понеделник, 19 юни 2017 г.

Част от мен - или наръчник на приключенеца в невероятната страна на така наречените „специални деца”

По-добрата част от всеки от нас

          Това е един дневник на живота ми с по-добрата част от мен – моят прекрасен син Деян. Дневник на живота на семейството ни, отвъд условностите и рамките на диагнозата... На предизвикателствата, които са се изправяли пред нас; на това, което сме научили; което ни е притеснявало, мобилизирало, мотовирало и вдъхновявало!...
        Защото човекът е толкова сложно и уникално същество, а самият живот е толкова уникален, като природен феномен, че такава нищожна час от него като някаква категория или диагноза, в рамките на която се опитваме да го напъхаме , не може да го охарактеризира и да обясни неговата същност.  
        Ако верваме на един от най-влиятелните мислители в модерната психология Уилям Джеймс,според който,хората притежават немалкък неизползван психически и интелектуален потенциал,можем ли със сигурност да твърдим,дали нещо е дефицит,"болест"или... нещо друго!?
    Въпреки огромното си самочувствие на най-интелигентният доминиращ вид,благодарение на несъваршените си сетива,е толкова лесно да попаднем в собствените си"когнитивни капани"!

         Това е своеобразен тип "наръчник", за всеки родител, за когото, семейството, семейните ценности и най-вече децата като такива, са основен приоритет, без значение от своите специфични особености. Всеки родител , който е осъзнал, че порасналото дете е резултат от отношението на родителите, към него като най-значими за него авторитети в процеса на формиране, съзряване и подрастване на неговата личност, а взаимоотношенията и житейските му успехи като възрастен, са отражение на взаимоотношенията, които е имало в семейството му в неговото детство.
Реших да седна да пиша следващите редове, не защото съм най-добрият специалист в областта на работата със „специални деца”, нито пък за това , че съм най-добрият и примерен родител... 
         Започнах да пиша, защото вярвам, че всеки от нас има уникален опит, зрънца от който могат да бъдат полезни на някой друг, така както аз и семейството ми, сме черпили и продължаваме да черпим от опита на десетки хора, които в различни моменти от живота ни сме срещали по своя път. Нещо за което, винаги ще им бъдем безкрайно благодарни.
Това е едно едно пътешествие в света на нашите „уникални деца”, което с радост, ще споделя с вас .
          Целта на този блог е,да се опита да създаде една различна гледна точка.Доколкото е възможно,да даде алтернатива и да ни накара да се замислим.
         Бих искал, най-важният извод от тези страници, да бъде, че
НИЧИЯ УНИКАЛНОСТ не застрашава останалите хора, ако сме достатъчно запознати с онова, което я характеризира;
ако знаем, как да реагираме спрямо нея 
и ако сме толерантни,и се държим с уважение един към друг .....
Добре Дошли и На Добър Час !
💖💖💖

Деян, страда от рядка форма на вродена мозъчна аномалия и от Детска Церебрална Парализа, с тежка спастична квадрипареза
Състоянието му, допълнително се усложнява, от симптоматичната епилепсия.

Въпреки Състоянието си, Деян е много грижовен батко! Страшно много обича малкият ни син Габриел! Обича, да играят заедно и да го учи на разни неща! За това, двамата са много силно привързани един към друг! ❤

Днес обаче, след някои усложнения при влизането му в пубертета, Деян има нужда от по-адекватно лечение и рехабилитация в Турция, които да му помогнат, да стане по-самостоятелен и независим! И да може да учи, играе и общува с връстниците си и с хората, които го обичат!

Благодарим предварително на всеки, който стане съпричастен на нашата кауза и ни подкрепи Деян ! ❤

Можете , да подкрепите Деян чрез:
UniCreditBulbank BIC: UNCRBGSF 
IBAN №:BG12UNCR70001523102875
Станислава Георгиева Георгиева
В полза на Деян Апостолов


или като споделите с ваши приятели ! ❤

Дерзайте и бъдете благосливени ! ❤

Ивайло Апостолов

Няма коментари:

Публикуване на коментар

ТИ ПОВИКАЙ МЕ ТИХО ПО ИМЕ

( На тази, която винаги разпалва огъня в мен!)  Ти повикай ме тихо по име и не спирай с копнеж, да ме чакаш! Ще се върна, дори след години, ...