неделя, 18 октомври 2020 г.

Сюзан Бойл-Сензационната певица, която стана най-гледаната в интернет, а след това, покори и света



48-годишната тогава шотландка Сюзън Боил, нашумя през 2009, след като се яви в тв конкурса за таланти Britain's Got Talent, излъчван по телевизия Ай Ти Ви.

Изпълнението й на арията на Фантин от мюзикъла "Клетниците" и предизвика фурор в залата. 

А в дните около Великден песента IDreamed A Dream (Сънувах сън), докосна сърцата на милиони зрители в интернет - включително у нас.

Въпреки, че когато каза, коя песен е избрала, да представи, това предизвика усмивки, у журито и публиката. 


След това изпълнение, безработната дама, която тогава пее като доброволка в църковен хор, излиза по първите страници на всички вестници на Острова.

Само за 11 дни и само в YouTube изпълнението й е било гледано 93,5 млн. пъти, съобщава "Дейли телеграф".

Вестникът изчислява, че това е над пет пъти повече от 18-те милиона, които са видели онлайн речта на Барак Обама при встъпването му в длъжност като президент на САЩ.

Като се добавят и публикациите в други подобни сайтове, числото надхвърля 100 млн.

В статистиката на самия YouTube като най-гледано видео на всички времена излиза музикалния клип на Аврил Лавин Girlfriend.

Популярността му при излизането преди две години бе подсилена и от факта, че певицата бе обвинена, че е изплагиатствала песента на "Рубинуус" от 1979 г. I Wanna Be Your Boyfriend и Get Off of My Cloud на "Ролинг стоунс".

Неомъжената и "нецелувана досега"(по думите й) , Сюзан била 10-ото дете в семейството на заводски домакин и стенографка.

При раждането си тя претърпява лека мозъчна увреда поради временен недостиг на кислород - и все още помни подигравките на децата в училище.

"Думите често болят повече от натъртванията и контузиите. Сега обаче ме приемат и се отнасят по-добре с мен. Аз се смея последна", коментира певицата пред сп. "Стар".
Специфичното и малко не съвсем адекватно поведение на Сюзън, се дължи на нейната диагноза - аутизъм. 

" Открих защо съм различна, имам аутизъм", споделя певицата. 

"Като дете ми поставиха грешна диагноза. Винаги съм смятала, че това е един несправедлив етикет. Сега имам по-ясна представа какво не е наред и се чувствам по-спокойна по отношение на себе си", разказва тя. Сюзън разказва, че се учи да се справя със синдрома на Аспергер и се надява, че диагнозата ще направи хората по-съпричастни. "Смятам, че хората ще се отнасят с мен по-добре, тъй като ще разбират много по-добре коя съм аз и защо правя нещата, които пра1вя", разказва Бойл пред вестника.

Синдромът на Аспергер е известен още и като синдром на малкия професор. Той носи името на австрийския педиатър д-р Ханс Аспергер, който го описал за първи път още през 1944 г. Терминът обаче е въведен през 1981г. от Лорна Уинг, тъй като работата на д-р Аспергер останала непозната за дълъг период от време.

Смята се, че синдромът на Аспергер е форма на аутизъм, която се проявява в края на втората или през третата година от живота на детето. Характерно за него е, че засяга предимно момчета, като съотношението е 8:1.

За разлика от аутизма, при синдрома на Аспергер не се наблюдава изоставане в познавателното развитие и речевите възможности. Повечето от хората с този симптом са със средно и над средно ниво на интелигентност.

Често децата със синдром на Аспергер са много умни и интелектуално развити за възрастта си и изумяват околните със знанията си и способността да запаметяват с лекота.

Това е и причината състоянието да се нарича синдром на малкия професор. Докато хората с аутизъм са затворени, вглъбени в себе си и нежелаещи да комуникират, то тези със синдром на Аспергер често са общителни и търсят вниманието на околните въпреки комуникационните проблеми.

Хората с този синдром могат да имат много проблеми в ежедневното общуване с другите. Понякога се намесват в разговора по начин, който другите възприемат като груб, много са нервни или свръхемоционални, когато са ентусиазирани, разказва пред "Гардиън" Йосиф Нур, който също страда от синдрома. Той признава, че трудно осъществява контакт с очи с другите, често е смятан за странен и невинаги може да различи сарказма, който е така вплетен в британската култура.

Сюзън Бойл разказва, че най-голямата подкрепа за нея била майка Бриджит, която умира точно преди тя да стане известна. Певицата признава, че не се чувства достатъчно силна без нея и трудно се оправя сама. "Обещах на мама, че ще направя нещо с живота си. Духовно тя е с мен сега през цялото време. Най-вероятно е говорила с някого там горе на небето, защото иначе аз едва ли щях да постигна такъв успех. Има някакво вмешателство, усещам го, разказва певицата пред "Обзървър". 

Въпреки диагнлзата, Сюзън успява прекрасно да използва своят шанс и е един от хората с аутизъм, постигнали изключително голям успех и реализсция на таланта си. 

Друг такъв пример е Темпъл Грандин, автор на книгата "През моите очи". 

Сюзън е ревностна католичка и до участието си в музикалният формат, всяка неделя пее караоке в селската кръчма - дори на Великден, когато изпълнява за местната публика песента от "Вълшебникът от Оз" Over the Rainbow.

Сравняват Сюзън Бойл с първия победител в Britain's Got Tallent - оперния певец Пол Потс, който изгря по подобен начин с арията от "Турандот" Nessun Dorma. 

Самата г-ца Бойл цитира като свое вдъхновение Илейн Пейдж, звезда от сценични мюзикъли като "Евита" и "Котките" - и мечтата й, се сбъдва - двете пеят в дует, който по-късно записват.

Британските вестници вадят на "бял свят" и по-ранни изпълнения на "божествената Сюзан". 

 10 години преди участиетo си в"Британия търси талант", Сюзън записва две песни и ги разпространява само сред най-близките си приятели в индустриалното градче Блекбърн, където живее с котката си, разказва "Дейли телеграф".

Едната песен е ранна версия на блус баладата Cry Me a River, а другата - Killing Me Softly (With His Song), хит на Роберта Флек от 1973 г., популярна и в по-късния кавър на "Фюджийс".

За прослушването за Britain's Got Talent тя взимала уроци от професионалист, защото искала да се реализира като певица. Пред преподавателя си обаче споделя, че това ще е последният й опит "да се качи на влака", след което възнамерявала да се откаже.

Популярността на певицата расте, след като я откриват и в Америка. Интересът към нея там е голям и тя вече е гостувала в немалко тв предавания зад Океана, вкл. в шоуто на Лари Кинг по Си Ен Ен. 

"Първоначално ми се присмиваха и не ме възприемаха сериозно. Аз обаче започнах да пея и успях да спечеля сърцата им", споделя тя.

В самата Великобритания участието й в тв конкурса провокира и дискусии доколко красотата е фактор при превръщането на един талант в звезда.

Оказва се, че певицата е кандидатствала в подобни тв предавания и преди - включително за "Х-фактор", което наследи "Поп айдъл" в британския тв ефир, но на кастингите там предпочела да се откаже, защото си дала сметка, че се взима предвид и външният вид на кандидатите.

Изключително показателно, за влиянието на стереотипиге и предразсъдъците на обществото, е първото появяване на Сюзън - застаряваща, невзрачна и неугледна женичка, с наднормено тегло, с фриволна прическа и облечена без вкус. Виждат се подмятанията и подсмихванията на публиката и журито.... 



И тогава тя запява!... А когато свършва, няма и помен от първонапалното отношение към нея. Цялата зала, заедно с членовете на журито, избухва във възторжени аплодисменти, изправена на крака, покорена от нейният глас. 



В анализ по темата Би Би Си припомня, че Сюзан е била определяна като "грозното пате", "Шрек" и "космат ангел". 

Популярният американски тв водещ Джей Лено дори си слага черна перука и я имитира във вечерното си токшоу. 
Съвсем скоро обаче, започват да я наричат - "феномена Бойл" и "жената, която укроти Саймън Кауъл". 


Говори се, че влиятелният продуцент, който е и в журито на американския "Мюзик айдъл", е амбициран лично да се заеме с филм за живота й.
Като възможен избор за ролята се смята актрисата Деми Мур, която в микроблога си се афишира като фен на Сюзан заедно със съпруга си Аштън Кътчър.

Поразителният глас на певицата, става причина, още същата година, да я поканят, да изпълни една от песните в саундтрака на излизащия тогава по големите екрани филм, за Джеймс Бонд. А само две години по-късно, тя има зад гърба си вече три албума. 



Миналата година  гласовитата шотландка, която е вече мулти милионерка, отпразнува десет години успешна кариера с албума „Ten”. 



Според много от музикалните критици, след зашемдряващият успех на певицата музикалната индустрия напълно се е преобразила. 

Скромната шотландка днес е мултимилионер и световна звезда. Но истината е, че преди десет години никой не можеше да предвиди как ще се развие талантът на SuBo, защото дебютантката нямаше нагласата да се превърне в една от най- известните певици на планетата. Днес обаче, десет години след паметната за Сюзън Бойл промяна, тя отбелязва тази кръгла годишнина с издаването на компилационен албум, който нарече просто „Десет“- „Ten“. 
В него са включени четири нови записа, а останалите 13-сет са добре познати от предишните й седем студийни албуми. С новия си албум, който излиза три години след албума “A wonderful world”
Днес, певицата се чувства вече напълно уверена в себе си.
След шокиращия успех през 2009-та година, преодолявайки здравословните проблеми, свързани с психичното й състояние, днес 58 годишната шотландка се чувства много по-уверена благодарение на подкрепата и любовта на хората. Сюзън признава: „Беше ми трудно да говоря за психическото ми състояние, изпитвах страх да го направя. Сега вече мога да се справя с напрежението, знам много по- добре как да се контролирам, благодарение на помощта, която получих.“ - завършва феноменалната Сюзън Бойл. Нейната естественост и непосредственост, дори и след като я сполетява тежестта на славата и успеха, се превръща в една от основните причини за трансформацията й в звезда от световна величина. Но натрупаното състояние, което възлиза на над 20 милиона паунда, ни най- малко не вълнува SuBo, която споделя откровено: „Просто искам да забавлявам хората, искам да ги направя щастливи. Парите не ме интересуват. Животът ми се промени, сега съм заобиколена от много хора, имам хубава къща и разни подобни неща, но това са материални неща. Въпреки тези придобивки продължавам да се возя с автобуса и да разговарям с моите съседи и приятели. За мен най- важното е, че израснах емоционално. Като цяло не съм се променила, но всъщност днес личносттами е двойнствена- от една страна съм обикновен човек, но от друга съм известен изпълнител, което ми харесва."- коментира Сюзън. Единственото нещо, за което съжалява певицата е, че родителите й не успяват да видят нейния триумф по време на формата „Британия търси талант“. „Майка ми щеше да се гордее с мен, особено баща ми. По едно време баща ми се опитваше да стане професионален певец, но не се получи. Моите родители винаги ме съветваха: „Изчакай, да дойде подходящото време и тогава ще разбереш дали си направила правилния избор. Това време настъпи за мен през 2009-та година.“Когато съдбата изстреля Сюзън Бойл към славата, най-вече благодарение на новите технологии и платформите за споделяне, първоначално шотландката не знаеше, че се е превърнала в световно явление. Сюзън признава: „Почти не разбирахкакво се случва с мен, защото никога не съм имала компютър, така че се наложи да си купя компютър и да се ориентирам какво става. Стана непоносимо, когато отидох в Лондон, за да се явя в телевизионния формат. Странно е, единият ден седиш на дивана си у дома, без да знаеш какво да правиш с живота си и изведнъж отиваш да се състезаваш с много хора. Всички очи бяха насочени към мен и ми казваха, че съм един от фаворитите за победата. Винаги мисля позитивно и може би точно това е нещото, което трябва да правя. Винаги съм нервна, когато трябва да изляза на сцената, вероятно с всички е така, но не бива да го показвам пред публиката, усещането, което трябва да предам е сякаш прегръщам всички хора.“

По материали от : Wikipedia, vesti.bg, bnr.bg


Няма коментари:

Публикуване на коментар

ЗА ДОСТЪПНОСТТА У НАС И НАВЪН

  Като говорим за свобода на придвижване и достъпна среда, тук в Кавала, на по-малко от 400 км от София нещата са правени с много повече мис...