неделя, 27 юни 2021 г.

Ползите от лечебната физкултура при децата

 



КАКВО Е ЛФК?

Лечебната физкултура (ЛФК) е комплекс от физически и дихателни упражнения, които имат общ здравен и терапевтичен ефект върху детския организъм. Упражненията по ЛФК  са много полезни при хронични или вродени аномалии на мускулно-скелетната система, респираторната и храносмилателната система. Редовното и адекватното физическо натоварване насърчава хармоничното развитие на детето, а също така и намалява честотата на други заболявания.

КОГА СЕ ПРИЛАГА ЛФК?

Лечебната физкултура е естествен метод, който оказва благоприятно влияние върху детския организъм, помага и за хармоничното развитие или за по-лесното възстановяване след различни заболявания или травми.

 


Благодарение на физическите упражнения се извършва нормализиране и подобряване на метаболитните процеси. Също така се прилагат и някои физиотерапевтични упражнения, които предотвратяват деформацията на мускулно-скелетната система и подпомагат растежа и развитието й.

Ако детето редовно се занимава с лечебна физкултура, това ще помогне да се избегнат редица общи заболявания при децата, като изкривяване на гръбначния стълб, плоски стъпала, нарушена поза, изкривявания на долните крайници. В същото време лечебната физкултура има роля в укрепването на общото физическо състояние, повишаване на защитнити сили на организма, което респективно предпазва децата от лесно разболяване.


Важно е лечебната физкултура да се прилага навреме, тъй като съществува риск тези заболявания да доведат до по-сериозни проблеми при децата, като например изоставане в растежа и развитието, както и до увреждане на някои от основните функции на организма. Ето защо е от изключително значение да се прилага ЛФК, не само като лечение, но и като превенция. 

КАК СЕ ПРОВЕЖДАТ УПРАЖНЕНИЯТА ПО ЛФК?

Лечебната физкултура за деца има една основна характеристика - голям брой различни упражнения и игри, които са подбрани индивидуално за всяко дете, като се вземат предвид възрастта, нивото на развитие, както и индивидуалните характерови и двигателните умения на детето. Самите упражнения са увлекателни, като не оставят детето да скучае, карат го да се чувства комфортно и спокойно. Курсът по ЛФК може да се провежда както в група, така и под формата на индивидуални консултации.

Източник :  малки чудеса

Няма коментари:

Публикуване на коментар

В НАВЕЧЕРИЕТО НА ВЪЗКРЕСЕНИЕ

сн. Internet С премъдрост Бог създаде ни от кал, за да сме тясно свързани с Земята.  Даде ни избор, свобода, но не морал...  Пожертва син, д...