неделя, 22 януари 2023 г.

Света отбелязва Международния ден на прегръдката

 


Вчера - 21 януари света отбелязва Международния ден на прегръдката


И тъй, като прегръдката е вероятно най-стария универсален език, за изразяване на любов, закрила и грижа и първият начин, който познаваме като деца, за получаеане на усещане за близост, сигурност и принадлежност, тъй като ни припомня усещането, за първото най-сигурно място, където сме били - майчината утроба искаме, да споделим с вас приятели, няколко публикации на тази тема, защото я смятаме, за изключително важна:


Ето 10 факта за прегръдката, които не знаем:


1. Учените установили, че човек има нужда от около 13 прегръдки на ден. За съжаление получаваме доста по-малко.


2. Една прегръдка продължава около 9,5 секунди. Средно хората прекарват един час на месец, прегръщайки се.


3. Проучвания доказват, че интелектуалното развитие на децата се забавя, ако те не получават топли, сърдечни прегръдки – прохождат и започват да говорят и четат по-късно.


4. След кратка прегръдка нивата на хормона окситоцин – „хормонът на любовта“, се увеличава рязко и при мъжете, и при жените.


5. Прегръдката облекчава болката. Основният виновник за това отново е хормонът окситоцин.


6. При прегръдка се освобождава и хормонът допамин, който увеличава сексуалното желание. Една безобидна прегръдка от партньора ви след тежък работен ден може да ви даде повече, отколкото сте очаквали.


7. Тъй като имат успокояващ ефект, прегръдките нормализират сърдечния ритъм и кръвното налягане.


8. Липсата на прегръдки може да доведе до развод, установили американски психолози. Според тях бракът на двойките, които се прегръщат по-често е по-дълготраен от тези, при които липсва подобна близост.


9. Кратка прегръдка има свойствата да стимулира нервната система и да намали вредните ефекти от стреса.


10, Заради бурните химични реакции, които се случват в тялото ни при прегръдка, тя има успокояващ ефект. Също така ни помага да бъдем оптимисти и да гледаме по-позитивно на света около нас.


По: standartnews


Честит празник, приятели ❗💞

Обичаме ви и ви прегръщаме❗💗🤗

Обичайте се и вие

и се прегръщайте по-често❗💕

Няма коментари:

Публикуване на коментар

В НАВЕЧЕРИЕТО НА ВЪЗКРЕСЕНИЕ

сн. Internet С премъдрост Бог създаде ни от кал, за да сме тясно свързани с Земята.  Даде ни избор, свобода, но не морал...  Пожертва син, д...