сряда, 11 октомври 2023 г.

ЧУДОВИЩАТА ПОД ЛЕГЛОТО👻👹🤫

 



Причините за детските страхове могат, да бъдат сходни на тези, които са в основата на реалните страхове на нас - възрастните! И тъй като границата между реалното и въображаемото в тази възраст е твърде размита и пластична, детските страхове могат да са и точно толкова реално преживявани❗

    

Представям ви един много добър материал по темата на колежката Йорданка Какалова🙃

👹👺👹

🎯Може би се чудите от къде се появява страхът от чудовища под леглото?


✅Причината е, че детските мисли и фантазии могат да предизвикат абсолютно същите страхови реакции, както и реалностите от живота.


✅Тревожните деца имат изключително живо въображение, което може да бъде стимулирано от множество изображеня. Сетивното претоварване също е източник на тревога, за което роля имат музиката във филмите и игрите, при появата на злодеите.


❗Когато вашето дете изпитва страх от чудовище под леглото, покажете му, че страхът му е „истински важен” за вас, защото той е истински важен за него.


❗Друга причина, поради която децата имат неоснователни страхове, като чудовището под леглото, е, че не са в състояние да изразят с думи 

най – дълбоките си страхове. Възможно е да са самотни или изплашени до смърт от тещо, но да не могат да ви го обяснят. 

👉Може би не разбират корена на своя страх, затова си избират нещо, което звучи страшно, каквито са чудовищата. Те не го правят, за да ви манипулират. Те съвсем реално се страхуват от чудовищата под леглото.


❗Един вариант за справяне с чудовищата под леглото може да бъде „Спрей за чудовища”. Всяка вечер преди лягане може да пръскате със спрея за чудовища под леглото (само за родители  - вземете розова/лавандулова вода и я използвайте като спрей за чудовища). Но - нещо много важно: детето трябва да разбира, че това го правите под формата на игра. Защото, ако реши, че и вие „виждате чудовището” – това може да засили страха им.


🎯Не омаловажавайте този детски страх. 

🎯Не го наричайте „глупав страх”. 

🎯Не казвайте „чудовища не съществуват” – това, че вие не го виждате – не означава, че детето Ви не вярва в неговото съществуване!


За този текст е използван материал от книгата „Срещу безпокойството”

 



Няма коментари:

Публикуване на коментар

В НАВЕЧЕРИЕТО НА ВЪЗКРЕСЕНИЕ

сн. Internet С премъдрост Бог създаде ни от кал, за да сме тясно свързани с Земята.  Даде ни избор, свобода, но не морал...  Пожертва син, д...