неделя, 31 декември 2023 г.

Хора и съдби, които ни вдъхновявят : Сър Антъни Хопкинс

 


Щастливи 86г на Сър Антъни Хопкинс,

роден на 31 декември 1937г.


Мъдростта идва не с опита, а с онова, което правим с него!


С бруталната безкомпромисна честност към себе си. С приемането, обичането и надграждането на собствената си личност, въпреки всичко и всички!


Една друга резюмирана история от неговата автобиография, която също е малко известна, а е добре, да се знае! 


"Бях мързелив в училище. Истинска издънка. Идиот. Бях асоциален и не се вълнувах от останалите деца. Наистина лош ученик. Нямах никакъв мозък. Не знаех какво правя там. Затова и станах актьор."

Сър Антъни Хопкинс 


И също:


" Ние имаме бездънно езеро от потенциал точно под нашите черепи" - сър АНТЪНИ ХОПКИНС " - уелски актьор, режисьор, композитор и художник 


Далеч преди да стане любимец на милиони хора и да получи рицарско звание, заради дислексията в училище често гледали по различен начин на брилянтния сър Антъни Хопкинс. Някои от съучениците му дори го наричали Глупавия Хопкинс.


Положителното е, че заради трудностите в училище Антъни Хопкинс решил да се насочи към изкуството. Решение, за което днес са благодарни милиони негови почитатели.


В автобиографията си той споделя, че недостатъкът да се бори с четенето развива способността му да запаметява и това му служи много добре в кариерата.


Често блясъка на звездите ни заслепява и го приемаме като даденост! Забравяме, че те са заблестяли толкова ярко, не защото са имали без облачно детство и не са имали тъмна страна, а защото са застанали лице в лице с нея, работили са здраво и са били достатъчно мотивирани, да станат това, което СА, въпреки нея или дори, използвайки нейните плюсове!...


Сър Антъни Хопкинс не случайно е най-възрастният актьор, номиниран за "Оскар" за главна мъжка роля във филма "Бащата" и неслучайно е третият актьор (след Джесика Танди и Кристофър Плъмър) , получил две или повече актьорски номинации, след като е прехвърлил 80-те 


Съвсем не случайно е избран и да изиграе З. Фройд във филмът " Последният сеанс на Фройд" , който очакваме на екран през настъпващата 2024г.


Ето няколко житейски урока, които споделя актьора, които са добра тема за размисъл преди Нова година.


"Пуснете хора, които не са готови да ви обичат.

Това е най-трудното нещо, което някога ще трябва да направите през живота си и също така ще бъде най-важното нещо.


Спрете да водите трудни разговори с хора, които не искат да се променят.


Спрете да се показвате пред хора, които не се интересуват от вашето присъствие.


Знам, че инстинктът ви е да направите всичко възможно, за да спечелите оценката на хората около вас, но това е импулс, който краде вашето време, енергия, психическо и физическо здраве.


Когато започнеш да се бориш за живот с радост, интерес и ангажираност, не всеки ще е готов да те последва на това място.


Това не означава, че трябва да промениш това, което си, това означава, че трябва да пуснеш хора, които не са готови да бъдат с теб.


Изключени ли сте, обидени, забравени или игнорирани от хората, на които отделяте от времето си, не правите услуга на себе си, като продължавате да им предлагате енергията и живота си.


Истината е, че не си за всички и не всички са за теб.


Ето какво го прави толкова специално, когато намериш хора, с които имаш приятелство или взаимна любов.


Ще разберете колко е ценно, защото сте преживели това, което не е.


На тази планета има милиарди хора и много от тях ще намерите на вашето ниво на интерес и ангажираност.


Може би като спреш да се появяваш, няма да те търсят.


Може би,ако спреш да опитваш, връзката приключва.


Може би,ако спрете да пишете съобщения, телефонът ви ще остане тъмен седмици наред.


Това не означава, че си съсипал връзката, това означава, че единственото, което я поддържа, е енергията, която си дал само, за да я запазиш.


Това не е любов, това е привързаност.


Това е да дадеш шанс на тези, които не го заслужават!

Заслужаваш много повече.


Най-ценното нещо, което имаш в живота си, е времето и енергията ти, тъй като и двете са ограничени.


Хората и нещата, на които отдавате времето и енергията си, ще определят съществуването ви.


Когато осъзнаете това, започвате да разбирате защо сте толкова притеснени, когато прекарвате време с хора, дейности или пространства, които не ви подхождат и не трябва да са близо до вас.


Ще започнете да осъзнавате, че най-важното нещо, което можете да направите за себе си и всички около вас, е да защитавате енергията си по-жестоко от всичко друго.


Направете живота си безопасно пристанище, където са позволени само хора "съвместими" с вас.


Вие не сте отговорни за спасяването на никого.


Не сте отговорни да ги убедите да се справят по-добре.


Не е твоя работа да съществуваш за хората и да им даваш живота си!


Заслужавате истински приятелства, истински ангажименти и пълна любов със здрави и проспериращи хора.


Решението да се дистанцирате от токсични хора, ще ви даде любовта, уважението, щастието и защитата, които заслужавате. "

 Сър Антъни Хопкинс в ролята на З. Фройд в "Последният сеанс на Фройд"


И още няколко житейски урока от Антъни Хопкинс:


1. След като обичах моите родители, братя и сестри, съпруг, деца и приятели, сега започнах да обичам себе си.


2. Разбрах, че не съм Атлас. Светът не лежи на моите плещи.


3. Спрях да се пазаря с търговците на зеленчуци и плодове. Още няколко стотинки няма да ме сломят, но може да помогнат на някой беден човек да спести, за да плати училището на дъщеря си.


4. Оставям на сервитьорката бакшиш. Допълнителните пари може да предизвикат усмивка на лицето й. Тя си изкарва прехраната много по-трудно от мен.


5. Спрях да казвам на по-възрастните хора, че вече са разказвали тази история много пъти. Историята ги принуждава да вървят по алеята на паметта и да преживеят миналото си.


6. Научих се да не поправям хората, дори когато знам, че грешат. Тежестта да направя всичко перфектно не е върху мен. Светът е по-ценен от съвършенството.


7. Давам комплименти свободно и щедро. Комплиментите развеселяват не само получателя, но и мен. И един малък съвет към получателя на комплимента, никога, НИКОГА не отказвайте, просто кажете: "Благодаря."


8. Научих се да не обръщам внимание на гънките или петната по ризата. Личността говори по-силно от външния вид.


9. Оставям хората, които не ме оценяват. Те може да не знаят моята стойност, но аз я знам.


10. Запазвам хладнокръвие, когато някой играе “мръсно”, за да ме победи в надпреварата с плъхове. Не съм плъх и не принадлежа към тях.


11. Уча се да не се смущавам от емоциите си. Моите емоции ме правят човек.


12. Разбрах, че е по-добре да зарежа егото си, отколкото да прекъсна връзка. Егото ми ще ме държи настрана, докато в една връзка никога няма да бъда сам.


13. Научих се да живея всеки ден така, сякаш ми е последен. В края на краищата той може да е последният.


14. Правя това, което ме прави щастлив. Аз съм отговорен за моето щастие и аз самият съм си задължен. Щастието е избор. Можете да бъдете щастливи по всяко време, просто изберете да бъдете!


Няма коментари:

Публикуване на коментар

В НАВЕЧЕРИЕТО НА ВЪЗКРЕСЕНИЕ

сн. Internet С премъдрост Бог създаде ни от кал, за да сме тясно свързани с Земята.  Даде ни избор, свобода, но не морал...  Пожертва син, д...