събота, 7 ноември 2020 г.

За Доверието и неговото значение и смисъл

     


 Един скандал от тези дни разтърси обществеността и разбуни духовете у нас! И вероятно бурята предстои, да се разразява, тепърва.

 Може би всичко нямаше да е чак толкова фрапиращо скандално, ако една компания, рекламираща себе си като най-добрият, безкористен и прозрачен посредник, за връзка между хора, нуждаещи се от подкрепа и хора, с големи сърца, които искат наистина да помогнат, не беше злоупотребила с най-ценното нещо в човешките взаимоотношения - ДОВЕРИЕТО и тази злоупореба, не беше излязла наяве!

Но дрехите на Истината са прекалено красиви, нежни и ефирни. Защото Истината няма какво, да крие. И когато Лъжата е облякла нейните дрехи, те много бързо прозират. А най-грозно е, когато Личните интереси, се представят, за Обществени! 

И тогава, неоправданото доверие, боли най-силно! 

До-Верието е "първородният син" на Любовта. То е Вярата в Доброто (До(бро) Верие), като основна изначална жизнеутвърждаваща сила.

Доверието към Силният, че няма да злоупотреби със слабостта ти. 

И Доверието към Слабия, че няма да спекулира с Добротата ти. 

Казват, че Доверието трудно се печели. Истината е, че истински трудно, се печели Доверието само, след като веднъж е било изгубено! То е най-ценния подарък, който можем да дадем някому! Но е като красив кристален съд, когато веднъж е разбито, вече е изключително трудно, да събереш всички парчета. И колкото и перфектно, да ги залепиш, вече никога не е същото.

Казват, че истинската ни стойност и сила, проличават най-добре в това дали и как се изправяме, след като сме паднали.

Всъщност, много често те проличават най-очевидно, не в моментите ни на криза, а в моментите ни на възход. В това, доколко са устойчиви и непоклатими на Изкушението и Силата, нашият морал, ценности и житейски принципи. Проличават в Отговорността, с която се отнасяме, към гласуваното ни Доверие, да направим Правилен избор и да вземем Правилното решение в полза на някой друг или група, без да очаваме отплата.

Уорън Бъфет - един от най-успешните днес бизнес мъже (ако пресмятаме успехът в пари и влияние. ) казва :

"Като правило трябва да търсите само три качества в човек – интелект, енергия и почтеност. Но ако третото липсва, първите две нямат значение."

За огромно съжаление, никога не можем да се застрахиваме от примери, за липса (или на загуба) на морал и почтенност! И те, (дори и да са свързани и с примири, за реална подкрепа и Добротворство) са толкова опасни именно, защото разклащат из основи Доверието и Вярата в Доброто у ВСИЧКИ ! Защото така както се оказа, "Хелп карма", оказва една значителна, несъразмерно раздута финансова подкрепа на Кармата на работещите във фондацията собственик на благотворителната платформа. 

И у онези, които наистина се нуждаят от помощ (а те стават все повече).

И у тези, които имат искрено желние, да помогнат! :(

И на фона на тази масова разруха СЕГА и в перспектива, направеното Добро за наистина немалкото частни случаи, когато е оказана реална помощ на нуждаещи се.( Но за което, в случая са "Хелп Карма", платформата е посто посредник), избледнява. Защото Съмнението е като плевел и веднъж прокраднало се, пуска корени и отровата от филизите му, винаги ще парва хората, които имат искреното желание, да бъдат полезни ! А от това, страдат най-беззащитните и нуждаещите се от подкрепа!  

Въпреки, че при проведената ми с координаторите на платформата комуникация през последните няколко месеца, откакто решихме да ползваме тяхната услуга, да се прокраднаха някакви съмнения, сме искрено покрусени, от размера на липсата на морал и Човечност! И се радваме, че почти нямаме преводи там!

Хобавото е, че в природата има равновесие и дори ако некъде се роди Лошо, неминуемо се появява и Добро.

Групата на ITСпециалистите, в социалните мрежи решиха, да направят подобна на "Хелп Карма" благотворителна Платформа СЪВСЕМ БЕЗВЪЗМЕЗДНО! Само за няколко часа, над 160 човека, бяха изявили желание, да се включат.

Така че МОЛЯ ВИ, въпреки всичко, 

ВИНАГИ АКЦЕНТИРАЙТЕ НА ДОБРОТО! 💖

(Все още има много неясни въпроси около инициативата, включително най-важният "Кой ще я менажира?" Но пък, Добрата воля, определено е на лице.) 



Няма коментари:

Публикуване на коментар

ДЕТЕТО Е НЕВИННО МАЛКО ПТИЧЕ...

Детето е невинно малко птиче, ала не се страхува от високото. Знам колко много, много го обичаш! Попътен вятър ти в крилете му бъди! Задай п...