петък, 21 август 2020 г.

Някога замисляли ли сте се, дали оглеждате и възпитавате детето си правилно?

сн:ProProfs

Някога замисляли ли сте се, дали оглеждате и възпитавате детето си правилно?
"И аз се замислих за това.
Често чувам от родителите, че изпитват вина и страх, докато отглеждат децата си. Виновни, защото не прекарват достатъчно време с децата си или не могат да им осигурят всичко, от което се нуждаят; страхуват се, защото казват или правят нещо лошо.
И знаеш ли какво? И аз се чувствам така.
Ето защо се чувствам по-добре, когато видях Daniel Siegel и Tina Payne-Bryson резултати от изследвания *.
Как ще свършат децата ни, зависи дали са имали надеждна обич към поне един човек в детството.
Значи за това става въпрос! Надеждна обич.
Не сумата и мащаба на това, в което участват децата. Не семейно социално положение. Не училището, в което са отишли. Не броят на часовете, които родителите са прекарали с тях.
Според Даниел и Тина, за да създадеш надеждна обич с дете, трябва да се появиш в живота им, да бъдеш замесен и отзивчив.
Вероятно ще попитате какво означава ′′ появяване
Последните проучвания показват, че за установяване на надеждна привързаност към дете:
🔅 Да бъдат забелязани.
Важно е някой да възприема детето като личност и да вижда вътрешния му свят. Чувства ли се детето ви, че се опитвате да го опознаете по-добре и да го разберете?
🔅 Чувствайте се спокойни физически и психически. Предоставяте ли на детето условия, в които то спокойно може да изразява мислите, емоциите, мнението си, без да се страхува да бъде осъдено и отхвърлено?
🔅 Да се утешава, когато е депресиран от нещо.
Може ли детето ви да дойде при вас за подкрепа, когато е разстроено или разтърсено?
🔅 Когато предишните три точки са в живота на едно дете, то се чувства в безопасност.
Да се появиш в живота на детето, означава да го забележиш, да можеш да го утешиш, да му дадеш спокойствие и безопасност. Това спомага за развитието на надеждна привързаност.
Така че сега всички можем да дишаме с облекчение, за да спрем да мислим, че трябва да станем идеалният родител за детето си. Идеалните родители не съществуват, затова не е нужно да се стремите да бъдете такива.

Автор: Кира Мерковски (социален обучител и консултант за развитието на деца от Америка; майка на три деца.)
* Даниел Сийгъл - доктор на медицинските науки, детски психиатър.

* Тина Пейн-Брайсън е терапевт и основател на общността на Комуникационния център, чиято цел е да помогне на хората и семействата да намерят радостта и смисъла на живота чрез комуникация с другите.

Даниел и Тина съоторизираха книги, станали бестселъри според New York Times, дисциплина No-Drama: Целият мозъчен начин да успокоиш хаоса и да възпиташ развиващия се ум на детето си и цялото мозъчно дете: 12 Революционер Стратегии за възпитаване на развития ум на детето ви ". За съжаление книгите все още не са преведени на руски език.

Няма коментари:

Публикуване на коментар

ТИ ПОВИКАЙ МЕ ТИХО ПО ИМЕ

( На тази, която винаги разпалва огъня в мен!)  Ти повикай ме тихо по име и не спирай с копнеж, да ме чакаш! Ще се върна, дори след години, ...