понеделник, 8 ноември 2021 г.

Кристин Ха - сляпата Master Chef, която вдъхнови света❗💞



Всеки, който е малко по-добре запознат с кулинарното изкуството и естетиката знае, колко е важна ролята на сетивата, бързината на рефлексите и координацията в този процес❗ 

Особено на зрението в довършителният етап на оформяне на гурме блюдото. 

Малко хора обаче са чували, че Мастър шеф, популярното готварско риалити, българският вариант на което в момента се излъчва по Би Ти Ви има и своя незрящ победител. Това се случва през 2012 година, когато Кристин Ха (36 години), завършила бакалавърска степен по бизнес администрация и магистърска по творческо писане очарова съдиите и публиката зад океана със своите умения.


За нея

Кристин Ха е единствено дете, от виетнамски произход. Тя е родена в Лейкууд – Калифорния. Живее известно време в Лонг Бийч, преди семейството и да се премести в Хюстън. Губи своята майка на едва 14 годишна възраст, заради  рак на белия дроб.
Кристин страда от оптикомиелит, автоимунно заболяване, при което имунната и система нанася щети върху очните нерви и гръбначния мозък. 

Заболяването е диагностицирано през 2004 г.. Постепенно тя започва прогресивно да губи зрението си и само за три години(около 2007г.), будещата Master Chef  ослепява почти напълно. Кристин описва зрението си през този период „като да гледаш през замъглено огледало след горещ душ”. Въпреки всичките трудности тя се възползва от адаптираните технологии в грижата за себе си и при поддръжката на своите блогове.

През 2010 г. получава награда за поезия от редакторите на списание ScissorTale.

сн. HPM

Мастър шеф


Кристин е първият незрящ победител в американската версия на Мастър шеф по телевизия Фокс с водещи: Гордън Рамзи, Греъм Елиът и Джо Бастианич. Тя успява да победи над 30 000 готвачи аматьори от САЩ и спечелва титлата на Мастър шеф, 250 000 долара, както и възможността да напише кулинарна книга.

Гордън Рамзи споделя за нея:  „Тази дама има невероятен вкус, характеризиращ се с особен финес. Тя използва горещи/парливи съставки, обработва ги, и мисли за образа им в чинията. Тя подрежда всичко в чинията с най-невероятна дисциплина. Но нейната необичайност е във вкуса. Честно казано познавам шефове наградени със звезди от Мишелин нямащи нейният усет.”

След като печели формата, тя продължи да напише готварска книга и да участва в собственото си канадско готварско шоу Four Senses, което е насочено към зрители с увредено зрение. През 2014 г. тя спечели наградата за лични постижения на Хелън Келър и пътува често за публични изказвания, включително няколко TEDx лекции.

През 2018г авторката на готварската книга и творческа писателка Кристин, която нарича себе си „The Blind Cook", се рисъединява към веригата рестиранти🥢Bravery Chef Hall,окато отвяря ресторант със собствена концепция, наречен The Blind Goat. 

Книгата „Рецепти от моята кухня”

В тази книга Кристин Ха представя личния си опит с редки подправки, които множество професионални готвачи не знаят как да използват. Кристин готви с усет. След трагичната загуба на зрението в 20те си години тя се специализира в готвенето на популярни виетнамски ястия, от които биха ви потекли лигите, както и в американските класики. Използвайки острите си сетива, тя създава невероятно вкусни, достъпни, пищни и струващи си усилията ястия.

Милиони са зрителите гледащи финала на Сезон 3 на Мастър Шеф САЩ и участието на Кристин в него, а в  книгата й всички те биха разбрали повече за внимателно сготвените деликатеси. Тук са представени най-добрите храни от Виетнам и САЩ, различни кулинарни съвети за готвенето у дома, както и вдъхновяващи разкази от живота й.

Поместваме още едно мнение на Гордън Рамзи за стила на готвене на Кристин: „Отличителната черта на нейните ястия е азиатското влияние в лесната храна, предястията и десертите, демонстрирането на вродена връзка с вкуса и текстурата, нещо рядко срещано при професионалните готвачи, камоли аматьорите.



Източници: ssb-sofia.org

Блог на Кристин Ха (от който са взети и цитатите)

Канал на Кристин в Youtube

Личната история на Master Chef Кристин Ха може да чуете тук

А част от участието на Кристин Ха в Мастър Шеф САЩ

Още малко от личната история на Кристин Ха в и извън Master Chef

Няма коментари:

Публикуване на коментар

В НАВЕЧЕРИЕТО НА ВЪЗКРЕСЕНИЕ

сн. Internet С премъдрост Бог създаде ни от кал, за да сме тясно свързани с Земята.  Даде ни избор, свобода, но не морал...  Пожертва син, д...