сряда, 8 септември 2021 г.

Античният град Августа Траяна




Децата ни трябва, да познават своята история и да помнят. А най-добре това става, когато се докоснат до нея "от първо лице" ❗


 Форумът на античния римски град Августа Траяна, в центъра Стара Загора, е разкрит при строителни работи в района на Съдебната палата в Операта. Градът датира от II-VI век, от Епоха на Римска империя. 




 Основател на града е император Траян (98-117 г.), откъдето идва и името му.





През 106 г. император Траян дава на град Берое права за самоуправление и го преименува на Августа Траяна. Градът се превръща във втория най-голям, икономически, административен и културен център в провинцията след Филипопол.


Траян осъществява широкомащабна урбанистична дейност, но войната, която води през 114-117 г. на изток срещу Партското царство, му пречи да доизгради града и същинското му изграждане започва при император Марк Аврелий (161-180 г.).

По негово време са изградени улична мрежа, водоснабдяване и канализация, обществено и жи­лищно строителство. Построени са и две крепостни стени, подсилени с около 40 бойни кули, от ко­ито досега са открити и проучени само 11. Открити са и две от портите на града – южната и западната. По същото време на града е предоставено правото да сече собствени емисии бронзови монети. Сеченето на монети продължава почти 100 години. Строят се още храмове, базилики, терми, портици, театрална сграда, тържища и др.



Най-монументалното и впечатляеащо съоръжение в римския град Августа Траяна е Античният форумен комплекс, разположен до западната порта на града.



Уникален елемент на този комплекс е амфитеатрално изграденият театрон с лице към площадното пространство на комплекса. Разполагал е с десет амфитеатрално подредени каменни седалки, които са били използвани от зрителите за наблюдение на тържества, събрания, шествия, гладиаторски борби и др



Писмени споменавания Редактиране

Първото писмено споменаване на града е като civitatis Traianensium – „Града на Траянците“ в запазен надпис от 152 година във връзка с изграждането на система от укрепления от император Антонин Пий.

В друг надпис от 163 г. за изграждането на бани и нимфеон при Старозагорските минерални бани името на града е „Преблестящият Град на Траянците“. През 175 г. в тържището Дискодуратера е издигната статуя на император Марк Аврелий от „Града на Траянците“. В надпис за изграждане на пазар за месо от 177 г. градът се споменава и като Траянополис, а градските власти се обозначават като „Съветът и Народът на Траянците“ (ἡ βουλὴ καὶ ὁ δῆμος Τραιανέων).

Името Augusta Traiana е употребено при строежа на Августеум в града през 233 г. В надпис от град Ламбезис в древното берберско царство Нумидия от началото на 3 век, тракиецът Мукатралис съобщава, че е роден в „Августа-Траянския град“ (natus in civitate Augusta Traianesie)

Източници: Wikipedia, bulgariatravel.org

Няма коментари:

Публикуване на коментар

В НАВЕЧЕРИЕТО НА ВЪЗКРЕСЕНИЕ

сн. Internet С премъдрост Бог създаде ни от кал, за да сме тясно свързани с Земята.  Даде ни избор, свобода, но не морал...  Пожертва син, д...