понеделник, 24 юли 2023 г.

ЕРГОТЕРАПИЯ ПРИ ДЕЦА С УВРЕЖДАНИЯ

 ЕРГОТЕРАПИЯ ПРИ ДЕЦА С УВРЕЖДАНИЯ


Ерготерапията може да бъде ефективен начин да се помогне на децата с увреждания да извършват значими дейности, които подобряват живота им. Ако детето ви се нуждае от помощ за развиване, възстановяване или поддържане на уменията, необходими за изпълнение на ежедневните задачи, то може да се възползва от тази форма на терапия.

Какво прави ерготерапевтът

Ерготерапевтът е квалифициран професионалист, който е специализиран в подпомагането на хората да участват в ежедневни професии. Това може да включва дейности за самообслужване като приготвяне на храна, душ и обличане, развлекателни и социални дейности и продуктивни дейности като работа, образование и доброволчество. Те се занимават с управление на случаи, координиране на грижите и образование и подкрепа за членове на семейството и лица, които се грижат за тях. Ерготерапевтите също могат да помогнат на хората с увреждания да прилагат методи и инструменти, които подпомагат ангажираността им в тези ежедневни задачи.

Деца, които могат да се възползват

Деца, които имат някое от следните медицински състояния или увреждания, могат да се възползват от професионална терапия, но този списък не е окончателен.

• Вродени дефекти или наранявания при раждане

• Забавяне в развитието

• Поведенчески разстройства 

• Травматични наранявания 

• Проблеми с ученето (напр. дислексия и ХАДВ)

• Проблеми с психичното здраве (напр. депресия, шизофрения или паническо разстройство)

•  Церебрална парализа или множествена склероза

• Тежки изгаряния

• Ампутации

• Тежки наранявания на ръцете

• Артрит

• Счупени кости или друго сериозно нараняване.

Потенциални ползи

Децата с увреждания могат да се възползват от ерготерапията по редица начини, включително:

Подобрена фина моторика

Децата, които се борят с фини двигателни умения, биха могли да се възползват от извършването на дейности със своя ерготерапевт, които развиват това умение, така че да могат да се научат да играят с играчки, да хващат моливи и ножици и да подобрят способността си за почерк.

Подобрена координация

Здравата координация е важна за извършване на неща като хранене, работа с компютър и спортуване. Терапията може да помогне за подобряване на координацията око-ръка, така че детето да е по-добре подготвено да играе с приятели и да изпълнява задачи в училище.

Подобрено поведение

Децата с поведенчески разстройства могат да се научат да стават по-добри в поддържането на положително поведение в различни среди, от класната стая до дома. Техният терапевт може да им помогне да практикуват положителни техники за справяне с гнева или чувството на неудовлетвореност, като изразяване на чувствата си в писмена форма или ходене на тичане.

Подобрено развитие

Деца с увреждания, които са подложени на ерготерапия преди навършване на шест години, могат да се възползват от подобрено умствено и физическо развитие, благодарение на широкия набор от комуникационни, двигателни, когнитивни, игрови и сензорни умения, които могат да научат.

Ерготерапевтите могат да помогнат на деца, които имат тежко изоставане в развитието, да станат компетентни в извършването на основни ежедневни задачи, като завързване на връзките на обувките си, самостоятелно хранене, къпане и миене на зъбите.

Подобрени социални умения и взаимоотношения

Децата, които се борят да развият или поддържат добри взаимоотношения като приятелства, могат да се възползват от ерготерапия. Има много причини, поради които общуването може да бъде предизвикателство и терапевтът ще разработи уникално решение за всяко дете. Те ще могат да научат междуличностни и комуникационни умения, както и техники за подобряване на фокуса.

Подобряване на независимостта

Развиването на тези умения може да помогне на децата да станат по-независими и по-уверени в себе си, което може да ги подготви за независим живот, когато станат възрастни.

Заключение

От подпомагане на вашето дете да научи основни ежедневни умения до определяне на най-доброто специализирано оборудване за техните нужди, ерготерапията предлага безброй ползи за децата с увреждания. Ранната интервенция е ключът към успешното справяне на децата в ежедневните дейности, в детската градина и училище.

Автор : Станислава Кодева-Стоянова 

Няма коментари:

Публикуване на коментар

В НАВЕЧЕРИЕТО НА ВЪЗКРЕСЕНИЕ

сн. Internet С премъдрост Бог създаде ни от кал, за да сме тясно свързани с Земята.  Даде ни избор, свобода, но не морал...  Пожертва син, д...