петък, 7 октомври 2022 г.

УСМИВКАТА СТОПЯВА ПРЕДРАЗСЪДЪЦИТЕ❗😄


 

   

Днес, празнуваме Международният ден на Усмивката❗😄


Освен, че е универсален език за общуване, 

отдавна са известни редица положителни въздействия на усмивката върху нашия организъм, душевно състояние и взаимоотношения с околните.

Ето и някои от тях :

1. Тя предава емоция. 

Един от добре познатите факти за усмивката е, че чрез нея човек може да предава емоция. До голяма степен усмивките се свързват със щастие, радост и романтика 

Въпреки това хората се усмихват по много различни причини, някои от които включват усмихването като механизъм за справяне с далеч по-негативни емоции като гняв, тъга или мъка. Усмихнатият човек също така е способен да ви излъже, като по този начин по-лесно прикрива измамата си.


2. Тя ни подмладява.

Когато сте наистина щастливи и ви идва да се усмихнете, цялото ви поведение се променя – наистина невероятно. Конкретно, лицевите мускули се променят от върха на челото до ръба на брадичката. Очите също реагират по начин, който не може да бъде фалшифициран. Мускулите на лицето се стягат, създавайки младежкия блясък на кожата. Всичко това прави промяна в структурата на лицето и може да ви помогне да изглеждате по-млади.


3. Химическа реакция

Усмивката освобождава повече ендорфини от мозъка, които както всички знаем, ни карат да се чувстваме щастливи. Когато се усмихвате, вашите мозъци реагират на променящите се лицеви мускули.

Реално или фалшиво, това е действие, което предизвиква отделянето на хормона на щастието. Така че в този случай няма значение на какво се усмихвате – ползата винаги е налице. Колкото повече се усмихвате, толкова по-щастливи се чувствате. 


4. Физическо здраве. 

Същите тези ендорфини имат действие на болкоуспокояващи. Освен че усмивката увеличава производството на хормона на щастието, тя намалява отделянето на кортизол – хормонът, който допринася за негативните чувства. Усмивките също така помагат за засилване на имунната система, защото отпускат тялото, като по този начин позволяват на имунитета да реагира по-бързо.


5. Облекчаване на стреса. 

Забавянето на дишането и промяната на изражението на лицето може да има незабавен положителен ефект върху намаляването нивото на стреса.


6. Отразява се на успеха

Усмихнатите хора на снимки внушават доверие, компетентност и професионализъм. Взети заедно, тези черти ви карат да изглеждате по-успешни.

Но

УСМИВКАТА СТОПЯВА  ПРЕДРАЗСЪДЪЦИТЕ❗😄


   Много от нас често си правят подсъзнателни заключения относно околните хора. Колкото по-малко знаем за даден човек, толкова по-склонни сме да прибързваме със заключенията относно неговото поведение и личността му.

Изследователи от Университета на Джорджтаун в САЩ установяват, че усмивката на лицето ни може да предотврати прибързаните негативни заключения за нас от страна на околните. В това число влизат и тези, свързани с пола или етническата принадлежност или други очевидни външни белези. 

Специалистите поясняват, че усмивката осигурява сигнали, свързани с личността, които са достатъчно силни, за да отслабят информацията, на която би могло да се основава негативото мнение на околните по наш адрес.

Обикновено хората, които са с усмивка на лицето, когато срещат непознат, се чувстват свързани в по-голяма степен с него в сравнение с тези, които съзнателно игнорират околните. 

Усмивката е социалният инструмент, който демонстрира приемане и топлина. Ако се загледаме в снимката на някого, който се усмихва, ще получим същия ефект.

За целите на своето проучване изследователският екип набира 90 студенти, които трябва да погледнат серия от снимки на лица и да оценят личността на човека въз основа на само една снимка.

Оценявана е личността на осем лица – двама мъже от европеидната раса, две жени от европеидната раса, двама японци и две японки. Половината от участниците виждат лицата им, когато изражението им е неутрално, а останалите – когато лицата на снимките са усмихнати.

Установява се, че студентите, които виждат лицата с неутрално изражение, показват признаци на прибързани заключения въз основа на раса и пол.

От друга страна, усмихнатите лица са оценени като приятни и общителни личности. Изследователите поясняват, че влиянието, свързано с пола и етническата принадлежност на личностите, се заличава или се намалява, когато те се усмихват.

Същият ефект и положително въздействие на усмивката се наблюдава, без значение на външният белег на различие, въз основа на който можем да проявим предразсъдъци! Като събективното значение на конкретните предразсъдъци не е без значение, но не променя факта, на благоприятното въздействие, което оказва усмивката върху възприятието на другия, при еднакви други условия! 

Данните от проучването са поместени в сп. Motivation and Emotion.


Източник : Puls.bg, chernomore.bg, tialoto.bg.

Няма коментари:

Публикуване на коментар

В НАВЕЧЕРИЕТО НА ВЪЗКРЕСЕНИЕ

сн. Internet С премъдрост Бог създаде ни от кал, за да сме тясно свързани с Земята.  Даде ни избор, свобода, но не морал...  Пожертва син, д...