събота, 2 януари 2021 г.

Когато само красива усмивка, не стига или когато се налага логопед и ортодонт да работят ръка за ръка?

 


Може да Ви звучи логично, а може и да Ви звучи абсолютно налудничаво, но логопедите и ортодонтите често си взаимодействат, когато става дума за корекция на захапката.


Какви са най-честите причини логопед да работи с дете, което преминава през ортодонтско лечение?

Съвместната работа на ортодонт с логопед е много важна, тъй като са си взаимно полезни. Те полагат специализирани грижи като насочват пациента към по-бързо и качествено лечение, и решаване на проблемите в устната кухина – вредни навици като смукане на пръст/и, език, бузи, неправилно преглъщане, ниско положение на езика, говорни смущения и др.


Логопед и ортодонт работят заедно в случаите на говорни нарушения, свързани с функционалността на артикулационните органи и при орофациални нарушения (нарушения, които въздействат пряко върху мускулите на езика, устните, бузите и лицето и съответно върху техните функции като дишане, сукане, дъвкане, преглъщане и говорна продукция) от анатомичен или придобит произход.


Най-честите причини, при които се налага съвместна работа са:


 - Патологични орални навици в детска възраст, които водят до деформиране на твърдото небце, неправилна позиция на езика и устните, подреждането на зъбите и захапката (неспособност за сукане, навик за смучене на пръсти, продължително ползване на биберон, недоразвитие на дъвченето поради хранене с пасирана храна твърде дълго, скърцане със зъби, гризане на нокти);

 - Продължително ползване на биберон🍼 

 - Неправилно дишане, което пречи на способността да се регулира въздушната струя при говор, по време на сън, при хранене;

 - Неправилно дишане през устата по време на сън

 - Неправилно дишане през устата по време на сън

 - Неподходяща позиция на езика в устата, при която се притиска по-силно от обикновено предната страна на зъбите, вследствие на което произношението е неправилно и се наблюдава изкривяване на захапката /отворена или затворена/. Често се среща и неправилна позиция на езика между зъбите, което променя цялата постановка на дишане и говорене;

 - Вродени лицево-челюстни аномалии, анатомични особености (къса подезична връзка, високо небце, голям, дълъг или широк език, неправилна захапка и др.) и травми на лицево- челюстна мускулатура и кости.

В тази статия имаме удоволствието да Ви срещнем със Станимира Начева, с която д-р Мария Ненчева успешно си партнира и работи.


Станимира Начева - клиничен психолог, психомоторен терапевт, логопед.

Станимира Начева е клиничен психолог, психомоторен терапевт, логопед, член на „Българското общество за лаканианска психоанализа”, член на УС на сдружение „Дете и пространство“.


Какъв специалист е логопедът?

Логопедът изследва и диагностицира езиково-говорни и комуникативни нарушения, прилага терапевтични техники за възстановяване на способността на детето да общува и говори.

Той подкрепя децата и родителите в случаите на затруднения в експресивната и рецептивната реч, в общуването, в овладяването на писмената реч, правоговора или четенето. Логопедът следва превантивни, диагностични и терапевтични цели.

Първо ортодонт или първо логопед трябва да потърсим?

Няма строго правило. Зависи при кого първо сте завели за консултация детето си. 

Това което е важно е работата на ортодонт и логопед да върви ръка за ръка! Провеждайки ортодонтско лечение успоредно със специалист логопед, ще подобрите и ще спомогнете постигнатият резултат да се запази трайно! 

От направената преценка, възрастта на детето, идентифицираните проблемни зони, зависи кой специалист ще започне първи терапевтично въздействие. Много често е необходимо успоредно да работят и двамата специалисти. От съществено значение е способността на специалистите да работят в екип.

Не разчитайте да коригирате положението на езика след като завършите лечението с ортодонта.

Ако езикът не е „свикнал” с правилното си място, ще предизвика рецидив в захапката и ще компрометира усилията ни.

Кои са най-често срещаните грешки, които родителите допускат?

Малко се познава важността на ролята на специалиста логопед. Родители, не омаловажавайте безценния принос на логопеда, когато специалист ортодонт Ви обърне внимание, че детето има нужда да го посещава.

Обикновено ортодонтската намеса се случва след като нарушените функции (на езика, и другите меки тъкани и мускули) са довели до видими за Вас проблеми в зъбните редици.

Проявете търпение и упоритост в работата с логопед, за да можем заедно да възстановим баланса на функциите – дъвкане, говорене, преглъщане. Те са гарант за стабилно във времето ортодонтско лечение!


Най-честите родителски пропуски са:

 - Пренебрегва се кърменето. 

Чрез кърменето и грижите започва първата връзка с друг в живота на детето, връзка заради която детето ще иска да овладее езика и да се впише в социалния свят. То е най-полезното хранене за новороденото и бебето през първата година. Родителите не съобразяват, че кърменето стимулира правилното развитие на мускулите на устата и лицето, и е пряко свързано с развитието на речта и желанието на детето да общува.

 - Неглижират се вредните навици с мотив, че детето е малко. Родителите често предпочитат спокойствието пред усилието да преодолеят заедно с детето вредните навици. Трябва да се има предвид, че някой поведения на децата, които изглеждат като вредни навици може да са мотивирани от разнообразни психологични причини, които изискват психологична намеса.

 - Оставят се на времето, „порастването” и развитието на детето от само себе си. Еволюцията на човешкото развитие е доказала, че нищо не се случва от самосебе си. Необходимо е детето да бъде насочвано, възпитавано, отглеждано в условия и отношения, които благоприятстват неговото развитие. Когато нещо тревожи родителите или имат нужда от отговор на въпросите си, по-добре е да потърсят квалифицирана помощ, отколкото да чакат нещо да се промени. Докато чакат, се пропускат важни периоди за психическото и говорното развитие на детето.

Да говориш е висша психична функция, която е предхождана от базисни процеси в детското развитие. Някои твърде амбициозни родители сякаш се опитват да се надлъгват с природата, да изпреварят времето. Ако не са стабилни основите на психичната структура, може да се очаква да се забави говорът или да се появи реч, която не служи за комуникация.

Кое е най-доброто решение – лечение, терапия, обучение, или всички?

Рядко има само една причина довела до нарушени функции в оралната сфера… „Снежната топка” на един нерешен проблем води до нарастване на друг! В резултат ВИЖДАМЕ лошо подредени зъби и захапка.

Всеки случай е индивидуален и изисква внимателна и комплексна оценка и план за въздействие. Лечение, терапия и обучение могат да вървят успоредно или последователно, по-важното е да бъдат синхронизирани действията на ортодонта, детски дентален специалист, хирург за корекция на меки връзки и др., педиатър, логопед, психолог, педагог и да следват една обща посока. Всеки специалист има своята роля и принос за развитието на детето.

Екипната работа може само да повлияе благоприятно на желаната усмивка!

Какво представляват миофункционалните нарушения?

Миофункционалните нарушения са нарушения на лициво-челюстните мускули и техните функции.

Те се „чуват и виждат” – чува се неправилно изговаряне на звуци, шумно дишане или прехъркване; вижда се езикът между зъбките; палецът се засмуква, забелязват се криви зъбки и т.н.

Ако имате съмнения за наличие на миофункционално нарушение, не се колебайте да се консултирате!

Какво включва лечението на миофункционалните нарушения при логопед?

След като е направена детайлна оценка на нарушението се изготвя система от последователни упражнения, които целят:

 - приучаване към правилно дишане;

 - подобряване на мускулния тонус и подвижност на артикулационните органи (долна челюст, език, устни, меко небце);

 - корекция на позицията на езика, челюстта и устните в покой и при говор съобразно установеното нарушение;

 - корекция на неправилно произношение на звукове;

 - звуков анализ и себеусещане при говор;

 - автоматизация и пренос на овладяните умения в ежедневието и речта.

Детето съвместно с логопеда прави тези упражнения и се обучава как да диша и говори правилно и извън логопедичния кабинет. В хода на терапията се привличат родителите като партньор, подпомагащ промяната у детето в домашни условия.  


Какво включва лечението на миофункционалните нарушения при ортодонт?

Ортодонтската помощ допълва „видимо” – с апаратчета или други приспособления, „невидимата” работа на логопеда.

Докато ортодонтът работи с ортодонтските приспособления, прилагайте упражненията и съветите на логопеда.

Ортодонтските устройства (апарати, меки функционални шини и др.) насочват езика към небцето, като изолират зъбите, така че да не „страдат” от натиска на езика при преглъщане и говорене.

Силиконов апарати (шини) – служат за подреждане на захапката както в млечно, така и в смесено съзбие.

Силиконов апарати (шини) – служат за подреждане на захапката както в млечно, така и в смесено съзбие.

Знаете ли , че:

 - Езикът е съставен от цели 8 различни мускула, които се преплитат помежду си, а същевременно са единствените мускули в човешкото тяло, които работят независимо от скелета!

 - Както пръстовите отпечатъци така и езикът на всеки човек е уникален!

 - За 24 ч. човек преглъща около 600 пъти. Това включва 200 пъти по време на хранене, 50 пъти по време на сън, и 350 пъти в останалата част от времето. Повечето преглъщания се правят несъзнателно.

Каква нагласа и поведение трябва да имат родителите към деца, които имат нужда от работа с логопед и лечение с ортодонт?

Каква нагласа и поведение трябва да имат родителите към деца, които имат нужда от работа с логопед и лечение с ортодонт?

Основната нагласа е насочена към доверието към специалстите. Родителят несъзнавано пренася своите страхове и недоверие към децата. Важно е да се отдели време за подготовка на детето за срещата с логопед или ортодонт. Добре е да се проведе консултация без да присъства детето, като се набележат стъпки за неговата подготовка и адекватна нагласа към срещата. За всички родители е ясно, че е крайно неподходящо да плашат детето със стоматолога, да се присмиват на начина на говорене или да омаловажават преживяванията на детето. Важно е родителят да засвидетелства пред детето своето уважение и доверие към специалиста, за да създаде благопрятни условия специалистът да постигне необходимите въздействия.

Доверието е взаимно!

И така, ако може да обобщим – доверието и взаимното уважение между специалисти, родители и деца са гарант за спокойна и резултатна работа, която води до желаната усмивка за цял живот!

Източник : orthos-dent.com

Няма коментари:

Публикуване на коментар

ТИ ПОВИКАЙ МЕ ТИХО ПО ИМЕ

( На тази, която винаги разпалва огъня в мен!)  Ти повикай ме тихо по име и не спирай с копнеж, да ме чакаш! Ще се върна, дори след години, ...