събота, 8 октомври 2022 г.

Развитие на общите двигателни умения на детето през първата година, по месеци

 


 Първата година е най-важна за развитието на бебето.  По това време то се научава да контролира тялото си, да пълзи, да става и да ходи - на езика на специалистите това се нарича груба моторика.  

Какво е основното, което трябва да знаете за двигателното развитие на Вашето бебе?... 

На какво е нужно, да обърнете особено внимание, за да го консултирате възможно най-рано, ако нещо ви притеснява?... Защото превенцията е изключително важна! Особено в ранното детско развитие. 

И как да помогнете на детето си успешно, да премине през всеки от тези етапи? 


 Вашето бебе е на 1 месец

 В спокойно състояние ръцете на бебето са свити в ставите и притиснати към тялото, пръстите са стиснати в юмруци.  За кратки минути на будност детето произволно движи ръцете и краката си.  Но след няколко седмици бебето ще може да лежи спокойно и неподвижно за кратко време, тоест ще придобие контрол над тялото си - това е първата стъпка в развитието на грубите двигателни умения.

 До края на първия месец бебето, легнало по гръб, може самостоятелно да завърти главата настрани и да я задържи права по средната линия за дълго време.  Приблизително по същото време се появяват така наречените анимационни реакции - детето започва да замръзва при рязък звук, способно е да фокусира погледа си върху предмет (играчка, лицето на майката) и да следва движещ се обект, без да обръща главата си.


 Важно:

 За да се развива правилно, бебето през първите три месеца трябва да бъде максимално в ръцете на майката - в края на краищата, в съответствие с тонуса на тялото й, то формира своя собствен тонус.  

Не се страхувайте, че детето ще се привърже твърде много към ръцете Ви и ще бъде особено капризно и настоятелно, да го вземете.  До три месеца е изключително важно детето да знае, че майка му е там и ще се грижи за него при първото изплакване.  

Ако бебето е вдигано рядко, единственият начин то да усети тялото си е хипермобилността.  Такива деца са постоянно в движение.  В резултат на това те често израстват неспокойни, което ги прави трудни за учене и общуване.


 Вашето бебе е на 2 месеца

 Бебето става по-активно.  Често дърпа дръжките отстрани, повдига ги над хоризонталното ниво, отваря гърбиците, обръща главата в страни.  Започва да държи главата изправена за по-дълго време (докато е несигурна).  Хлапето фиксира погледа си върху неподвижни предмети, реагира ясно на звуци и ги слуша за кратко.  Започва да се усмихва, когато мама или татко говорят с него.  Затова общувайте повече с бебето, показвайте му интересни играчки.  Ако се интересува от нещо и го демонстрира с поглед, приближете го до обекта, помогнете да го докоснете, кажете ни какво е това.  Не забавлявайте обаче уморено или плачещо дете.  Всичко, от което се нуждае, когато е уморен, е комфорт и спокойствие.


 Вашето бебе е на 3 месеца

 На тази възраст детето вече може да държи играчката, сложена в ръката си, опитвайки се да я изтегли в устата си.  В легнало положение той повдига глава и опира в ръцете, свити в лактите.  Той може самостоятелно да се обърне от гръб на страна.  Поддържа главата изправена добре.  Докато бебето лежи по гръб, опитайте се внимателно да дръпнете ръцете му нагоре.  Ще видите, че бебето ще огъне врата си, повдигайки глава.  Когато детето види гърдата или бутилката на майка си, то започва да се усмихва, да ходи и активно да движи ръцете и краката си, изразявайки радост.  Мама може да пее песни, детски стихчета - бебето е много заинтересовано в този момент да гледа лицето й и да слуша гласа си.


 Вашето бебе е на 4 месеца

 Тъй като основното средство за опознаване на света за едно дете сега е докосването, то упорито бута всичко в устата си.  Не обезсърчавайте това.  Ако се притеснявате за хигиената, по-добре често мийте играчките със сапун и избърсвайте ръцете на бебето с бебешки кърпички.

 Виждайки ярка играчка, детето посяга към нея и се опитва да я грабне.  Отначало му е трудно да държи дрънкалката, но скоро ще я задържи доста уверено и дори ще се опита да я размаха от една страна на друга, понякога и ще се удря при неуспешен опит.


 Важно:

 Ако бебе на 4 месеца не се интересува от играчки, не се опитва да достигне до предмети, трябва да се консултирате с педиатър.

 Прекомерната защита е изключително вредна за детето.  Ако тичате при него с всички играчки при първия плач, то няма да има стимул да се движи.


 Вашето бебе е на 5 месеца

 Бебето има ново постижение - сега е в състояние да се обърне от гръб, по корем.  Легнало по корем, то се повдига, облегнато на изправените си ръце.  Основното нещо сега е да се даде на детето място за игра и развитие.  То трябва да може да посегне към любимите си играчки и да им се наслаждава.  За начало е подходящ детски телефон, върху който бебето може да удря с дрънкалката, докато лежи в креватчето.  Опитайте се да поставяте предмети на телефона по различни начини: не само точно пред очите на бебето, но и наляво, надясно, за да стимулирате разнообразни движения в детето.



 Важно:

 Овладяването на всяко движение за трохите трябва да бъде смислено, а не механично.  И така, бебето ще направи завой от гърба към стомаха само зад играчката.  Когато научим детето на нови движения чисто механично (например, обръщайки се от гръб, по корем, просто дърпайки го за дрънкалката), ние по този начин го привикваме към бърз механичен тип отговор - без да мислим за проблема.

 „Бих искал да обърна внимание на майките на факта, че развитието на груби двигателни умения само по себе си не е цел.  За едно дете движението е просто начин да задоволи интереса към света около него.  Хлапето се интересува кога трябва да се движи за нещо - да посегне към лицето на майка си, ярка играчка, звънец.  Основната мотивация за детето е играта.  Не е толкова важно на каква възраст бебето се преобръща, сяда или пълзи.  Защото ако го е направил в точното време за него, той ще се развива нормално.  Ако детето просто бъде приспособено към някои средни норми, без да се вземат предвид индивидуалните му характеристики, ще се сблъскате с много проблеми, вариращи от поведенчески и завършващи с учебни затруднения.  Не гонете резултатите, защото всяко дете е различно.

 Сега децата живеят в такъв комфорт, че могат да се научат много интересни неща, без да правят никакви движения.  Например мобилен телефон, който виси над леглото - изсвирва мелодия, светва, върти се и детето не може да го достигне с ръце.  Или играчка, в която е достатъчно да натиснете един бутон и в отговор той издава цял набор от действия.  За бебето всичко това е когнитивна дейност, но то няма двигателна реализация.  В резултат на това трохата е затрупана с информация и тогава той просто трябва активно да се движи, за да компенсира интелектуалната дейност.  В бъдеще такива деца трябва да бъдат придружени от умствени усилия с физическа активност.  Например, слушайте учителя и се разхождайте из класната стая. "


 Вашето бебе е на 6 месеца

 Движенията на бебето стават все по-уверени и координирани.  И така, легнал по корем и облегнат на дръжките, той вече може да откъсне едната си ръка от повърхността и да посегне към играчката.  Той е еднакво сръчен да държи играчката както в лявата, така и в дясната си ръка.  Легнало по гръб, бебето с ентусиазъм играе с краката си, прибира ги в устата си.  Той проследява падналата играчка с очи, вдига я.  И бебето умело се обръща от гръб към корем и гръб и много харесва тази игра.




Вашето бебе е на 7-8 месеца

 На тази възраст бебето вече трябва да започне да засажда на равна повърхност.  Като правило той вече поддържа баланса си доста добре и е в състояние да седи сам дълго време, играейки с играчки.  Когато разбере всички предимства на седнало положение, той ще се опита сам да седне.  За целта той първо се изправя на четири крака, а след това се отблъсква с ръце и сяда на дупето си.  Някои бебета започват да се роят и се опитват да седят от легнало положение поради коремните мускули.  Но рядко някой успява.

 На 7-8 месеца бебето вече се опитва да пълзи.  Отначало той се люлее напред-назад дълго време, изправен на четири крака (по този начин се научава плавно да прехвърля тежест от ръцете на краката), след което успява последователно да откъсне едната си ръка от пода.  Веднага след като бебето се научи да поддържа баланс в две опорни точки (една ръка - един крак), то е готово да пълзи.


 Важно:

 Обхождането е най-яркият етап от брутното двигателно развитие.  По това време за първи път бебето започва да изгражда визуалното пространство отгоре надолу: гледа напред (където пълзи) и наблюдава къде едновременно стоят краката и ръцете му.  Ако бебето не е пълзело, се формира само хоризонтално зрение.  И когато в бъдеще такова дете седне на бюро, то може да гледа само напред.  За да погледне тетрадката, той трябва да легне на масата.  Ето защо, дори ако детето ви не е пълзело в точното време, научете го да пълзи поне на 3 години, най-малко на 6 години.  За това е необходимо да се създадат условия за игра, при които той ще бъде принуден да пълзи.  Например, подредете "къщички" от столове, под които той ще трябва да пълзи, за да стигне до любимата си играчка.


 Вашето бебе е на 9-10 месеца

 Постепенно бебето осъзнава, че може да се движи не само хоризонтално при пълзене, но и вертикално.  В този момент бебето за пръв път се опитва да стане, задържайки се за креватчетата или друга стабилна опора.  Накарайте детето си да се почувства като стана, като поставите любимите си играчки на столове или дивана.

 За да може бебето да започне да ходи, придържайки се за опората, можете да поставите играчката на единия край на дивана, когато стои на другия.  В даден момент ще му писне да се спуска на четири крака и да пълзи към целта и ще започне да се движи по дивана със странични стъпала.  Постепенно той откъсва едната си ръка от опората и започва да ходи с лице напред (странично към опората) - както всички хора.  Не бъдете нетърпеливи и не изисквайте детето ви да става рано.  Ако още не го иска, нека тренира мозъка и мускулите си, като пълзи.


 Важно:

 През този период много майки започват да предпазват детето от прекалено активни действия, страхувайки се, че то няма да се напълни с подутини.  И то напълно напразно.  Първо, той е физиологично адаптиран към това (той има оптималното съотношение на маса и височина за падане), и второ, децата, които са били защитени от падания и натъртвания в детството растат без чувство на страх - те просто не знаят каква опасност представлява  ...  И човек, който не е развил инстинкта за самосъхранение, не се защитава.



Вашето бебе е на 11-12 месеца

 Бебето ви е пораснало много - може да ходи, хванати за ръцете ви, и дори се опитва да предприеме самостоятелни стъпки самостоятелно.  Но движенията му по време на ходене все още са несигурни и той често пада.  По-близо до годината детето вече може да направи 3-4 независими стъпки от подкрепа към подкрепа.  Можем да предположим, че детето се е научило да ходи, когато, докато се движи, може самостоятелно да спре в средата на стаята и да не падне.  През този период детето вече може да се изправи без подкрепа.  Ако бебето изпусне играчката, то приклеква, за да я вземе, и след това става отново.  След като направи първите самостоятелни стъпки, детето се научава да се обръща, докато стои, за да види какво има зад него.


 Важно:

 Някои деца започват да ходят много по-късно от връстниците си.  Ако бебето ви не е отишло на 12 месеца, не се отчайвайте, но не забравяйте, че физическата активност ви позволява да прецените развитието на нервната система като цяло - бъдете в контакт с опитен невролог или педиатър.



 Автор: Олег Леонкин

Източник: montessoriblog.livejournal.com

сн. Личен архив 

Няма коментари:

Публикуване на коментар

В НАВЕЧЕРИЕТО НА ВЪЗКРЕСЕНИЕ

сн. Internet С премъдрост Бог създаде ни от кал, за да сме тясно свързани с Земята.  Даде ни избор, свобода, но не морал...  Пожертва син, д...