сряда, 25 януари 2023 г.

ЩО Е МУЛНИТРИЦИЯ И ЗАЩО Е ОПАСНА

 


Ключът към здравето и по-бързото възстановяване след болест е балансираната и пълноценна храна, която съдържа в точно определени съотношения основните хранителни вещества и витамини.


Всяко боледуване води до малнутриция (mal малко, nutritio храна) недохранване, комплексен резултат от повишения разход и недостатъчния внос на белтъци, въглехидрати, мазнини (макронутриенти), витамини и минерали (микронутриенти). Малнутрицията е болестно състояние, развиващо се вследствие на неадекватен хранителен внос и непълноценно покриване на енергийните и пластичните нужди на организма.


Тя е медицински проблем. По данни на B. R. Bistrian3 44-60% от хоспитализираните пациенти са с различна степен нарушен нутритивен статус, като при 10-25% има тежка степен на малнут­риция. Подобно е състоянието и при лекуваните в амбулаторни условия.


Най-засегнатата група са пациентите с онкологични заболявания 85%, следвани от тези с респираторни, сърдечно-съдови заболявания, хронични възпалителни заболявания на червата (улцерозен колит, болест на Крон), други възпалителни заболявания на гастроинтестиналния тракт (гастрити, ентерити, колити), язвена болест в острия период, синдром на късото черво, хранителна алергия и възрастни хора над 65 години.


Болестта подлага ор­ганизма на висок стрес и енергийните му нужди са завишени. Лесно се изчерпват енергийните запаси за това допринасят намаленият апетит, високата темпера­тура, редица медикаменти, обезводняването, загубата на важни микроелементи. Когато организмът е подложен на такова натоварване, се нуждае от допълнителен хранителен внос, имунонутриенти и антиоксиданти.


Малнутрицията често е хамелеонова маска на болестта човек отчита, че е отслабнал, няма апетит, чувства се некомфортно и понякога късно разбира, че е болен.


Приемът на хранителни вещества, водата и дишането са механизмите за поддържане на хомеостазата на системата организъм околна среда. Всеки път когато нещо в тази система се промени например болест, повишено натоварване (физическо или психическо), се налага количествена и качествена промяна и в приема на храна, за да може балансът да бъде запазен. Нарушаването на това крехко равновесие води до разпадане на системата, което за организма понякога означава смърт.


Голяма група пациенти с нарушен нутритивен статус са болни след оперативна интервенция. Редица проучвания установяват по-високата честота на постоперативните усложнения при пациенти с некоригирана малнутриция.3 При тези болни честотата на усложненията достига 67%, сравнени с 10% усложнения при пациентите без отклонения в нутритивния статус. Подобни проучвания констатират 2,6 пъти по-голяма вероятност за възникване на малки усложнения, 3,4 пъти за тежки усложнения и 3,8 пъти по-голяма вероятност за смъртен изход при болни с малнутриция.9


Злокачествените заболявания със своята нарастваща честота и ограничените терапевтични въздействия са значим медико-социален проб­лем. По данни на НСИ и НЦЗИ1 в България за 2002 г. са регистрирани 2756,1 случая на злокачествени заболявания на 100 000 души население, от които новооткрити 376,4 на 100 000. Смъртността от злокачествени новообразувания заема отно­сителен дял от 14,1 % б структурата на смъртността и се нарежда на второ място след заболяванията на органите на кръвообращението. Отклонението в нутритивния статус при онкоболните е често срещано и многофакторно обусловено състояние.


Обширно проучване на Eastern Cooperative Onco­logy Group установява загуба на телесно тегло с 5% при 54% от пациентите с онкологично заболяване и загуба на телесно тегло над 10% за предходните 6 месеца при 22% от болните.4 Проучването посочва значима корелация между загубата на телесно тегло и преживяемостта. Пациентите с изразена загуба на телесно тегло са били с по-кратка преживяемост в сравнение с пациентите без загуба на тегло при един и същ клиничен стадий на заболяването.


Последствия от малнутрицията освен видимото отслабване на тегло са и по-продължителното и усложнено протичане на болестта, значителното убеличаване на риска от инфекциозни усложнения, удължаването на болничния престой и оскъпяването на лечението.


Тези факти изтъкват на преден план целесъобразността от ранна корекция на нарушенията в нутритивното състояние. За тази цел е необхо­димо да се направят оценка на степента на малнутриция и ранна корекция на хранителния режим със специализирани хранителни формули.


В аптечната мрежа се предлагат много хранителни добавки, които задоволяват в някаква степен нуждите на пациентите, но нито една от тях не отговаря в пълна степен на най-съвременните изисквания за пълноценно и баланси­рано хранене. Често не сме сигурни, че съставът, отбелязан на етикета, отговаря на точните пропорции на хранителните вещества в дадения продукт.


Изискванията, на които трябва да отговарят формулите за хранителна терапия, са следните:     

♦ Балансирано съотношение на макрои микронутриенти

♦ Да имат оптимално съдържание на полиненаситени мастни киселини ю-3 и ю-6 (побишен противовъзпалителен ефект, имунна функция)

♦ Да са обогатени с антиоксиданти: Р-каротин, витамин А, С и Е, Zn, Se, карнитин, таурин и всички необходими витамини

♦ Да не съдържат лактоза и глутен

♦ Да са стерилни


Приложението на специализирани хранителни формули ускорява оздравителния процес,15 намалява риска от инфекциозни усложнения и скъсява болничния престой. Подобрява общия хранителен внос,10-15 функционалния статус,1014 физическата активност,14-15 апетита15 и удължава живота.15


В началото на тази година фирма Abbott Labora­tories, световен лидер в производството на медикаменти и медицински храни, въведе на българския пазар широка гама от храни за специални ме­дицински цели. Те решават проблема с малнутрицията на голяма група пациенти от ранния постоперативен период до амбулаторно лекуваните.


Най-широко използваната формула за хранител­на терапия е Ensure Plus.

Еншур Плюс е пълноценна и балансирана хранителна формула, осигуряваща оптималната енергия и градивни вещества, необходими при боледуване и възстановяване. Повишава имунитета на организма, стимулира нервно-психическата дейност и има противовъзпалителен ефект, което се дължи на специалните мастни киселини (ю-3 и ю-6). Обогатена е с 29 незаменими витамини, минерали и антиоксиданти. Не съдържа лактоза и глутен и може да се прилага при хранителна алергия. Еншур плюс се предлага с три различни вкуса ягода, ванилия и шоколад, и се приема с удоволствие от пациентите.


Прилага се като допълнително хранене за възрастни от една до три опаковки дневно, при тежко болни може и като самостоятелно. Една опаковка може да замести едно пълноценно хранене.


Тези характеристики правят Еншур Плюс неза­менима част от терапията на вашите пациенти. Еншур Плюс отговаря на всички критерии на медицинската наука за хранене в амбулаторна прак­тика и болнични условия и се използва с успех в повече от 60 страни.


Д-р Р. Димирова

Източник :    GP NEWS / брой 6/ 2004

Няма коментари:

Публикуване на коментар

В НАВЕЧЕРИЕТО НА ВЪЗКРЕСЕНИЕ

сн. Internet С премъдрост Бог създаде ни от кал, за да сме тясно свързани с Земята.  Даде ни избор, свобода, но не морал...  Пожертва син, д...