понеделник, 10 януари 2022 г.

Неповторимият образ на комисар Коломбо и историята, която стои зад него

 

сн. LiveInternet


Питър Майкъл Фолк (на английски: Peter Falk) е роден на 16 септември 1927 г. в Ню Йорк. Когато е само на три години неповторимия Питър Фолк, губи лявото си око, поради злокачествен тумор. 

Завършва гимназията Ossining, където е президент на своя клас. Ранният му избор на кариера предопределя, да стане дипломиран експерт-счетоводител и той работи като експерт по ефективност за Бюджетното бюро на щата Кънектикът, преди да стане актьор. 

По-късно Звездата на леката атлетика и старата школа Питър Фолк влиза в Института за социални изследвания, където получава бакалавърска степен по политология. След завършването на института Фолк се опитва, да си намери работа в ЦРУ, но не го приемат. Без този "провал", той вероятно нямаше да стане известен и обичан от много лейтенант Коломбо, който приковаваше пред екраните цяло едно поколение с уникалното си излъчване, със специфичното си чувството за хумор и подход за разследване. Повече от 30години(1971-2003г), лейтенант Коломбо ни увличаше от екрана в разследванията на неразрешими на пръв поглед случаи, с неизменната си димяща пура и чадър, и с типичното за него, повторно завръщане с фразата :"И още нещо... " 

Избирайки да смени кариерата, с тази на актьор, Фолк завършва актьорско изкуство при Ева Льо Галиен и Санфорд Мейснер. 

сн. The Movie Database

Най-известен е с ролята си на лейтенант Коломбо в дългогодишния телевизионен сериал „Коломбо“, обаче това не е първият му опит за превъплъщение в ролята на детектив. По време на гимназиална пиеса той изпълнява такава роля, когато оригиналният актьор-ученик се разболява. 

Питър Фолк е женен два пъти и е баща на две деца: Катрин, частен детектив в реалния живот, и Джаки.

Появява се в редица филмови и телевизионни роли, като е номиниран два пъти за наградата Оскар, печели пет награди Еми (1962, 1972, 1975, 1976, 1990 г.) и един Златен глобус (1973 г.). Той е първият актьор, номиниран за награда Оскар и награда Еми в една и съща година. 

През 2008 г., актьорът е диагностициран с деменция, която най-вероятно е причинена от болестта на Алцхаймер, от която почива на 23 юни 2011 г. на 83-годишна възраст.



Носителят на четири награди „Еми“ за ролята на Коломбо, Фолк е играл в повече от сто филма. И още - актьорът непрекъснато рисува. И дори по време на паузите между снимането...






 


Няма коментари:

Публикуване на коментар

В НАВЕЧЕРИЕТО НА ВЪЗКРЕСЕНИЕ

сн. Internet С премъдрост Бог създаде ни от кал, за да сме тясно свързани с Земята.  Даде ни избор, свобода, но не морал...  Пожертва син, д...