понеделник, 30 ноември 2020 г.

Кралят на Швеция - Карл XVI Густав - монархията и дислексията


  Карл XVI Густав-Крал на Швеция


 Принц Карл Густав Фолке Хубертус, роден на 30 април 1946 г., така и не опозна баща си, който трагично загива в самолетна катастрофа на летището в Копенхаген година след раждането на сина му.


 Като момче Карл Густав мечтаел, както всички деца, да стане шофьор или да управлява парен локомотив. Ясно е обаче какво е бъдещето за него. Програмата за обучение и образование за младия принц е подготвена от неговия управляващ дядо. Първоначално Карл Густав учи наука в двореца, след това получава знания в две частни училища-интернати. Тогава го очаква армията, където служи две години и половина.


 В края на 60-те години престолонаследникът завършва академичен курс в университета Упсала, обхващащ теми като история, социология, политически науки, финансово право и икономика. По-късно учи икономика в Стокхолмския университет. Карл Густав набира активно знания, свързани с управлението на страната и икономиката, изучава работата на Риксдага (шведския парламент) - като цяло се подготвя за професионалното управление на страната.


 В Швеция кралят е принципно неполитическа фигура, основната му функция е да олицетворява единството на нацията. Освен това кралят е главнокомандващ и на трите клона на армията.


 След като се възкачва на трона, Карл Густав приема официалното мото „За Швеция - в крак с времето“. Тези кралски девизи са древна шведска традиция.

 19 юни 1976 г. Карл Густав се жени за Силвия Сомерлат (преводач от Германия). Сватбата се проведе в Стокхолм.

 Крал Карл Густав и кралица Силвия имат три деца: престолонаследницата Виктория, родена на 14 юли 1977 г., принц Карл Филип, родена на 13 май 1979 г., и принцеса Мадлен, родена на 10 юни 1982 г. Според шведския закон за наследството от 1980 г. най-голямото дете наследява трона.


 През 1997 г. беше официално признато, че Карл Густав и децата му страдат от лека дислексия. Беше направено официално изявление, че шведският крал Карл XVI Густав и дъщеря му, шведската корона принцеса Виктория, не могат да четат.


 Самата коронована принцеса Виктория от Швеция признава, че не може да чете. Тя по собствена инициатива казва пред репортери, че от ранна детска възраст съучениците са я тормозили, защото страда от дислексия, и не може да чете. „По-рано мислех, че съм глупава и не мога да направя нищо бързо“, казва на конференцията голямата дъщеря на крал Карл XVI Густав и кралица Силвия. "Звучеше смешно на моите съученици, но ми причини много страдания. Когато имате дислексия и дисграфия (проблеми с четенето и писането), трябва да положите повече усилия. На пръв поглед това може да изглежда като дреболия, но не е, - аз Знам ", казва Виктория. Според прес секретаря на шведския кралски дворец принцесата е решава сама да направи изявлението си. "Трябваше да говори за проблемите си. Беше спонтанно", казва Катерина Бромс.

Към Оригинала

ВАЖНО! Линк към единственият за сега български шрифт, за хора с дислексия!



Няма коментари:

Публикуване на коментар

ТИ ПОВИКАЙ МЕ ТИХО ПО ИМЕ

( На тази, която винаги разпалва огъня в мен!)  Ти повикай ме тихо по име и не спирай с копнеж, да ме чакаш! Ще се върна, дори след години, ...