понеделник, 16 януари 2023 г.

СТИВ ДЖОБС - ПРИКАЗКА ЗА НЕДОРАЗБРАНИЯ ГЕНИЙ ЗАД "ЗЛАТНАТА ЯБЪЛКА"🍏



 Вие чухте ли за гостуването на Стив Джобс в подкаста на Джо Роган?... А може би, сте слушали и самият подкаст?... 

Преди около месец, четох за него! 

Казват, че било супер интересно.

Ама,... чакай, ще кажете… Стив Джобс не си ли отиде?

Е и какво от това!?.. Казват, че интервюто си било съвсем като истинско, но било... генерирано от изкуствен интелект. 

Какво пък толкова, нали е интересно?... 

Да, технологиите вече са напреднали до такова ниво, че няма проблем, да направят това възможно!... 


Но сега искам, да оставим настрана бъдещето на виртуалните медии и изкуствения интелект, и да се върнем на историята на Стив Джобс - онзи, истинския... Единствен и неповторим! Онзи, който направи черното поло и изтърканите дънки Levis, своя "запазена марка" в облеклото и който създаде един от най-популярните силни и запомнящи се брендове "нагризаната ябълка", позната на всички . 


Джобс е знакова фигура в света на високите технологии. MarketWatch го определя като CEO на десетилетието, а списание Fortune го поставя начело в класацията на най-умните хора в света на високите технологии. Оглавява класацията на MediaGuardian като № 1 в медийния бизнес през 2010 г.(wiki)

Джобс притежава над 300 патента като автор или съизобретател, а през 2007 г. списание Fortune го определя за най-влиятелния човек в бизнеса.


През 1978 г., едва на 23-годишна възраст, Стив Джобс притежава 1 милион долара. Само две години по-късно вече има 250 милиона долара.

Към момента на смъртта му през 2011 г. нетното му богатство е 10,2 милиарда долара. 


Стив Джобс е изключително креативен иноватор, с глобален поглед, размах и амбиции, които са му помогнали, да измине дългият път от едно от стотиците хиляди изоставени незаконородени деца, имали късмета, да бъдат осиновени от добро семейство и възползвали си максимално от възможността, да развият напълно своя потенциал . 

Едно "специално дете" страдащо от дислексия, със сериозни проблеми в училище, успяло, да израстне до милиардер, със световно значение във всяко едно отношение и една от няколкото емблематични фигури в света на  IT,  CEO  и "пробивните иновации"! 


Всичко това обаче, не променя факта, че личният му живот е пълна каша и почива едва на 56 години:


Джобс обаче ни оставя изключително силни послания, върху които сериозно, да се замислим:


"Достигнах върха на успеха в бизнеса...

В очите на другите хора животът ми е успешен.


Освен работата обаче, малко радост съм имал.


В края на деня богатството е просто факт, с който свикнах.


Точно сега, лежейки в болничното си легло, спомняйки си целия живот, осъзнавам, че цялото признание и богатство, с което толкова се гордеех, са избледняли и са се обезсмислили пред лицето на предстоящата смърт.


Можете да наемете някой, който да кара колата ви или да изкарва пари за вас, но не можете да наемете някой, който да е болен и да умира вместо вас.


Изгубените материални неща могат да бъдат намерени отново. Но има едно нещо, което никога не може да бъде намерено, когато е изгубено: Животът.


На какъвто и етап от живота да се намираме в момента, след време ще посрещнем деня, в който завесата се затваря.


Обичайте семейството, съпругата, децата и приятелите си... Отнасяйте се добре с тях.


Ценете ги.


С напредването на възрастта и помъдряването бавно осъзнаваме, че носенето на часовник за $300 или $30 дава едно и също време


Независимо дали имаме портфейл или портмоне за $300 или $30, стойността  вътре е същата.


Независимо дали караме кола за 150 000 долара или кола за 30 000 долара, пътят и разстоянието са еднакви и стигаме до една и съща дестинация.


Независимо дали пием бутилка вино за $1000 или $10, махмурлукът е същия.


Независимо дали къщата в която живеем е 100 или 1000 квадратни метра, самотата е една и съща.


Ще осъзнаете, че истинското ви вътрешно щастие не идва от материалните неща на този свят.


Без значение дали пътувате първа класа или икономична класа, катастрофира ли самолетът, падате с него...


Затова се надявам да осъзнаете, когато имате приятели, братя и сестри, с които обсъждате, смеете се, говорите, пеете, говорите за север-югоизток или небето и земята,... това е истинското щастие!!


Един неоспорим факт от живота:

Не отглеждайте децата си да са богати.


Възпитавайте ги да бъдат щастливи.


Когато пораснат, ще знаят стойността на нещата, а не цената. "


Стийв Джобс


Мотивиращата стория на Стив Джобс е още едно очеизвадно доказателство, че въпреки, че малко от нас са" родени със сребърна лъжичка" и че старта, който за всеки е различен, не е маловажен, всъщност НЕ Старта е най-важното. 

Определяща е личната ни мотивация. Способността ни, да се научим, да използваме и развиваме силните си страни, да се справяме с трудностите и предизвиквата, и да ставаме с всеки ден малко по-добра версия на себе си, ВЪПРЕКИ собствените си недостатъци и дефицити.

Напомня ни, че никога не бива, да съдим прибързано, основавайки се единствено на очевидното! Защото "специалното" на гениалността е, че обикновено не "върви сама", не "излиза от рамките еднопосочно" и е придружена от своите "странности"!  А "странностите" от друга страна може, да крият и някои неподозирани от нас силни страни, които винаги си заслужава, да развием. 


Няма коментари:

Публикуване на коментар

В НАВЕЧЕРИЕТО НА ВЪЗКРЕСЕНИЕ

сн. Internet С премъдрост Бог създаде ни от кал, за да сме тясно свързани с Земята.  Даде ни избор, свобода, но не морал...  Пожертва син, д...