петък, 26 август 2022 г.

Защо калинката носи щастие!?

Пожелавам ви, Щастие ❗🐞



 Името "калинка" идва от латинското "coccineus", което означава "алено". А предците ни отдавна вярвали, че червеното е жизнен, радостен цвят, който показва страст, сила, позитивност и късмет❗🐞


Легенда разказва, че калинката🐞 е символ на древната богиня Луцина (римската Юнона), богиня на светлината, труда и раждането, но също и на богинята на любовта и красотата. 


Но не само червеният цвят винаги е представлявал победата над враговете и болестите (в древни времена лекарите са карали страдащите от ревматизъм например, да носят червени одежди и са вярвали, че това е повлиява състоянието им положително) .




Не по-малко магично е числото седем. 

То е едно от най-удивителните числа - свещено число, число от духовен порядък, мистично число, което изразява дълбоките тайни познания.

7 са нашите тела (физическо, емоционално, ментално, интуитивно, волево, душевно, божествено).

7 е най- голямото едноцифрено просто число.

7 са дните от седмицата.

7 са музикалните ноти.

7 са континентите на Земята.

7 са цветовете на дъгата (червено, оранжево, жълто, зелено, синьо, индиго и виолетово).

7 са чудесата на света.

7 е числото на Вселената.

Според Свещеното писание 7 е съвършено число. То управлява времето и пространството.

В Египет 7 е символ на вечния живот, числото на бог Озирис.

В Древна Гърция 7 е символ на Аполон. Аполон се е родил в седмия ден от месеца, а неговата лира имала седем струни.

В Стария и Новия завет числото 7 се споменава 770 пъти.

В християнството 7 е символ на сътворението. Бог е сътворил нашия свят за 7 дена.

В християнството се говори за 7 смъртни гряха: Гняв, Алчност, Завист, Лакомия, Похот, Високомерие, Леност.

В книгата "Откровение" в Новия завет числото 7 се появява често: 7 църкви, 7 златни свещника, 7 звезди, 7 лампи, 7 печата, 7 царе.

В ислямската традиция съществуват 7 невести и 7 земи, 7 врати на рая и 7 стъпала на ада, 7 пророка - Адам, Ной, Авраам, Моисей, Давид, Иисус, Мохамед.

7 е най-тайнственото и свръхестествено число.

Числото седем също се свързва с късмета и хората вярват, че броят на черните точки на гърба на калинката, показва, че ще бъдете целунати от богинята на щастието и че парите скоро ще пристигнат. 

Късметът е още по-голям, ако насекомото кацне и се задържи при Вас достатъчно дълго, поне, докато приброите до 22.

Съществуват и други популярни легенди, в които калинката се свързва с Мадоната, която понякога е била облечена в червено наметало и седемте точки, типични за най-често срещаните видове калинки, които представлявали или седем радости, или седем скърби. Или дори на Господ (калинката се нарича още бръмбар Мадона или Господна кокошка), докато през Средновековието германските и английските селяни вярвали, че това е подарък от Светата Мария срещу чумата по листните въшки и поради тази причина те го преименували на бръмбар Мария. Също във Франция го наричат ​​Господният звяр.

Не само в Италия, съществува убеждението, че калинката носи късмет:. Например на иврит тя се нарича „малък кон на Мойсей“ или дори „малък месия“, докато в Турция преводът има точно значението на „щастливо насекомо“.


В Англия „калинка“ или „калинка“ означава „птица или насекомо тя жена“, докато на руски „Божията крава“ е „женската на Господа“. Във Финландия е жива традицията, която води калинката обратно към религиозна доброжелателност: „marienvoglein“ или „насекомо на Мери“. И накрая, има легенда за това защо калинката има седем черни точки. Но за нея, друг път...

Поверията отразяват изначалната ни потребност, от сигурност и общност и дълбокото ни желание, да знаем, че не сме сами и има някаква по-висша сила и промисъл в нашето съществуване. 



Дали калинката🐞  или четирилистната детелина ни носят късмет, не е от такова значение! Хората сме склонни, да търсим съвпадения дори там, където не съществуват или са основани на съвсем ирацинални вярвания❗🐞💞🐞

Важното е, че ни носят искрица Радост, Вяра и Надежда❗

И ни припомнят, да се радваме искрено на малките неща, които ни се случват❗
🐞💞🐞

Пожелавам ви ги от сърце ❗ 🐞 🍀 🐞



По материал на Доминела Трънфио

Няма коментари:

Публикуване на коментар

В НАВЕЧЕРИЕТО НА ВЪЗКРЕСЕНИЕ

сн. Internet С премъдрост Бог създаде ни от кал, за да сме тясно свързани с Земята.  Даде ни избор, свобода, но не морал...  Пожертва син, д...