четвъртък, 6 октомври 2022 г.

Пирамида на детското развитие

 

Пирамида на детското развитие


   Пирамидата е основата за развитие на детето. Тя илюстрира колко цялостното обучение на детето, неговия интелект, поведение, реч зависят от ниските етажи на пирамидата и особено фундамента - НЕРВНА СИСТЕМА.

Ако не обезпечим развитието на детето на ниските "етажи", ние не можем да изискваме формиране на навици, които се намират на по-високи "етажи" на пирамидата. Това трябва да се обясни на родителите, които недоумяват защо логопедът препоръчва физкултурни упражнения, упражнения за мозъчна стимулация и развитие на моториката.

В болшинството представи РЕЧТА е някаква отделна структура, с която се занимава ЛОГОПЕД, който просто показва на детето къде да постави езика и то веднага ще заговори. Колко хубаво би било,  ако е така просто! Но РЕЧТА Е ВИСША ПСИХИЧНА ФУНКЦИЯ, която се намира най-високо в пирамидата. И преди да очакваме детето да се превърне в гений, трябва да отделим внимание на всеки "етаж" на ЦЕНТРАЛНАТА НЕРВНА СИСТЕМА!



Превод от руски: Калинка Димитрова

Източник: Логопед Станислава Кодева

Няма коментари:

Публикуване на коментар

В НАВЕЧЕРИЕТО НА ВЪЗКРЕСЕНИЕ

сн. Internet С премъдрост Бог създаде ни от кал, за да сме тясно свързани с Земята.  Даде ни избор, свобода, но не морал...  Пожертва син, д...