сряда, 1 септември 2021 г.

Представяне на Проект "Развитие на умения за комуникация и учене на деца и младежи с тежки физически увреждания чрез технологии за контрол с поглед"


Онлайн представянето на проекта "Развитие на умения за комуникация и учене на деца и младежи с тежки физически увреждания чрез технологии за контрол с поглед", на колегите от "АСИСТ - Помагащи технологии", на което ви поканих в началото на седмицата и се проведе във вторник от 16.30, в ZOOM, беше изключително интересно събитие❗

Както споделих и в поканата ми за него, става въпрос, за алтернативната система за комуникация, посредством контрол с поглед, която използваме с Деян❗💻👀




Системата разполага с доста добри образователни ресурси и инструменти и спомага не само, за повишаване на комуникативните способности и умения, като дава алтернатива за себеизразяване и комуникация на невербални деца и възрастни, но и спомага за повишаване на концентеацията, вниманието и логическото мислене, подобряване контрола на погледа, който е необходимо условие, за използването й, както и за общото развитие на интелекта на използващите я. 

Но системата НЕ е само това ❗ 

Чрез нея, посредством компютъра, може да се изгради, цялостна комплексна система, за по-добър контрол на близката обкръжаваща използващите я среда, за сърфиране в интернет и т. н. Така че е един наистина полезен ресурс❗

Самите ние, с Деян все още с интерес, се обучаваме взаимно, да я използваме и откриваме нови възможнлсти! 

Един от малкото проблеми с които се срещнахме е, проблемът с осъществяването на ефективна комуникация, в момент на афект, когато тя е изключитвлно важна! 

Но това е проблем, който съществува в различна степен дори, при непосредственото директно общуване, тъй като концентрацията, вниманието и мисленето са в различна степен нарушени от "бушуващите в момента емоции"!

(А в случая говорим, за опосредствена комуникация, за която точно концентрацията и вниманието, са основна предпоставка .) 

По време на представянето г-н Морис Гринберг ( Maurice Grinberg ) ни запозна с  проекта, неговите цели и получените резултати. 


                                   ❗💻👀

Г-жа Jeny Hristova представи ресурсите на самата Обучителната програма, включваща следните модули:

- езиково и концептуално развитие


- количествени представи и математически умения


- базова грамотност


- умения за комуникация

Определено препоръчвам ресурса, който към момента няма аналог, за заместваща комуникация в България❗



       💫💫💫

Методиката може да бъде полезна както на специалистите, които работят с деца и младежи с комплексни нужди в системата на приобщаващото образование и социалните услуги, така и на родители, за които оптималната комуникация с децата им е изключително важна! 


Проектът е осъществен от фондация „АСИСТ – Помагащи технологии“ в периода март 2019 г. - август 2021 г. В резултат бе разработена методика и обучителна програма за развитие на комуникативните умения и обучение в базови категории, количествени умения и грамотност. Бяха проведени занимания с повече от 30 деца и младежи с комплексни увреждания в седем ЦНСТДМУ в страната, в градовете Бургас, Варна (с. Тополи), Плевен, Русе и София. Обучителните занимания са проведени чрез софтуери за допълваща и алтернативна комуникация (ДАК) – Communicator 5 и Grid 3.

финансиран по ОП РЧР, процедура BG05M9OP001-2.009 „Открий ме“. 

Няма коментари:

Публикуване на коментар

ДЕТЕТО Е НЕВИННО МАЛКО ПТИЧЕ...

Детето е невинно малко птиче, ала не се страхува от високото. Знам колко много, много го обичаш! Попътен вятър ти в крилете му бъди! Задай п...