четвъртък, 13 май 2021 г.

10 май - Още, за деня на майката, по света


 През втората неделя на месец май (или на 10то число на месеца) в САЩ , Белгия, Бразилия, Венецуела, Германия, Гърция, Дания, Индия, Исландия, Италия, Канада, Китай, Колумбия, Куба, Словакия, Швейцария, Япония и още около 50 страни, по целият Свят, се чества Денят на майката! 🌹💞🌹


Честването е по инициатива на САЩ, след като Конгресът на САЩ обявява за общонароден празник този ден през 1914 г.)


Честването Деня на майката има дълга история и много предшественици на годишно тържество във втората неделя на май, в Съединените щати.

Много различни култури в различни страни също празнуват Деня на майката, но го правят по различен начин в различно време през годината. Както у нас, отдаваме почит към майката на 8ми март. 


Празникът на майчинството обаче, може да бъде открит още при древните гърци и римляни, най-ясният прецедент за Деня на майката е нещо, наречено Майчинска неделя, Mothering Sunday - фестивал, открит от ранните християни в Обединеното кралство, както и в други части на Европа. Той се чества в четвъртата неделя на Великия пост и е време, когато вярващите християни се връщат в своята родна къща и църковна⛪ общност. 


В крайна сметка, Mothering Sunday, се превръща и в светско тържество, където децата поднасят на майките си цветя и подаръци, за да покажат признателността си. 


Произходът на Деня на майката може да се проследи до началото на 19 век, когато жена на име Ан Рийвс Джарвис от Западна Вирджиния започва нещо, наречено Работни клубове за деня на майката. Тези работни клубове са създадени, за да учат местните жени как да се грижат правилно за децата си и те по-късно се превръщат в сплотяваща сила в тази област, иначе разделена от Гражданската война.


През 1868 г. Джарвис започва нещо наречено Ден на приятелството на майката, Това е събитие, при което майките събрат бивши войници от Съюза и Конфедерация в опит да насърчат мира между двете фракции.


Друг предшественик на празника на майките в Съединените идва от Джулия Уорд Хоу, която през 1870 г. написва "Провъзгласяване на деня на майката".

Прокламация в която моли майките, да се съберат и да насърчават световния мир.


През 1873 г. Джулия Уорд Хоу предприема кампания за честване на всеки 2 юни и го нарича Ден на мира на майката.

За празнуването на Деня на майката, във настоящият му вид, в който се провежда днес и започва през 1900-те. Анна Джарвис която е дъщеря на гореспоменатата Ан Рийвс Джарвис.

През май 1908 година Анна Джарвис организира първото официално честване на Деня на майката в църква в Графтън, Западна Вирджиния и в същия ден тълпи от хора присъстват на събитието за Деня на майката, което се провежда в един от универсалните магазини на Ванамакер.


Благодарение на упорития труд и постоянство на Джарвис, мечтата й за национален ден на майката се сбъдва през 1914 г., когато тогавашният президент Удроу Уилсън подписва втората неделя на май като Ден на майката в законодателството.

Защо ви пиша всичко това ли?...

Защото, колкото и пъти да благодарим на тези, заради които сме това, което СМЕ винаги, ще е малко!💞🌹


ЧЕСТИТ ПРАЗНИК, МАЙКИ❗💞🌹


Източник : Coffe break blog

Няма коментари:

Публикуване на коментар

В НАВЕЧЕРИЕТО НА ВЪЗКРЕСЕНИЕ

сн. Internet С премъдрост Бог създаде ни от кал, за да сме тясно свързани с Земята.  Даде ни избор, свобода, но не морал...  Пожертва син, д...