сряда, 5 юли 2023 г.

ФИНИ ДВИГАТЕЛНИ УМЕНИЯ

 

ФИНИ ДВИГАТЕЛНИ УМЕНИЯ


Много от ежедневните дейности на детето включват използването на фини двигателни умения като обличане, отваряне на кутия за обяд и използване на молив. Тези умения, които включват координирани усилия между техните пръсти, ръце и очи, започват с хващане на дрънкалка и хващане на пръсти като бебе и в крайна сметка се развиват до по-сложни умения като използване на ножици, манипулиране на компютърна мишка и дори свирене на мюзикъл инструмент . Научете защо тези умения са важни и как да помогнете на детето си да надгражда тези умения.

Какво представляват фините двигателни умения?

Фините двигателни умения се отнасят до координацията между малките мускули на вашето дете, като тези в ръцете, китките и пръстите, в координация с очите. Фините двигателни умения включват малките мускули на тялото, които позволяват функции като писане, хващане на малки предмети или играчки и закопчаване на дрехите. 1 Те също така включват сила, контрол на фината моторика и сръчност.

Тези умения са важни в повечето училищни дейности, както и в живота като цяло. Слабостите във фините двигателни умения могат да повлияят на способността на детето да се храни, да пише четливо, да използва компютър, както и да прелиства страници в книга и да изпълнява лични грижи, като обличане и подстригване.

Важни етапи за фини двигателни умения

Въпреки че децата се развиват с различна скорост, наличието на приблизителна времева линия, когато достигнат определени етапи, може да бъде полезно, за да ви помогне да определите дали детето ви напредва с нормална скорост. Ето някои общи насоки за развитие на фината моторика.

Раждане до една година

През първата година от живота на вашето бебе то ще развие редица фини двигателни умения. Например, новороденото обикновено има примитивно хващане на ръцете и на 2-месечна възраст може да държи дрънкалка, когато е поставена в ръката им. 2

До 6-месечна възраст бебетата обикновено могат да държат едно блокче с две ръце и да разклащат дрънкалка. На 9 месеца повечето бебета показват щипковото хващане и до 12-месечна възраст те са усъвършенствали щипковото хващане, могат да държат бутилка и могат да хвърлят блокче в чаша. 2

Една до две години

На 18-месечна възраст много бебета могат да поставят различни форми в играчки, както и да подреждат две до три чаши. Те също трябва да могат да се хранят с пръсти и да драскат с пастел в юмрука си. До 2-годишна възраст едно малко дете обикновено може да копира вертикална линия, да използва лъжица и да подреди шест чаши. Те също започват да се учат как да си помагат сами да се обличат. 2

Две до три години

През периода между втория и третия си рожден ден повечето деца се учат да правят кръгове, както и да копират хоризонтална линия. Те също усвояват пиенето от отворена чаша, както и използването на вилица и лъжица. Децата на тази възраст също могат да се събуят сами, както и да събуят чорапите и обувките си. 2

Три до четири години

Докато децата в предучилищна възраст наближават четвъртия си рожден ден, те усъвършенстват своите умения за рисуване. Те трябва да могат да копират кръст, както и да нарисуват лице от две до четири части. Те също така се учат да режат хартия и могат да се обличат сами, но все още може да имат проблеми със закопчаването на копчетата. 2

Четири до пет години

Докато детето стане на 5 години, то трябва да може да копира квадрат и да нарисува човек от 10 части. Те също така вероятно са по-умели в държането на молив, използвайки позицията на статив и могат да оцветяват между линиите. Децата на тази възраст също трябва да могат да мият и подсушават добре ръцете си. 2

Как се развиват фините двигателни умения

Фините двигателни умения на вашето дете ще се развиват чрез ежедневни действия и по време на игра с дейности, които включват хващане, задържане и натискане. Те също така ще усъвършенстват хващането на клещите първо чрез хранене , след това чрез игра и евентуално като се обличат.

Докато детето ви расте и фините му двигателни умения се подобряват, то ще премине към по-напреднали умения. Например, те ще се научат да връзват обувките си, да закопчават копчетата, да използват ножици, да пишат името си, да отварят и затварят найлонови торбички, да поставят сламка в кутия за сок и да отварят кутията си за обяд.

Ако смятате, че детето ви изостава или не достига определени етапи, не забравяйте да говорите с лекаря на детето си.

Те могат да оценят вашето дете и да предложат предложения за неща, които можете да правите у дома, за да помогнете за подобряване на фините двигателни умения на вашето дете. Те също могат да ви насочат към специалист, ако е необходимо.

Дейности за изграждане на фини двигателни умения

Когато трябва да помогнете на детето си да развие своите фини двигателни умения, не е нужно да правите нищо изискано, нито да купувате скъпи играчки. Повечето деца могат да упражняват и подобряват своите фини двигателни умения чрез игра и нормални ежедневни действия.

Например, можете да поканите детето си да помага в кухнята , като прави бисквитки, подрежда масата или си налива собствено мляко. Можете също така да им позволите да тренират фини двигателни умения, като използват пинсети, за да вземат нещата или да се упражняват да поставят гумени ленти около чаша. Ето някои други начини за упражняване на фини двигателни умения у дома.

Играчки и игри

Много играчки развиват фината моторика, включително тези за бебета и малки деца. За деца в училищна възраст пъзелите , както и настолните игри с парчета и части за взимане и преместване са идеални за развиване на тези умения. Например, Jenga е стратегическа игра, използваща фини двигателни умения, които се фокусират върху щипката, която е необходима за писане.

Колите с дистанционно управление са чудесни за деца в предучилищна и начална възраст. Видеоигрите също могат да бъдат полезни, но внимавайте за синдрома на карпалния тунел. Също така не забравяйте да проверите оценките на видеоигрите, за да сте сигурни, че са подходящи за вашето дете.


Източник: Станислава Кодева-Стоянива - Логопед 

Няма коментари:

Публикуване на коментар

В НАВЕЧЕРИЕТО НА ВЪЗКРЕСЕНИЕ

сн. Internet С премъдрост Бог създаде ни от кал, за да сме тясно свързани с Земята.  Даде ни избор, свобода, но не морал...  Пожертва син, д...