четвъртък, 21 октомври 2021 г.

КАК ДА УЧИМ ПО-ЛЕСНО ВКЪЩИ ❗🤔

 


И така, новият частичен локдаун щракна❗
Отново ОТ ДНЕС, ЗА УТРЕ❗
И отново децата са първи в редицата на най-потърпевшите❗😒

Днес обаче, няма да говорим за това, колко "косвени жертви" в живота на децата взема дистанцирането и опосредствано обучение онлайн, особено при децата от 1, до 4ти клас и децата със специфични потребности, защото за това ни се "изтъркаха езиците" ❗

Факт е, че този щам на вируса е по-агресивен към децата. 
Факт е, че България се нарежда на последно място по ваксиниране и е в челните, по заразени❗... 

Но това, НЕ Е ТЕМА на този блог❗

Сега искаме, да се опитаме доколкото можем, да помогнем с няколко подкрепящи насоки, за по-лесното адаптиране и по-бързото и безпроблемно организиране на деня и "работата" на децата в учебният процес онлайн❗💞

Ето няколко полезни насоки 

за деца 🧒,

подготвени от knigovishte.bg, 

(в помощ и на уморените им и гневни родители💞) :

❗❗❗

📖Разчисти си пространство за учене. Много по-лесно е, когато няма неща, които да те разсейват!


💻Разчисти си и компютърния екран. Погрижи се десктопът ти да не е отрупан с иконки.


🖼️Затвори всички прозорци освен този на програмата, в която ще тече урокът ти! Много е трудно да слушаш внимателно, ако през цялото време прескачаш към екрана на някоя игра или в чат-а. 


📀Ако учителите ти позволяват, запиши урока. Повечето програми имат такава функция. После, ако нещо не си разбрал, можеш да се върнеш и да го чуеш отново. Ако не, можеш просто да си направиш шорткъти(или снимки с тел. ), на най-важните схеми и моменти


🖨️Ако учителите ти подготвят урока като презентация, помоли да ти я изпратят. Ще им отнеме само минутка, а ти ще имаш урока, обяснен накратко!


🖥️Ако нещо не разбираш, използвай интернет! В училище няма да ти е подръка, а тук може. Провери в Гугъл каквото не знаеш и си запиши бележки.


🗂️Направи си в компютъра отделни папки по всеки предмет. Слагай там записаните уроци и допълнителни материали. Така няма да губиш време да ги търсиш!


📆Определи си време за учене и отделно време за писане на домашни. Ученето е за да разбереш урока - ако всичко ти е ясно, домашните ще станат по-бързо.


🥪Нахрани се, направи си мляко с какао или нещо подобно, за да ти е приятно. По възможност, НЕ по време на часовете или на самоподготовката. Всяка друга дейност, извън урока, отклонява вниманието ти и те разконцентрира! Но ти, го знаеш! 😉

Ако се чувстваш уморен, разконцентриран, гладен или ти е некомфортно, по добре стани, отвори за малко прозореца и се раздвижи, преди да продължиш с домашните❗


🎶Ако ще учиш на музика - гледай да няма текст. Може класическа музика (лека) или саундтракът на любимия ти филм.(НО, ТИХО❗🤫) 


🎧Добра идея е да си вземеш слушалки. Така няма да те разсейва тракане на чинии или родителски спорове (много родители се изнервят по време на локдаун).


🎙️Ако урокът е с много текст, е добре, да си почертаеш най-важното и да се запишеш, как го четеш на глас. После можеш само да си го пускаш - и няма да стоиш пред екран.


📝Направи си планче в тетрадката. Нека да е красиво, отдели всичко важно и го подчертай красиво. В интернет има много идеи - виж например #studyblr или pinterest. Отделно ще ти обясним как да си направиш "мисловна карта"!


Дали да караш родителите да ти решат теста или да ти напишат домашното? Изкушаващо, но... не.


Първо, изобщо не е сигурно, че няма да сбъркат. Дори писателят Иван Вазов е получил двойка на домашно по... собствения си роман!


Второ, когато се върнеш в училище, учителите ще разберат какво всъщност знаеш. И успехът ти ще падне. Използвай родителите си по-умно: ако наистина са добри по някой предмет, нека да ти обяснят така, че и ти да го схванеш.


Ако наистина не разбираш нещо, попитай учителя!


Ако се притесняваш да попиташ учителя, попитай нас! Екипът на "Вижте" ще се радва да ти отговори.

Повече информация, ТУК❗

Няма коментари:

Публикуване на коментар

В НАВЕЧЕРИЕТО НА ВЪЗКРЕСЕНИЕ

сн. Internet С премъдрост Бог създаде ни от кал, за да сме тясно свързани с Земята.  Даде ни избор, свобода, но не морал...  Пожертва син, д...