сряда, 20 януари 2021 г.

✨За същността на Малките неща... ✨



-А защо Малките неща са толкова важни?-попита Алиса.

- Казват, че в тях се криело Щастието... и Истината, също.... И нима Истината и Щастието, са винаги толкова мънички?... 

- Малките неща ни припомнят същността и това, което е истински важно.- каза Лудият Шапкар. 

- Те ни връщат към корените ни. Припомнят ни, кои сме били, кои СМЕ, от къде сме тръгнали и къде сме се искали да отидем. 


 - Но как така, уж Малките неща са най-ценни и е толкова важно, да се научим, да им се радваме!... А пак, "малките камъчета, преобръщали каруцата"? - зададе веднага следващият си въпрос малкото момиче. 


 - Защото точно детайлите и Малките неща, изострят вниманието ни. Дават ни база за сравнение и правят Голямата картина на случващото се вътре в нас, с нас и около нас по-ясна. Именно те ни помагат, да оценим случващото се по-добре и да го изживеем по-пълноценно! - отвърна й Лудият Шапкар.


- Но кои, са всъщност тези Малки наща? Как да ги разпознаем? - попита Алиса, едва дочакала отговора. 


 - Малките неща, са всички онези дребни или моментни неща в живота ни. Те могат да са проблеми, неразбирания, конфликти, импулсивни желания или страсти. Но също така могат, да бъдат и вълшебни незабравими споделени мигове на любов и щастие, или удовлетворение от успеха и положените усилия. Но ако ги няма първите, няма как да оценим истински, вторите! - отговори Шапкаря.


 - Животът ни е поредица от мигове, всеки един от които е неповторим. Също както снежинките или зрънцата пясък...

И всеки един от тези мигове е точно толкова мимолетен, като топящите се снежинки или пясъкът, издухан от ветровете на времето....

И както в пясъка, между песъчинките има мигове, които са наистина безценен вълшебен дар (като са златните зрънца, за златотърсача, открити с толкова много труд). Истинската дарба обаче е, да се научим, да откриваме чудесата, във всеки от останалите такива мигове. Защото иначе всички тези мигове, изпълнени с мъка, страх и разочарования, ще ни затрупат! - продължи замислено той. 

 - И Всичко това, ЗАВИСИ ОТ НАС САМИТЕ.

ОТ НАЧИНА, ПО КОЙТО ПРЕЖИВЯВАМЕ ВСИЧКО, КОЕТО НИ СЕ СЛУЧВА.

Защото, ако позволим на "пясъка" на малките неща, да ни затрупа, в живота ни няма да остане място, за големите и истински важни неща като здравето, обичта и благополучието на хората които обичаме, например. А ако можем да оценим чудото, дори в дребните неблагоприятни събития, можем да създадем от тях нещо наистина прекрасно. Също както мидата, в която е попаднало зрънце пясък, прави от него прекрасен бисер!

Пожелавам ти, да имаш повече такива бисери в живота си, Алиса!


🎩"Рошавите мисли, на Лудия Шапкар"🧤

Няма коментари:

Публикуване на коментар

ТИ ПОВИКАЙ МЕ ТИХО ПО ИМЕ

( На тази, която винаги разпалва огъня в мен!)  Ти повикай ме тихо по име и не спирай с копнеж, да ме чакаш! Ще се върна, дори след години, ...