вторник, 4 юли 2023 г.

ГРАДОВЕТЕ ПО СВЕТА, КОИТО СА НАЙ-ДОСТЪПНИ ЗА ПОСЕТИТЕЛИ С УВРЕЖДАНИЯ

 


Жега е ❗

Лятото ни връхлетя и макар, че за повечето деца със специфични потребности и техните семейства лятото не е време на отпуски, релакс и време за себе си или щастливо споделено време с хората, които обичаме, а време на най-интензивна рехабилитация, все пак една полезна информация за космополитите с възможности❗✈️

Ето кои са градовете по света, които са най-достъпни за посетители с увреждания:


 👨‍🦼 - Сингапур, Лас Вегас, Сидни и Лондон. Това показват данни от проучване на The Valuable 500, синтезирано в класация от BBC Travel.


Един на всеки шест души по света живее с увреждания. Да се гарантира, че градовете по света са достъпни за всички, е жизненоважно.

Ето защо тези четири града се справят най-добре с това.


Какво търсят хората с увреждания, когато избират град, който да посетят? Това е важно не само за тези от нас с увреждания, но и за самите градове, тъй като те се стремят да се включат в голям и нарастващ пазар на достъпни пътувания.


Само през 2018 г. стойността на така наречения „лилав паунд“ (покупателната способност на хората с увреждания) за туризма в Обединеното кралство беше оценена на £15,3 милиарда.


За сравнение – в САЩ 27 милиона пътници с увреждания предприеха 81 милиона пътувания и похарчиха 58,7 милиарда долара през същата година.


Ето кои са градовете по света, които са най-достъпни за посетители с увреждания


Хората с увреждания могат да работят… но не и в България


Докато туризмът се възстановява от травмата Covid-19, бизнес аргументът е да не се изключват 1,3 милиарда хора, живеещи с увреждания. Тъй като те са една шеста от човечеството.


За проучването


Широкообхватно проучване от Valuable 500 е направено сред 3500 хора с увреждания в пет страни. Съответно – САЩ, Обединеното кралство, Австралия, Китай и Япония. То изследва техните навици и опит при пътуване. 


Проучването от 2022 г. има за цел да обърне внимание на бариерите, които съществуват пред пътуващите хора с увреждания (ХУД). Изследваните бяха помолени да номинират градовете, които смятат за най-достъпни. Както и да подчертаят защо смятат точно тях за такива.


Получените данни осигуряват страхотно разбиране за това какво прави един град привлекателен за пътуващите с увреждания. Включително – набора от достъпни места за настаняване до наличието на информация за достъпността. 


BBC Travel анализита четири от топ 10-те най-добри градове. Медията обяснява какво ги прави добро място за посещение от хора с увреждания. Както и предоставя допълнителна информация от осведомени жители и посетители.


👨‍🦼СИНГАПУР


Сингапур винаги е бил лесна дестинация за мнозина в сравнение с голяма част от Азия. Отчасти поради отличната инфраструктура и удобства и отчасти защото английският се говори навсякъде. Но като за пътник с увреждания, високата степен на достъпност го прави особено привлекателен.


В Сингапур въпросът не е “Какво е достъпно?” а по-скоро “Какво не е?”


Анкетираните номинираха Сингапур поради достъпния обществен транспорт, който прави придвижването из града лесно. За разлика от повечето подземни метростанции, има достъп на ниво до всеки вагон на MRT в Сингапур. Това предоставя на потребителите на инвалидни колички и хората с увредена подвижност както независимост, така и достойнство.


В допълнение, повече от 95% от пешеходните пътеки, таксиметровите стоянки и автобусните навеси са достъпни за хора с различни увреждания. А повече от 85% от обществените автобуси са достъпни за инвалидни колички.


В преобладаващата си част обаче най-важният фактор за респондентите в проучването не беше физическата достъпност, а отношението към тях с разбиране и уважение. 


Една от основните туристически атракции на Сингапур – Градините край залива – е напълно достъпна за инвалидни колички. Има безплатен транспорт за ползватели на инвалидни колички и наемане на инвалидни колички само за 2 долара на ден.


👨‍🦼ЛАС ВЕГАС 


Икономиката на посетителите – не само туризмът, но и изключително ценният MICE пазар – е изключително важна за Лас Вегас. Туризмът представлява 20% от БВП на Лас Вегас (в сравнение със среден за страната 6%). Както и заема 30% от работните места (двойно над средното за страната).


Забележително е, че той е дом на 14 от 25-те най-големи хотела в света. Според известния блогър за инвалидни колички Джон Морис, който поддържа изключително информативния wheelchairtravel.org и посещава града три или четири пъти годишно, „Градът има една от най-високите концентрации на достъпни хотелски стаи и апартаменти в света, като хотелиерите нетърпеливи да привлекат долара за хора с увреждания.”


Тъй като един на всеки четири възрастни в САЩ живее с увреждания (61 милиона души), това е значителна сума.


Много хотели в Лас Вегас също имат назначен специалист по Закона за американците с увреждания (ADA). Той помага на гостите с увреждания – и да се увери, че хотелът няма да изпадне в нарушение на ADA в тази спорна страна.


Гърция прави близо 300 плажа достъпни за хора с увреждания (видео)


Почти 60% от респондентите в САЩ в проучването номинираха Лас Вегас заради голямото разнообразие от достъпни места за настаняване. А почти 50% заради близостта на мястото за настаняване до атракции. 


Казината и изложбените зали се грижат добре както за ползвателите на инвалидни колички, така и за посетителите с други увреждания. Персоналът е обучен да помага на хората с увредено зрение и слух на игралните маси. А търговците на зарове правят залози за тези, които се нуждаят от помощ. Бинго може да се играе с помощта на Брайлова азбука или карти с голям шрифт или дори с помощта на електронни машини. Някои хотели дори предлагат безплатни уроци по игри с жестомимичен преводач.


👨‍🦼СИДНИ


По-голямата част от основните забележителности на Сидни, включително повечето от историческите имоти на National Trust в града, са достъпни с инвалидна количка. 


Емблематичната опера в Сидни разполага с набор от помещения за хора с нужди за достъп, включително достъпни представления, програми за достъп и персонализирани обиколки за мобилност. След години на кампании, асансьори най-накрая бяха монтирани на моста Харбър едва преди четири години.


Посетителите с увредено зрение се възползват от широки, добре поддържани тротоари с изобилие от тактилни индикатори на земната повърхност. Системата за четливо намиране на път в Сидни също е много удобна функция. Тя използва повече от 2100 тактилни (за четене на допир) и брайлови улични знаци, информационни стълбове и цифрови технологии.


Осигуряването на информация относно достъпността – ключово изискване за хората с увреждания, за да планират своето пътуване – е мястото, където Сидни също отбеляза висок резултат. 


В допълнение към страницата за достъпност на транспорта в Нов Южен Уелс, градът има сайт за достъпен Сидни, който е пълен с полезна информация, подредена тематично: музеи и галерии; история и наследство; на открито и дивата природа; атракции в списък с кофи; и придвижване.


Депутатите гласуваха промени в Закона за хората с увреждания


👨‍🦼ЛОНДОН 


Лондон също отбеляза висок резултат в проучването. 57% от респондентите го номинираха заради достъпните му транспортни връзки. Почти половината избраха столицата, защото нейните културни забележителности имат добра поддръжка и съоръжения за достъпност. 


Много големи музеи и галерии са обърнали специално внимание на достъпността, включително Британският музей, Националната галерия, Тейт Модерн и Природонаучният музей.


Освен това има богата информация за хората с увреждания, за да планират ваканции и екскурзии. Страницата на London Accessible London е богат ресурс, който се свързва с професионално одитираната база данни с възможност за търсене на AccessAble с подробни ръководства за достъп до атракции, хотели, магазини и ресторанти, наред с други места.


В съответствие с отговорите на проучването, повечето форми на обществен транспорт са много достъпни, като всички автобуси са достъпни за инвалидни колички (ако често са пренаселени), както и всички трамвайни спирки и повечето фериботни кейове. Въпреки това само около една трета от метростанциите (и само половината от надземните станции) имат достъп без стъпала. Така че е необходимо внимателно планиране преди пътуване.


TFL GO е изключително удобно приложение за пътуващи хора с увреждания. То позволява да се планира пътуване, като използва стъпки (безплатно), за да предостави най-достъпните маршрути с автобус и метро в Лондон. 


Транспортът за Лондон включва и слънчогледовата програма за скрити увреждания, която получава все по-широко признание в Обединеното кралство.


Така, че ако още не сте избрали дестинация за своето лятно приключение ( и ако изобщо имате финансова възможност за това), тези четири дестинации няма да са грешка❗

✈️Приятно пътуване ❗⛴️


Източник : Gospodari. com

Няма коментари:

Публикуване на коментар

В НАВЕЧЕРИЕТО НА ВЪЗКРЕСЕНИЕ

сн. Internet С премъдрост Бог създаде ни от кал, за да сме тясно свързани с Земята.  Даде ни избор, свобода, но не морал...  Пожертва син, д...