събота, 15 септември 2018 г.

ХРАНИТЕЛНА ТЕРАПИЯ и предречева рехабилитация



Хранителната терапия е въведена в България през 1996 година от Нина Йорданова и Десислава Маринова, логопеди в Центъра за лечение и рехабилитация на ДЦПИстория:
През 1998 година е модифицирана  Нина Йорданова собствена система за хранителна терапия, основаваща се на рехабилитационните методи на Бобат, К. Моралес, В.Войта

Липсват снимки и информация от 1996 до 2007, защото все още се издирват съхранените архиви в СБДПЛРДЦП.

През 2000г към хранителната терапия са добавени допълнителни стимулационни процедури под консултациите на д-р Ив. Чавдаров, к.м.н и тя е трансформирана от Нина Йорданова в система за предречева рехабилитация.

За първи път се съобщава за създаването на Хранителната терапия на конгрес на Националното сдружение на логопедите в България 2000 г. (по това време НСЛФБ). Докладът е представен от Нина Йорданова.

Първата публикацие на системата за хранителна терапия, наричана по това време Предпечева рехабилитация е в сборника с доклади от юбилейната конференция по повод 10 години от съдаването на СБДПЛРДЦП.

След 2000 г. системата за Хранителна терапия се доразработва паралелно от Нина Йорданова и Свтлана Картунова, като всяка от тях има изработена собствена програма за прилагането й.

Хранителната система е основана на теориите на

S.E.Morris, M.D.Klien – Mund umd Ess therapie – система по Бобат
R.C.Morales – Orofaziale Regulationstherapie
B.A.E. Padovan Neurofunctional Reorganisation
Наречена е предречева рехабилитация, а не само хранителна терапия, защото чрез системата се извършва корекция на нарушения механизъм на хранене и се извършва промена на отношвниението на пациента към хрананата и начинът на нейното приемане. Обединява терапевтични техники, които оказват както директно, така и индиректно въздействие върху реакцията на мускулните групи и цели не само възстановяване на храненето, но провежда едновременна речева стимулация.Прилага се във всички случай на диагностицирано нарушение на механизмите на хранене и откази на хранене и като стимулация, по преценка на логопеда в случаи без нарушения на механизмите на хранене.

Системата за Предречева рехабилитация включва

Хранителна терапия
Топлинни стимулации на масетерите
Криотерапия на биологично активни точки
Вибрационни стимулации на биологично активни точки
Водни стимулации на езика
Стимулации по Войта – I фаза на рефелкторно завъртане
Снимките са правени през 2006 година във Виртуален кабинет за родителски консултации -София, жк. Дружба, ул. Илия Бешков 2. Представяме ги информативно, те имат историческа стойност. Не правете това сами, без да сте преминали необходимото обучение, защото можете да навредите на пациентите:

Източник: Pumpelina

Няма коментари:

Публикуване на коментар

ЗА ДОСТЪПНОСТТА У НАС И НАВЪН

  Като говорим за свобода на придвижване и достъпна среда, тук в Кавала, на по-малко от 400 км от София нещата са правени с много повече мис...