >>>

 Няколко поколения американци са виждали Дисни като човек, чиято мисия е да доставя забавление и радост на милиони хора.  И той наистина изпълнява тази своя мисията с лекота, „подсвиркваше, когато работеше“, и обичаше да повтаря: „Не знам какво са депресия и лошо настроение. Аз съм щастлив човек“.

Към Оригинала

Няма коментари:

Публикуване на коментар

ТИ ПОВИКАЙ МЕ ТИХО ПО ИМЕ

( На тази, която винаги разпалва огъня в мен!)  Ти повикай ме тихо по име и не спирай с копнеж, да ме чакаш! Ще се върна, дори след години, ...