сряда, 16 септември 2020 г.

Този разговор е, наистина важен!



    Скъпи приятели, 

    Новата учебна година започна и има един изключително важен въпрос, който трябва да обсъдим с децата си, ако все още не сме го направили или те, с вроденото си любопитство, не са го задали!...
    Това е въпросът, за децата които се "открояват"!
    Наричат ги с много "имена" - "различни", "странни", "специални", "деца със специални потребности", ... но всъщност, нито едно от тях не е точно!

💖
Защото пъстротата и разнообразието в природата, са съвсем естествени и именно в това е найното богатство, а ВСЯКО дете, независимо от специфичните си особености, е точно толкова уникално, колкото и ВСЯКО ДРУГО!
💖 И тъй като нямаме никакво основание, да не вярваме, на големият изследовател на мотивацията на човешкото поведение Ейбрахам Маслоу и неговата "Пирамида на потребностите", която е универсална в своето значение за ВСЕКИ ЧОВЕК, то НИКОЙ НЯМА потребности по-специални, от нечии други!
    ВСЯКО дете има нужда от осигуряване на основните за съществуването му физиологични условия-(да не е гладно, жадно, премръзнало и т.н.), има потребност от Сигурност, от Принадлежност и Приемане, от Уважение и от оптимални условия, за Развитие на своя потенциал!

💖
Просто, някои деца, имат още малко нужда от специфична допълнителна подкрепа, за това!.... Но нима, такава нямат и немалко деца, в "норма"!?...
    Въпросът е още по-важен, защото границата между "нормално" и "абнормно", става все по-тънка и по-трудно различима, а броят на граничните състояния постиянно нараства.
🍀Радостно е, че през последните години има положителна тенденция, в насока промяна на съществуващите до сега нагласи и отношение към "Различното" и за това има все повече поводи, ситуации и позитивни лични примери и истории в изкуството, спорта, модата и ежедневието, които можем да използваме, за да обясним на децата на разбираем за тях език, че това "Различно" Е съвсем естествено и че то НЕ е страшно! И това "опознаване", е добре да започне още в най-ранна възраст, когато децата, не се страхуват и Приемат Безусловно! Когато в спонтанното си любопитство искат да Разберат всичко онова, което ги е впечатлило и не се срамуват и страхуват, да попитат! 💖 За това, обаче самите ние, като Знаещи и "Опитни" възрастни, трябва да сме наясно със "Света ВЪВ и ОКОЛО себе си" и отношението си към него!          Защото децата, нямат граници, предразсъдъци, скрупули и задни мисли! Те нямат развита морално-оценъчна система!
Учат всичко това от нас-възрастните!
💖 Незнанието, НЕ е страшно!
Страшна Е нагласата, че ВСИЧКО ЗНАЕМ и това да спрем, да учим!
Страшна Е, защото води до липса на желание за Разбиране, а липсата на разбиране, води до Страх! А при страх, всяко живо същество реагира само по два начина - агресия и бягство! Просто при хората, последното може да бъде, физически или "душевно"(т.е. Игнориране).
Скъпи приятели 👫,
В началото на новата учебна година, бих искал да ви помоля, да използвате всяка възможност, да споделите време заедно с децата си и всеки повод, да поговорите с тях, за естествената пъстрота и красота на Разнообразието и за онези деца(и възрастни), които се открояват и които рано или късно те, ще срещнат!
    Слава Богу, в последните години все повече и по-открито се говори на тази тема! Във все повече детски анимации, във филмите,книгите и предванията за подрастващи и пораснали, са включени герои, които са "различни" и тази тема е вплетена във фабулата ! 

    Моля ви, не пропускайте мимоходом, възможността, да изслушате, мнението и отношението на децата си, по въпроса и да споделите своето собствено!...
    Информирайте се и Не пропускайте възможността, да обясните и да дадете пример, как трябва да се отнасяме, към "Различните"! Защото именно това е, урокът, който те най-добре ще запомнят!💝
    ТОЗИ РАЗГОВОР Е НАИСТИНА ВАЖЕН! Защото сме все още едва в началото на пътя, който трябва да извървим!💖

🍀🍀🍀Вярвам, че на всеки от нас се случвало понякога да се чувства самотен, неоценен или неприет. Понякога сами избираме самотата си, друг път, просто не успяваме да се впишем.
    Никой обаче, не заслужава да бъде осъден на изолация,
защото човек не е роден да живее в самота...

Няма коментари:

Публикуване на коментар

ДЕТЕТО Е НЕВИННО МАЛКО ПТИЧЕ...

Детето е невинно малко птиче, ала не се страхува от високото. Знам колко много, много го обичаш! Попътен вятър ти в крилете му бъди! Задай п...