сряда, 3 февруари 2021 г.

За възпитанието на истинска толерантност, приемане и подкрепа! 💙

 


Скъпи приятели, 

Тъй като и в момента върви един пост, колко хубаво би било Родителите, да научат децата си, че има "различни" деца и колко е хубаво, да сме различни...., който гравитира периодично!

Бих искал, да споделя с всички вас следното, което смятам, че е ВАЖНО!
И благодаря на всеки който, ще го прочете до края защото, ще е малко дълъг пост. 💞

Не Родителите, трябва "да научат децата си", а "да СЕ научат ОТ децата си", на толерантност, съпричастност и емпатия!

Децата нямат предразсъдъци и предубеждения, нито пък страх от Различното и Непознатото.

- Те са спонтанни, емоционални и любопитни по природа! Притежават вродена способност, да съпреживяват емоционалното състояние на Другия, което е в основата на емпатията и е една от важните предпоставки, за безусловното му приемане, такъв какъвто Е. 

- Нямат Страх и Скрупули, да попитат, ако не знаят.

- Те научават това от възрастните, около себе си. Особено, от Значимите в живота им възрастни, каквито сме ние - родителите! А и учителите, също. 

И ако ние, си даваме малко повече сметка, за всичко, което казваме. И особено, за онова, което вършим. И за последиците от него, те няма от кого, да възприемат погрешните ценности и модели!

За да не се налага, да ги учим отново на нещо, което са забравили точно, заради собственото ни поведение.

Още повече, че няма как да ги научим, преди да променим собствените си нагласи, преди да надрастнем собствените си предразсъдъци, преди да разбием стереотипите, на които сме подвластни и да променим собственото си поведение!

И още нещо важно, като говоря за родители, имам предвид ВСИЧКИ РОДИТЕЛИ.
Без значение, на това, какви специфични особености имат децата, които отглежда всеки от нас!

Деленето на Родители, на деца СЪС и деца БЕЗ специфични потребности е точно толкова безсмислено и дискриминиращо, колкото и деленето на децата, на такива!

Защото преди да сме Родители, СМЕ ХОРА и нищо човешко не е чуждо, на никои от нас!

Поведенческите модели, социалните нагласи, стереотипите и предразсъдъците, които са в основата на нетолерантността и избирателното отношение, към различни групи хора, се формират още в ранното детство, далеч преди да станем Родители. 

(И това, че нас са ни възпитавали неправилно, или не е имало кой да ни научи - независимо от причините, НЕ е оправдание! )

Никога не е късно, за Промяна.

И тази Промяна, зависи от ВСЕКИ ОТ НАС! 

Защото това, че сме родители на деца СЪС специфични потребности, може да е предпоставка, но не гарантира автоматично, НЕПРЕМЕННО толерантно отношение, към всички форми на "Различното". Казвам това съвсем отговорно и като родител, и като специалист!

И още нещо

Тъй като подобни "пожелателни" постове било то, в подкрепа на децата и възрастните със специфични потребности и възможности, било то - в подкрепа на децата и възрасните с онкологични или редки заболявания, гравитират често в социалните мрежи и стават "вирусни" , крият голяма опасност, да се превърнат в клише.

Сигурен съм, че има много хора, които искрено искат, да помогнат и вярват, че го правят по този начин. 

Да си призная, аз също го правя! И познавам много, наистина стойностни хора, които го правят от сърце! 💖 

Мили хора,

много повече ще помогнете. И много по-добър пример, ще дадете на децата си, ако замените "колко хубаво би било..."  с "Хайде, да направим.... " 💖

Ако ги отведете при ЕДНО "различно" дете на детската площадка или в парка. Ако му дадете ЕДНА усмивка!

Ако го попитате, иска ли и как иска, да се забавляват ЗАЕДНО с вашето!... 

Ако поне ВЕДНЪЖ помогнете на такъв човек, да се изкачи или слезе до някое недостъпно място (или превоз), което е важно за него и до което, сам не би стигнал....

Ако се поинтересувате искрено, как се чувства някои, след поредната химиотерапия и например, се разходите с него на въздух и на слънце или направите нещо друго, което знаете, че ще го усмихне.... 

Между другото, точно утре - 04 февруари, на Световния ден за борба с рака, имате идеалният повод, за това! 💞 Или само след 10тина дни - на 15 февруари. Когато е Международният ден в подкрепа на децата, болни от рак. 🎗️

Макар, че за да направите Добро и да усмихнете някой, повод съвсем не ви е нужен и неподходящо време за това, няма! 

А децата със специфични потребности, имат нужда, да бъдат приети ВСЕКИ ДЕН! 💞

По-добре:

Спрете...

Вижте...

Изживейте...

Вложете любов... 

Споделете и съПреивейте...

Бъдете благодарни! <3

Отколкото ДЕСЕТКИ ПЪТИ, да споделяте и лайквате подобни постове, от виртуалният уют на социалните мрежи!

Разбира се, първото не изключва второто, но ако думите останат просто думи, те се превръщат в безпредметно клише, изпразнено от смисъл! 

Защото не големите думи, а постоянството в малките дела (от всеки), променят настоящето ДНЕС и подготвят ГОЛЯМАТА ПРОМЯНА, УТРЕ! 💖 

БЛАГОДАРЯ НА ВСИЧКИ, КОИТО ИМАХА ТЪРПЕНИЕТО, ДА ПРОЧЕТАТ ПОСТА....
И ДА ПОМИСЛЯТ ВЪРХУ НЕГО, ЗА ЕДНО НАИСТИНА ПО-ДОБРОТО БЪДЕЩЕ НА ДЕЦАТА НИ!

НА ВСИЧКИ ДЕЦА!


ДЕРЗАЙТЕ! 💞 🍀


Няма коментари:

Публикуване на коментар

ЗА ДОСТЪПНОСТТА У НАС И НАВЪН

  Като говорим за свобода на придвижване и достъпна среда, тук в Кавала, на по-малко от 400 км от София нещата са правени с много повече мис...